Comunitat Valenciana

La sequera i els fenòmens climatològics causen pèrdues de 304 milions en el camp valencià

  • Als 204 milions pels sinistres i els danys climatològics o la incidència de la sequera en les collites cal sumar 100 milions per la sequera estructural, segons La Unió.
  • "De moment no existeixen ajudes efectives de les Administracions Públiques per a pal·liar estes pèrdues", lamenten des de l'entitat.
  • Malgrat ploure més que en 2016, les reserves hídriques han disminuït, a causa d'un major consum en els mesos de major necessitat.
Una parcela de cereal afectada por la sequía
Una parcela de cereal afectada por la sequía
UPA-COAG
Una parcela de cereal afectada por la sequía

La sequera i els diversos fenómens climatològics que s'han succeït al llarg de 2017 han causat pèrdues en el camp valencià superiors als 304 milions d'euros, segons l'informe elaborat per la Unió de Llauradors.

Mes a mes, els sinistres han sigut continus i els danys climatològics o la incidència de la sequera en les collites i el bestiar es xifren en uns 204 milions d'euros, als quals cal afegir altres 100 milions pels problemes de sequera estructural que pateixen algunes zones, fonamentalment les situades en el sud d'Alacant.

Així ho ha explicat este dilluns el secretari general de la Unió, Ramón Mampel, durant la tradicional picadeta-dinar de nadal que ofereix per estes dates amb productes de la terra, en la qual ha donat a conéixer este estudi que ha destacat les pèrdues en el cultiu del cereal i en les vinyes, a més d'una baixada en la producció de l'olivera.

En el cas de la ramaderia extensiva, ha apuntat, "no té pastures" i "s'ha hagut d'invertir molt en ferratges i pinsos", principalment en la zona nord de Castelló i en l'interior, on "els estan portant aigua".

També la ramaderia intensiva s'ha ressentit amb les altes temperatures que s'han viscut en les granges fins a octubre, que han fet que els animals beguen més i han causat "problemes d'aigua".

"Posar molt de trellat en les reserves"

"Si no tenim recursos no podem fer totes les labors que fem ni en ramaderia ni en agricultura", ha apuntat Mampel, per la qual cosa ha instat a "posar molt de trellat en les reserves" i al fet que les dessaladores donen servei: "si no, haurem de parar les explotacions", ha alertat.

La Unió ha estudiat també la situació de les conques hidrogràfiques i ha analitzat l'afecció en els diferents cultius. "De moment no existeixen ajudes efectives de les Administracions Públiques per a pal·liar estes pèrdues, excepte bonificacions d'interessos i pagaments prorrogats de la Seguretat Social que, en molts casos, suposen un endeutament més per a les malparades butxaques d'agricultors i ramaders", ha advertit.

Encara que a nivell de pluges l'any 2017 no es pot considerar com un dels més secs dels últims temps, sí que és veritat que el balanç hídric a la Comunitat Valenciana és "negatiu", apunta l'informe. De fet, malgrat ploure més que en 2016, les reserves hídriques han disminuït, a causa d'un major consum en els mesos de major necessitat que han coincidit amb els mesos de menys precipitacions i majors temperatures. "El més preocupant és la perspectiva per als pròxims mesos", apunta l'estudi.

En definitiva, continua el document, estes anomalies climatològiques comporten clares conseqüències en el sector agrari valencià que van a tindre "repercussió directa en la renda dels agricultors i ramaders, i que sens dubte comportarà un major endeutament i per tant, una pèrdua de la capacitat d'invertir en el cultiu en particular i en l'explotació en general".

Així, les previsions de finalització de campanya de la Unió assenyalen que la producció de l'olivera és quasi un 5% inferior a la mitjana dels últims anys; i la vinya fins a un 13% inferior a la campanya anterior, encara que varia segons la DDOO, de manera que ha baixat un 10% a Utiel, un 15% a València, un 35% a Alacant i un 20% a Castelló.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento