Comunitat Valenciana

Aprovada la llei de taxes amb al suport de PSPV, Compromís i Podem i davant les crítiques del PP

  • El ple de les Corts Valencianes ha donat llum verda aquest dimarts a la llei de taxes de la Generalitat, que ha tirat avant amb el vot a favor de PSPV, Compromís i Podem, enfront del rebuig de Ciutadans i PP i l'abstenció dels diputats 'agermanats'. Des dels partits que formen part del Consell han justificat la necessitat d'aquesta norma per a sistematitzar les taxes, mentre els 'populars' han insistit que és un "'tasazo'" que xifren en 55 milions d'euros d'increment de recaptació.
Ple de Corts Valencianes
Ple de Corts Valencianes
INMA CABALLER
Ple de Corts Valencianes

El socialista José Muñoz ha admès que esta llei "potser manca de l'emotivitat d'unes altres" però ha ressaltat que és "fonamental per a donar seguretat jurídica a la ciutadania" davant el pagament de les diferents taxes per la prestació de serveis. La llei actual datava de 1997 i va ser actualitzada en 2005, però contenia "articles buits" i estava desactualitzada, per la qual cosa els òrgans consultius de la Generalitat havien recomanat actualitzar-la.

En matèria educativa, ha recordat que es contempla una baixada de taxes universitàries del 7% enguany i el 8% el que vé, un 15% en total, quan el PP que parla de "'tasazo'" va propinar en el seu moment "un ganxo de dreta a la butxaca dels ciutadans" augmentant "entre 2008 i 2012 un 93% les taxes universitàries".

A més, ha indicat que ja es veurà en el seu moment que açò no és un "'tasazo'" perquè no hi haurà en 2018 un augment "substancial" d'ingressos per taxes.

El 'popular' Rubén Ibáñez ha incidit que el Consell va a recaptar, segons els propis informes que acompanyen a la llei, 55 milions "de més" mentre "els serveis són els mateixos, però més cars". "Si no engegàrem la televisió, que són 55 milions, no faria falta traure-li als valencians 55 milions", ha agregat.

Al seu juí, el Consell ha decidit posar-li "cel·lofan" a la llei anunciant baixada de les taxes universitàries però en este epígraf "hi ha 60 i de les 60 es queden exactament igual 36, mentre 9 les pugen i 15 les baixen". "Baixen 15, les que van entre 12 i 20 euros, i pugen les que van entre 40 i 60. Baixen 0,78 cèntims les taxes universitàries en termes absoluts", ha recalcat.

Per la seua banda, la diputada de Compromís Mireia Mollà ha aplaudit la norma i ha incidit que "les taxes no pugen" i ara queda clar el seu import i les exempcions i modificacions.

David Torres (Podem) ha mostrat el seu suport a la llei després d'acceptar-se o consensuar-se totes les esmenes que van plantejar en la comissió i ha assenyalat que "aportarà un poc de coherència a l'organigrama de les taxes en esta comunitat". No obstant açò, ha admès tindre la sensació de que "els canvis van un poc lents i això no ajuda a transformar la societat al ritme que ens agradaria".

Per la seua banda, Tony Woodward (Ciutadans) ha defès l'esmena que quedava 'viva' del seu grup, que plantejava una rebaixa de taxes universitàries del 10% per al curs 2018-19 (dos punts més del previst pel Consell), que ha sigut rebutjada. "Li dic als universitaris que sent no ser de Podem, crec que llavors m'hagueren aprovat aquestos dos punts", ha dit, per a agregar que esta millora suposava tan sols 2 milions d'euros per a les arques públiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento