Bo i econòmic si se sap comprar. Amb aquesta filosofia, els gremis de Majoristes del Peix i Marisc i de Fruites i Hortalisses de Mercabarna han elaborat dos menús per al Nadal per a totes dels butxaques, amb pressupostos des de 8,80 fins a 12,20 euros.

Els consumidors poden recórrer a una atractiva combinació de fruites tradicionals i d’altres més exòtiques, amb mariscos i peixos variats, per sorprendre en els compromisos familiars sense haver de gastar molts diners.

I és que no tothom recorre al peix més exclusiu. De fet, dels milers de tones d’aquests productes que es consumiran a Catalunya aquest Nadal, només 150 quilos són angules.

El 20% de tot l’any

El total de 6.000 tones es reparteix entre peix i marisc a parts iguals entre mercaderia fresca i congelada. En aquestes dates es fa el 20% de la factura de tot l’any.

Dels peixos, els més consumits pels catalans seran l’orada, el rap i el lluç. Entre els mariscs, els de closca (cloïsses, musclos, vieires...) i els llamàntols. També les gambes llagostineres.

En general, els preus d’aquests productes congelats  es mantindran equilibrats en preu i quantitat. L’excepció és la gamba llagostinera, que enguany acumula un descens del 30 al 35%, que s’acumula a una altra rebaixa semblant a l’any passat, perquè la pesca ha estat bona.

Tendència a la baixa

Els llagostins mantenen una tendència a la baixa i els escamarlans surten de Mercabarna un 5% més barats.

També es vendran tones de fruita. Això sí, un 8% més cares. Ara es factura el 12% del total de l’any. Les estrelles seran les taronges i mandarines, les pomes, les pinyes, els melons i els plàtans. La pinya tropical arriba als 0,9 euros, el raïm s’ha encarit d’un 10% i els maduixots han duplicat el preu.

200 varietats del més exòtic

Les 40.000 tones de fruita fresca que es comercialitzaran durant la campanya de Nadal es reparteixen entre 200 varietats procedents d’arreu. Els fruits del bosc (gerds, mores, aranyons, groselles, entre d’altres) són una «tendència emergent». S’incorporen productes exòtics nous, com ara la pitahaya o el physalis. També hi ha espai per al producte de fora de temporada: cireres de Xile i el meló del Brasil.

Sa i per a totes les butxaques

Per 8,80 euros...

Aperitiu: Per començar, un popurri de fruits del mar al cava. Els podrem acompanyar d’un llagostí cuit. És el Menú Nadalenc I.

Primer plat: Una amanida tropical servirà per donar un toc distintiu.

Segon plat: Orada al forn amb patates. Plat econòmic, nutritiu.

Postres: Broqueta de fruites. Si en la varietat està el gust, aquestes postres agradaran tothom.

...i per 12,2 euros

Aperitiu: El Menú Nadalenc II proposa per obrir boca cranc royal àrtic amb dues salses, juntament amb llagostí cuit.

Primer plat: Per guanyar-se els convidats, els podem oferir una amanida de germinats amb fruits silvestres.

Segon plat: Turbot al forn amb cloïsses i gambes llagostineres.

Postres: Broqueta de fruits exòtics.

4 preguntes sobre...

Les despeses en joguines i alimentació

1 Com s’aconsella comprar? Pel president dels majoristes de fruita de Mercabarna, Casimiro Llorens, «el millor és fer mercat. Sense idees preconcebudes. Triar el que ens trobem a bon preu». Buscar, comparar, i si es troba res millor...

2 Quant es gastaran els catalans? En total, 5.500 milions d’euros: uns 770 euros per cada ciutadà.

3 S’estalvia molt comprant abans? «Fins a un 30%» en casos com l’orada perquè fa tres setmanes al mercat hi va arribar una bona quantitat. En els congelats, l’estalvi se situa en el «5% o 6%. Però l’important no és tant el preu, sinó no quedar-se’n sense per arribar massa tard», va indicar Llorens.

4 És moment de comprar joguines? Sí, i per això la Generalitat ha endegat la campanya Juguem? Jugant s’aprèn a viure, amb 150.000 fullets, per animar les famílies perquè no adquireixin els que perpetuen models sexistes i apostin pels que fomenten la solidaritat, la pau i el respecte per les persones.