Comunitat Valenciana

La Llei de l'Horta inicia el seu tràmit parlamentari en les Corts amb l'amenaça del PP i Cs de portar-la al TC

  • El ple de les Corts ha rebutjat este dimecres, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem i No Adscrits i en contra de PP i Cs, retornar al Consell la Llei de l'Horta de València, tal com han sol·licitat estes dos últimes formacions en sengles esmenes a la totalitat.

D'esta manera, la norma segueix el seu tràmit parlamentari, encara que amb l'amenaça del grup 'popular' i de Cs de portar-la al Tribunal Constitucional (TC) en entendre els 'populars' que és una llei

"confiscatoria" i "inconstitucional" perquè "expropia propietats i promou els arrendaments forçosos", mentre que la formació taronja creu que "no s'ajusta al dret constitucional".

Durant la sessió, la consellera d'Obres Públiques, Vivenda i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha defès el text i ha subratllat que es tracta d'un punt d'inflexió" per a "protegir i recuperar els valors socials, ambientals, econòmics i culturals d'este espai únic que s'ha vist seriosament amenaçat per la degradació de les últimes dècades".

Ha explicat que la llei es desenvoluparà a través de tres figures: el Pla d'Acció Territorial (PAT), l'Ens de Gestió i el Pla de Desenvolupament Agrari que busca millorar la renda dels agricultors i garantir la rendibilitat econòmica tant de les empreses com de les explotacions agràries.

En concret, ha indicat que el PAT serà un instrument d'ordenació supramunicipal que permetrà "la conservació activa de més de 10.000 hectàrees, així com la definició i classificació dels usos i activitats permesos en cadascun dels graus de protecció de l'horta".

Per la seua banda, l'Ens Gestor de l'horta tindrà com finalitat garantir la pervivència de les activitats agràries i promourà el suport a la promoció, comercialització i diferenciació dels productes de l'horta, impulsant i gestionant les marques de qualitat que els doten d'un valor afegit i diferencial.

Així mateix, la llei inclou fórmules d'arrendament forçós de cultius infrautilizats -sòls en degradació, sense activitat agrària o que posen en perill parcel·les confrontants- en favor de tercers, encara que ha puntualitzat que esta mesura només es donarà "en casos extrems" perquè abans s'engegaran procediments de mediació.

"LLEI CONFISCATORIA, ESPECULATIVA I IL·LEGAL"

Durant la defensa de l'esmena a la totalitat del PP, el diputat Luis Santamaría ha considerat que és una llei "genocida, expropiatòria, il·legal, confiscatoria i especulativa" en contemplar l'arrendament forçós i ha criticat que "oblida que l'horta solament es protegeix si es garanteix la viabilitat, sostenibilitat, rendibilitat de les explotacions".

Des de Cs la parlamentària María José García ha anunciat que el seu grup també recorrerà la llei en els tribunals, una vegada s'aprove, en entendre que "no s'ajusta al dret constitucional". Al seu juí, és una norma "injusta i incompleta" que no arreplega les reivindicacions de les organitzacions agràries, no garanteix la supervivència de la professió ni garanteix el dret a treballar "amb dignitat" ni contempla un pressupost.

DEFENSA DE LA LLEI

Des del PSPV, el diputat Rafael Briet ha subratllat que la norma "activa i posa en valor l'agricultura" i ha acusat el PP de ser "els responsable de la degradació de l'horta", de no tindre una "voluntat clara" de salvaguardar l'activitat agrària perquè "vostés prioritzen el negoci i l'urbanisme", ha etzibat a la bancada 'popular', mentre que a Cs li ha enlletgit que amb la seua esmena "injusta i irresponsable" vagen "en contra dels agricultors" i es facen "responsable de les accions del PP que van degradar a poc a poc l'horta".

Antonio Montiel, de Podem, ha admès que la norma és "millorable", per la qual cosa ha advocat per "treballar sobre ella" per a no "continuar marcant 'el tic tac' de la fi de l'horta". Ha titlat l'esmena del PP de "demagògica i contraria" per fi de la llei que és protegeix l'horta i a l'agricultor i ha lamentat que durant els anys del PP s'ha perdut sòl per l'especulació urbanística.

Per a la diputada de Compromís Graciela Ferrer el text ha sigut consensuat i suposa "el primer pas imprescindible per a poder desenvolupar projectes de vida para milers de famílies que volen dedicar-se a l'agricultura" i garantir la rendibilitat dels cultius. "És un projecte inspirat en la dignificació de la figura de l'agricultor i proposa desenvolupar un pla d'acció agrària que el PP mai ha posat damunt de la taula", ha argumentat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento