Comunitat Valenciana

Hisenda es dirigeix a deu comunitats, entre elles la Valenciana, pel risc de no complir la regla de despesa

  • El Ministeri d'Hisenda s'ha dirigit a deu comunitats autònomes, entre elles la Comunitat Valenciana, per a advertir-les que estan en risc d'incomplir la regla de despesa enguany vista l'evolució dels seus comptes, així que els demana informació de les causes, de les seues previsions per al tancament de l'exercici i de les mesures que pensen prendre.
Cristóbal Montoro després de la roda de premsa del Consell de Ministres
Cristóbal Montoro després de la roda de premsa del Consell de Ministres
EUROPA PRESS
Cristóbal Montoro després de la roda de premsa del Consell de Ministres

Les cartes, datades el passat 5 de desembre i a les quals ha tingut accés Europa Press, han sigut remeses als interventors generals d'Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Madrid, Navarra i Comunitat Valenciana. També ha sigut enviada a la interventora de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vidal; es dóna la circumstància que la gestió de la conselleria catalana d'Hisenda està en mans del propi Ministeri per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Hisenda assenyala en aquestes missives que "s'ha apreciat una evolució que podria posar en un possible risc el compliment de la regla de despesa" d'enguany. Es tracta de la tercera pota de les exigències previstes en la Llei d'Estabilitat Pressupostària que han de complir les autonomies, al costat dels objectius de dèficit i deute. La seua finalitat és controlar la despesa, perquè no supere el creixement previst.

Les comunitats han d'atenir-se a una regla de despesa del 2,1 per cent per a 2017 i cadascuna presenta una variació diferent. En el cas de quatre d'elles, Hisenda admet que la pròpia comunitat ha informat que preveu complir a final d'any, però els demana dades sobre les causes de la desviació i com va a assegurar el compliment. És el cas de la Comunitat Valenciana, amb un 3,2%, així com d'Andalusia (podria tancar en el 2,8%), Aragó (2,8%) i Catalunya (3,2%).

En altres dos comunitats, Hisenda reclama directament informació i mesures "de correcció" abans del tancament per a evitar l'incompliment: les Illes Balears, que podrien desviar-se al 6,9% i Navarra, que segons Hisenda pot arribar al 7,5%.

En el cas de la Comunitat de Madrid, afirma el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro que la previsió és que se situe en el 2,1 per cent exigit, per la qual cosa li demana que li informe de qual és l'evolució que preveu fins al tancament de l'exercici.

A les altres tres comunitats restants també les envia Hisenda les seues apreciacions. En el cas de Cantàbria i Castella-la Manxa s'explica que les últimes dades de despesa computable i la informació de la comunitat autònoma apunten que compliran l'objectiu del 2,1 per cent, però no obstant açò altres dades estadístiques apunten un increment de la despesa pressupostària no financera depurada superior a la prevista en el Pla Econòmic Financer de la comunitat, per la qual cosa Hisenda demana mesures per a atenir-se a la regla de despesa prevista.

Pel que fa a Extremadura, Hisenda assenyala en la carta que pel seguiment que està realitzant és "factible" el compliment de la regla de despesa, però que està "condicionat" pel compliment també de l'objectiu d'estabilitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento