Comunitat Valenciana

La justícia europea ratifica la multa per manipular el dèficit valencià

  • El Tribunal de la UE confirma la sanció de 18,93 milions d'euros a Espanya per les pràctiques comptables de l'antic Govern de Camps.
  • L'anterior Consell va enviar dades errònies sobre la seua despesa sanitària.
  • L'executiu central ja va descomptar l'import a la Generalitat, i Ximo Puig demana la seua devolució: “És l'herència que mai acaba, la del PP”.
Francisco Camps
Francisco Camps
EUROPA PRESS
Francisco Camps

La Justícia europea ha confirmat la multa a Espanya pel falsejament de les dades del dèficit del Consell de Camps durant els anys 2011 i 2012. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va desestimar ahir el recurs presentat per Espanya i va ratificar d'aquesta manera la multa de 18,93 milions d'euros que li va imposar el Consell de la UE per la manipulació de les estadístiques del dèficit.

Espanya ja va abonar en 2016 a la Comissió Europea la quantia de la sanció, que va ser repercutida a la Generalitat valenciana. La mala praxi obeeix a factures sanitàries no comptabilitzades, la qual cosa es coneix com a “factures en els calaixos”. En la seua sentència, la cort descarta l'al·legació d'Espanya que es va vulnerar el seu dret a la defensa i va avalar que la Comissió utilitzara en la seua recerca dades obtingudes per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, en visites al país realitzades abans d'obrir les perquisicions.

El tribunal va rebutjar també que la Comissió, en encomanar la investigació a persones que van participar en aquestes visites, no respectara les exigències d'imparcialitat, com va al·legar Espanya. El TJUE va considerar que, contràriament als arguments d'Espanya, el Consell sí tenia fonaments per a declarar que hi havia una infracció conforme a les normes de supervisió pressupostària que permeten sancionar als països per les seues dades de dèficit o deute.

“Estaria bé” que Hisenda “retornara els diners”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar que la ratificació de la multa per part del tribunal europeu és l’”herència que mai acaba, la situació a la qual ens va portar el PP amb unes polítiques fora de qualsevol marc jurídic raonable”.

Puig va declarar que ja han pagat la multa per la «necessitat peremptòria de la justícia”, però “estaria bé” que el Ministeri d'Hisenda «retornara els diners”, ja que a qui se li ha imposat és al Regne d'Espanya i hauria de pagar-la el Govern. Segons Puig, “desgraciadament hem sigut l'única regió europea que ha sigut condemnada directament per falsificar les xifres (com a país ho ha sigut Grècia) i desgraciadament ara hem pagat aqueixos 19 milions en conseqüència”.

El cap del Consell va manifestar que, amb aqueixos diners, el Govern valencià hauria pogut construir “cinc col·legis o cinc centres de salut, però realment la necessitat peremptòria de la justícia ens fa que hàgem hagut de pagar ja aquesta multa”.

El PP: “Ve de l'època de Lerma” 

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, va reclamar als expresidents de la Generalitat Francisco Camps, Alberto Fabra, José Luis Olivas, Eduardo Zaplana i Joan Lerma que “aclarisquen” el seu grau d'implicació en el falsejament del dèficit. El PP valencià, per la seua banda, va acatar la sentència sobre el dèficit i va dir que aqueixa pràctica “ve de l'època de Lerma”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento