Comunitat Valenciana

València extrau 900 tones de residus per a desembossar el tap de les tovalloletes higièniques

  • Les labors per a desembossar el col·lector nord, que porta el 40% de les aigües residuals de la ciutat fins a la depuradora, superen els dos milions d'euros.
  • L'Ajuntament inicia una campanya informativa per a conscienciar a la població: "El vàter no és una paperera, no es pot llançar qualsevol cosa".
  • "S'està provocant un problema greu en la xarxa de sanejament que té un cost brutal per a les arques municipals", afirma el regidor Vicent Sarrià.
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.
20MINUTOS.ES
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.

Les labors per a desembossar la gran bola de tovalloletes higièniques de quasi un quilòmetre de longitud acumulada en el col·lector nord de València, que evacua el 40% de les aigües residuals de la ciutat cap a la depuradora de Pinedo, s'han saldat amb l'extracció de 900 tones de residus. Aquests treballs han suposat, a més, un cost de més de dos milions d'euros, que s'uneixen al pressupost ordinari d'11 milions d'euros previst pel Consistori per a enguany dedicat a la xarxa de sanejament.

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha exposat aquestes dades en la presentació d'una campanya informativa amb la qual el Govern local pretén conscienciar a la ciutadania sobre la importància de tirar aquests elements a la paperera i no al vàter. Les tovalloletes són el principal problema, però no l'únic, doncs també s'ha d'evitar llançar al vàter productes com el fil dental, els bastonets per a les oïdes o preservatius. "Qualsevol element sòlid ha de tirar-se a una paperera i no al vàter, perquè genera embossos", explica l'edil.

La campanya preveu accions en col·legis de la ciutat i en barris, i compta amb la col·laboració d'Acciona, la contracta municipal de la xarxa de sanejament. Des d'aquesta empresa recorden que el col·lector nord va estar a punt de col·lapsar i abocar a l'antic llit del riu, on es troba el Jardí del Túria, aigües residuals pel "tap monumental" que van formar les tovalloletes.

"És un problema creixent, però com no es veu, passa inadvertit", ha afirmat Sarrià, qui ha definit com "molt greu" el perjudici que aquest col·lapse causa en la xarxa de sanejament, a més del "cost brutal" per a les arques municipals. En el cas de València, en ser una ciutat plana, el problema afecta també a la xarxa de bombeig, necessària per a portar les aigües residuals fins a les estaciones depuradores a causa de la falta de pendent.

Després de l'actuació en el tram comprés fins a la Ciutat de les Ciències, el següent pas per a normalitzar la situació del col·lector nord se centra en el tram cap a la depuradora, que s'escometrà durant la primera part del pròxim any 2018. "La situació és molt greu, no ens adonem, però hem de començar a bandejar certes pautes de comportament", ha afegit Sarrià. D'altra banda, també va caldre intervenir fa uns mesos sota el carrer Gascó Oliag, on també s'havia format una bola de tovalloletes.

Millores en investigació i en l'etiquetatge

L'Ajuntament va aprovar una moció per unanimitat en la qual s'insta al Govern central a regular aquesta matèria, perquè les empreses fabricadores avancen en investigació, la qual cosa permetria elaborar les tovalloletes amb elements biodegradables i que es dissolguen en l'aigua. A més, també demana millorar la informació que el consumidor rep sobre l'ús de les mateixes, amb especial èmfasi en l'obligació de tirar-les a la paperera i no al vàter. "El vàter no és una paperera, no es pot llançar qualsevol cosa", ha insistit el màxim responsable del Cicle Integral de l'Aigua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento