Comunitat Valenciana

PSPV veu a Crespo "peça clau" en la defraudació i a Arnal "figura crucial" per a l'eixida de diners

  • VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)
Enrique Crespo en imatge d'arxiu
Enrique Crespo en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS
Enrique Crespo en imatge d'arxiu

El PSPV, que exerceix d'acusació popular en el conegut cas Emarsa, situa l'ex vicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises (PP), Enrique Crespo, com a "peça clau" en la defraudació i a l'ex director financer, Enrique Arnal, com a "figura crucial" per a l'eixida dels diners públics desviats.

Esta acusació ha exposat este dijous el seu informe definitiu dins de la peça principal del cas Emarsa, relatiu al frau en la gestió de la depuradora de Pinedo xifrat en 23,6 milions d'euros. En la banqueta se senten 24 acusats que durant esta setmana han pogut escoltar les penes que sol·liciten per a ells les acusacions -Fiscalia, Emshi, Generalitat i PSPV-. El dilluns començaran a exposar els informes les defenses.

"Davant este escandalós frau, esperem que els acusats tinguen la sentència que es mereixen i que la població entenga", ha sostingut l'advocat dels socialistes valencians, qui ha destacat el paper "protagonista" de Crespo, Arnal, i els ex alts càrrecs directius d'Epsar, José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer, en el frau.

Respecte a Crespo, ha advertit que tenia una doble responsabilitat. La primera, en Emarsa, com a president; i la segona, en l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi), també com a president però en este cas no actuava com a garant dels fons.

En Emarsa, ha exposat el lletrat, Crespo era una "peça clau" per a la presa de decisions. "És peça clau de la defraudació, incomplint la seua obligació de garant de fons", ha asseverat, per a agregar que a açò se sumisca la seua responsabilitat en les contractacions i en la decisió de comprar regals amb diners públics "fins i tot per al seu germà". "Es van fer regals a gent decidida per Crespo que gens tenien a veure amb açò", ha postil·lat.

Quant al seu paper en Emshi, el PSPV ha indicat que malgrat que no figurava com a garant dels fons, "en esta trama del finançament, quant a l'augment del preu dels fangs, no era un més. Canalitzava les convocatòries i evitava la presència del gerent quan volia", ha posat com a exemples.

El lletrat ha fet un incís i ha precisat que en l'època que s'investiga, Crespo "era un dels pilars fonamentals" del PP i, a més, com a vicepresident de la Diputació de València "a més d'un ho tenia a costa de no portar-li la contrària". Així que, al seu entendre, "no es tractava d'un mer conseller més" en les entitats públiques, tal com pretén acreditar la seua defensa.

Per la seua banda, Arnal, ha agregat, "era l'encarregat de manejar el compte des de la qual es pagaven els preus dels fangs. Manejava factures i elaborava i pagava l'IVA al 16% mentre que s'havia d'aplicar per estos conceptes un IVA reduït". La seua figura, ha afegit, va ser "crucial" com a "element últim de l'eixida de diners d'Emarsa".

Així mateix, el lletrat s'ha referit a l'empresari Jorge Ignacio Roca, del que ha dit que era qui acabava rebent els diners defraudats per a pagar el servei. "Es trau tots els diners de l'Epsar a través d'Emarsa i després retorna part dels diners com a forma de pagament del servei. La resta dels diners amb origen il·lícit o amb finalitat il·lícita s'entrega als acusats", ha lamentat.

"SENSE JUSTIFICACIÓ"

L'advocat s'ha detingut en la seua intervenció a parlar del delicte de malversació -que atribueix a diversos acusats- i ha recordat que segons el Tribunal Suprem, comet este delicte qui tenint responsabilitat de la gestió dels fons públics, no oferira la corresponent justificació de la seua destinació. "Considerem que també és aplicable per a contractats amb fons públics i per a els qui presenten factures que no es corresponen amb el preu real del servei o si es dupliquen", ha argumentat.

Així, i sobre la base d'esta definició, el lletrat s'ha dirigit als acusats i els ha dit: "No estan tots el que són, però sí estan tots els que estan. S'ha donat una explicació que tots i cadascun dels acusats han cobrat fons dels quals no ofereixen justificació alguna", ha subratllat.

En este sentit, s'ha referit a l'increment del preu per la gestió dels fangs, que va passar de 18 a 42 euros, i ha manifestat que no està justificat. "Açò va ser una decisió personal del director tècnic i gerent de l'Epsar", ha criticat. "Morenilla i Bernácer, que controlen d'açò, ens han vingut tractant com a necis", ha asseverat.

"Morenilla -ha agregat- utilitza la qüestió de l'engany i del desconeixement en funció de qui parla. Quan parla d'ell, garant dels diners de l'Epsar, el seu desconeixement i engany és exculpatori. Però, no obstant açò, busca la culpa en el desconeixement i engany en els consellers d'Emarsa i en els membres de l'assemblea", ha afirmat. Morenilla i Bernácer són, al seu juí, "dos delinqüents de coll blanc. Donaven l'OK a l'increment dels preus dels fangs", ha insistit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento