215 evacuats per un foc a Can Ruti
43 dels 215 evacuats ahir eren pacients crítics que van ser traslladats a d’altres hospitals, sobretot els que presentaven unes compliacions més importants (Miquel Taverna / Guido Manuilo / EFE).
Fins a 215 malalts dels 566 ingressats a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el popular Can Ruti, van ser desallotjats ahir perquè no els afectés el fum d’un incendi desencadenat a les 12.05 h als vestidors, al soterrani. Segons el sindicat d’infermeria Satse, tot podria haver-se originat per una burilla. Interior va obrir una investigació.

110 pacients es van traslladar a un hospital de campanya o a d’altres zones del recinte. A la nit, van tornar-hi, i ja hi havia 461 ingressats.

El foc va obligar a evacuar  cinc plantes. 43 pacients crítics, 12 en tractament d’hemodiàlisi i 10 nadons van ser traslladats a d’altres hospitals. A 40 ingressats se’ls va donar l’alta anticipada. Urgències va desviar els usuaris als hospitals Esperit Sant de Santa Coloma, el Municipal de Badalona o el de Mataró. Aquest matí és previst que es reobri el servei.

Per avui, s’han desprogramat un miler de consultes externes i 50 operacions de cirurgia. No serà el cas dels pacients amb càncer, que podran fer el tractament de quimioteràpia. Segons la consellera de Salut, Marina Geli, la major repercussió a l’hospital va ser el fum, que es va estendre ràpidament. Es va muntar un hospital de campanya a l’exterior. Un bomber de Badalona es va fracturar una cama.

No respirar fum

La primera planta (consultes externes) va quedar buida. A la segona es va evacuar tots els malalts coronaris, però no la UCI, gràcies a l’ús de grups electrògens. Es va buidar la tercera planta, la de traumatologia. D’altres plantes, pacidents i familiars van sortir a la terrassa o al terrat per no respirar fum.

Es va tallar la llum, el gas, el telèfon i l’aigua. Queden per recuperar el telèfon i la xarxa informàtica. Hi van treballar 30 unitats de Bombers.

Quart incident als hospitals el 2007

La «mala sort», com va dir la consellera Geli, s’ha cebat amb els hospitals catalans per  quart cop en el que portem d’any. El 23 de juliol, la gran apagada que va afectar Barcelona va deixar a les fosques l’Hospital Clínic. Mesos després, el 21 de setembre, un altre incendi va deixar sense llum urgències, cures intensives i cremats, entre d’altres, de la Vall d’Hebron. Un foc al gener va obligar a desallotjar 80 malalts a la Vall d’Hebron.

«Había mucho humo por todas partes»

Varios afectados relatan cómo les afectó el incendio. Mercedes Perea intentaba entrar en el hospital justo cuando ya estaba acordonado. «De mi sobrino no sabemos nada. Llevo esperando varias horas», relataba a la espera de que le expliquen novedades de su familiar.

Se vivieron momentos de confusión y de desinformación, como censuraron algunos usuarios. El centro tiene capacidad para 630 camas. «Hay mucha policía, bomberos, ambulancias. Todo esto es muy espectacular. Médicos y personal han hecho lo que podían. Había mucho humo por todas partes», continuaba relatando esta vecina de 52 años de Santa Coloma de Gramenet.

Por las escaleras y ayudado de una mascarilla tuvo que bajar nueve pisos Eduardo González, de 61 años, que hablaba de «confusión» a la hora de referirse a la evacuación. Pese al incidente, esperaba que la operación para ponerle un catéter se mantuviera para mañana, como estaba previsto. Hubo quejas de familiares que no pudieron pasar la noche con sus enfermos ingresados.