Comunitat Valenciana

Císcar eludeix declarar davant el jutge per les presumptes irregularitats en l'IVAM

  • No ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació i ha explicat que no anava a parlar mentre part de la causa romanguera secreta.
  • Segons alguns informes policials, Císcar va utilitzar a quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista.
  • La jutgessa va acordar al març retirar el passaport tant a Ciscar com al seu fill en veure risc de fugida i els va prohibir eixir del territori Schengen.
Ciscar en una imatge d'arxiu
Ciscar en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS
Ciscar en una imatge d'arxiu

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Císcar s'ha acollit al seu dret a no declarar davant el jutge per les presumptes irregularitats que se li atribueixen en la gestió del museu en l'època en la qual ella el dirigia.

Císcar estava citada este dilluns en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València per a declarar com investigada en una causa en la qual hi ha 12 persones més imputades: el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; els que foren subdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, qui exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM; i l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez.

Així mateix, figuren com investigats en la causa una extreballadora de la SGAE en la Xina i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'.

Sense declaracions als mitjans

Císcar estava citada les 10 hores en el jutjat i ha acudit acompanyada del seu advocat. No ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació i ha explicat que no anava a parlar mentre part de la causa romanguera secreta.

No és la primera vegada que l'exdirectora ha d'acudir al jutjat. Ja ho va fer el passat mes de març, quan va haver d'acudir a una compareixença en la qual la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar la retirada del passaport tant per a ella com para 'Rablaci', fill de l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco, empresonat pel frau de subvencions al Tercer Món.

Eixe dia, després de comparéixer en el jutjat, Císcar va afirmar a la premsa que no anava a dir res de la vista perquè no li "tocava" a ella. Es va limitar a afirmar que esperava que "tot açò concloga bé" i, preguntada per si era optimista, va respondre: "Jo sempre sóc optimista per naturalesa".

La jutgessa va acordar retirar el passaport tant a Císcar com al seu fill en veure risc de fugida i els va prohibir eixir del territori Schengen. L'exdirectora va recórrer esta mesura al no veure-la "necessària" però es va rebutjar el seu escrit.

Estructura "piramidal"

Segons alguns informes policials, Císcar va utilitzar a quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista. Funcionaven a manera d'una "estructura piramidal organitzada". Es tracta de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'estes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Císcar "hauria dirigit a este grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill".

Per la seua banda, 'Rablaci', segons estima la Policia, era "coneixedor" que personal de l'IVAM, a les ordes de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com del seu currículum vitae.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento