Comunitat Valenciana

El Govern central rebutja cedir la Dama d'Elx a la ciutat per "raons històriques"

  • L'escultura forma part d'"un patrimoni històric comú, que li dota d'una projecció per damunt de la seua ubicació geogràfica o del seu àmbit local", argumenten.
  • El senador de Compromís Carles Mulet va sol·licitar el trasllat per a "una necessària descentralització" dels béns culturals de l'Estat.
  • Més d'1,8 milions de visitants han pogut contemplar la Dama d'Elx des de la reobertura del Museu Arqueològic Nacional.
Dama d'Elx
Dama d'Elx
MUSEO ARQUEOLÓGICO
Dama d'Elx

El Govern central ha descartat la cessió temporal o permanent de la Dama d'Elx a la ciutat il·licitana per "raons d'índole històriques", a part de recordar que el bust compta amb "la màxima protecció jurídica" en estar sota el règim de béns d'interés cultural.

Així ho assenyala una resposta escrita del Govern arreplegada per Europa Press a la petició del senador de Compromís Carles Mulet, qui afirmava que la tornada del bust ibèric a Elx s'emmarcaria en "una necessària descentralització" dels béns culturals de l'Estat i, a més, permetria la creació d'un museu d'art ibèric que tinguera la seua seu en la localitat alacantina.

En la seua resposta, l'Executiu recorda que és un ben del Patrimoni Històric Español, assignat a la col·lecció estable d'un museu de titularitat estatal adscrit al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, per la qual cosa "li és aplicable i obligat compliment" la normativa de museus quant a procediments i acompliment de funcions.

"El Museu Arqueològic Nacional, com a museu de l'Estat, compleix un paper de representació dels pobles i cultures que han traçat la història d'Espanya al llarg del temps i es configura com a senyal d'identitat del conjunt de l'arqueologia espanyola, tant en el marc nacional com en l'internacional. És en este àmbit on la Dama d'Elx cobra sentit com a referent de la cultura ibèrica", ha apuntat.

"Patrimoni històric comú"

Així mateix, ha reiterat que l'escultura forma part de "un patrimoni històric comú, que li dota d'una projecció per damunt de la seua ubicació geogràfica o del seu àmbit local". Per esta raó, entén que el Museu Arqueològic Nacional, museu estatal i capçalera de la seua disciplina, és "la seu idònia per a garantir la responsabilitat que té encomanada".

Així, ha recordat que més d'1,8 milions de visitants han pogut contemplar la Dama d'Elx des de la reobertura del Museu Arqueològic Nacional.

Mulet ha comparat esta situació amb la dels béns de Sijena a Catalunya. "Sense entrar en el fons de l'assumpte, la mateixa doctrina que s'aplica per a justificar la tornada d'obres d'art des de Catalunya a Aragó és aplicable a l'art d'origen valencià existent en territori de la comunitat de Madrid, perquè en tots dos casos són obres venudes a tercers", ha lamentat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento