Comunitat Valenciana

Sanitat permetrà als malalts de la UCI estar amb els seus familiars quatre hores al dia

  • La iniciativa també inclourà un pla de millora de les condicions de confort, amb mesures com disposar de llum natural, antifaços i taps per a descansar millor.
  • S'aplicarà de forma homogènia en les 44 Unitats d'Atenció al Pacient Crític que hi ha a la Comunitat Valenciana a partir de 2018.
  • L'objectiu és donar als 30.000 pacients que passen per estes unitats "una millor qualitat assistencial i un punt d'humanització".
Motius implantats en la UCI Peditátrica del General d'Alacant
Motius implantats en la UCI Peditátrica del General d'Alacant
GVA
Motius implantats en la UCI Peditátrica del General d'Alacant

La conselleria de Sanitat permetrà als malalts de la UCI poder passar quatre hores al dia amb els seus familiars i aplicarà així mateix un pla de millora de les condicions de confort, amb mesures com disposar de llum natural, antifaços i taps per a descansar millor i un ús controlat del mòbil i televisió, que s'aplicarà de forma homogènia en les 44 Unitats d'Atenció al Pacient Crític que hi ha a la Comunitat Valenciana a partir del pròxim any.

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, i el director General d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, han presentat este dimarts este Pla de Millora de la Humanització en les Unitats Assistencials de Pacients Crítics (Mh+UAC), un nom "molt descriptiu", amb el qual es vol donar als 30.000 pacients que passen per estes unitats "una millor qualitat assistencial i un punt d'humanització" i posar-los en "el centre" de l'atenció.

Estes mesures inclouen habilitar habitacions amb llum natural, control d'il·luminació amb interruptors d'intensitat regulada, instal·lar rellotges i calendaris en els boxes per a facilitar la seua orientació, i controlar amb sonòmetres el soroll ambiental. Per a millorar el descans nocturn es facilitaran antifaços i taps per a les orelles i es permetrà l'ús regulat de telèfon mòbil, televisió, així com música ambiental relaxant i accés a biblioteca.

Sobre este tema, el director General d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, ha explicat que estes unitats d'hospitalització són "serveis en els quals es generen molts sorolls de persones treballant i màquines que estan contínuament en funcionament i emetent xiulits", la qual cosa "si per a algú que treballa allí és estressant cal imaginar-se el que suposa per a algú que passa alguns dies ingressats".

Per açò, ha destacat que estes mesures "no solament s'emmarquen en la humanitat sinó que disminueix el nombre d'episodis de desorientació" ja que faciliten als pacients ingressats "saber si és dia o de nit, i quin dia i hora és per a millorar el control de l'estat de vigília i disminuir els episodis de desorientacions".

A més, es regularà l'ús d'objectes personals en els boxes, es decoraran les estades amb colors adequats i imatges de la naturalesa i s'eliminaran barreres innecessàries com a bates, guants, màscares llevat que es precise aïllament.

Als familiars se'ls permetrà un temps d'entrada mínim de quatre hores en el termini d'un any enfront de la mitjana actual de mitja hora a una hora. Així mateix, es millorarà la intimitat en la seua relació amb el pacient i la comoditat del familiar, que disposarà d'una sala d'estar específica amb mobiliari adequat, tindrà accés a lavabos pròxims i a dispensadors de begudes i menjars les 24 hores.

Mesures per als professionals

Montón ha ressaltat que este pla també arreplega mesures per a evitar la síndrome de 'burntout', de desgast professional dels treballadors. Així, s'avaluarà el risc psicosocial en les Unitats d'Atenció a Crítics i es controlarà la il·luminació, el soroll, la temperatura, la humitat i la ventilació.

A més, promourà espais de descans per al personal que treballa en estes unitats, amb la finalitat de que dispose d'un espai de 'desconnexió' i la realització d'activitats formatives per a professionals de les àrees de crítics intrahospitalàries i cursos on-line a través de l'EVES.

Finalment, el pla estableix un protocol de cures al final de la vida i contempla habilitar una habitació individual amb mesures de confort i intimitat (un espai de comiat o dol) per als pacients i familiars que ho sol·liciten en els moments finals de la vida. Igualment, preveu la incorporació de les voluntats anticipades a la història clínica del pacient.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento