Comunitat Valenciana

Compromís lamenta el "fracàs" del Govern central amb el finançament i el PSPV demana una solució valenciana

  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
Mata i Ferri en les Corts
Mata i Ferri en les Corts
FLICKR CORTS VALENCIANES
Mata i Ferri en les Corts

Els grups de Compromís i PSPV en les Corts Valencianes han criticat durament que el Ministeri d'Hisenda admeta que el nou sistema de finançament no es podrà tancar enguany malgrat el compromís de l'Executiu en eixe sentit, considerant que es tracta d'un "fracàs" del Govern de Mariano Rajoy i "el colp més dur que s'ha donat a l'autonomia valenciana des de fa molts anys". Els socialistes exigeixen que encara que no hi haja un model per a tota Espanya "hi haja una solució al problema valencià".

També des de Podem i Ciutadans han eixit al pas d'eixe anunci i consideren, en el primer cas, que "lamentablement" no els sorprèn perquè el Govern "no té un projecte territorial per a la Comunitat més enllà de l'asfíxia", mentre la formació taronja demana al Govern central "serietat" amb el compliment dels terminis que es pacten.

El portaveu del grup socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que l'assumpció que el sistema no podrà reformar-se en 2017, com es va acordar en la Conferència de Presidents a principis de l'any, és "el colp més dur que s'ha donat a l'autonomia valenciana des de fa molts anys perquè l'Espanya del benestar està frenada per un govern incompetent". "El reconeixement de Montoro que no va a presentar un model de finançament és la incompetència d'un govern", ha dit.

Per a Mata, es tracta d'un "colp duríssim" en un moment en què s'estan negociant els pressupostos autonòmics i ha assegurat que confiaven en la paraula donada pel ministre d'Hisenda quan els reconeixia l'infrafinançament i els deia que esta anava a ser la comunitat "que millor anava a eixir parada d'un nou model", però els ha "enganyat". "Cada vegada estem més convençuts que voldrà arribar a noves eleccions sense model", ha apuntat.

"Si el nou model no s'engega enguany i si no hi ha proposta del Govern d'Espanya està tornant a destrossar l'Espanya del Benestar, això exigirà una resposta contundent", ha dit, i esperen comptar per a açò amb l'ajuda del PPCV d'Isabel Bonig.

El socialista exigeix a Montoro que "encara que no hi haja model per a tota Espanya, hi haja una solució valenciana al problema valencià" que passa per la condonació del deute derivat de l'infrafinançament, que xifra en 20.000 milions, la qual cosa donaria "oxigen" a l'administració valenciana.

"INSULT" A BALDOVÍ

Per al portaveu de Compromís, Fran Ferri, no tindre almenys una proposta de canvi del model enguany seria "un fracàs" del Govern que perjudica els valencians i ha censurat l'"insult" que suposa que el ministre Montoro haja respost al diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, que "deixe de plorar" i presente una proposta.

En este punt, ha recordat que la proposta valenciana ja està presentada en la comissió d'experts i arribat el moment es veurà si s'inclou o no en el text final de la reforma, perquè si no és així no votaran a favor.

"No entenem com el PP ens demana xecs en blanc quan no sabem ni el contingut ni quan se'n va a aprovar", ha dit, condicions prèvies per a asseure's o no a negociar.

UN PROJECTE D'"ASFÍXIA"

Des de Podem, el seu síndic, Antonio Estañ, ha assegurat que no els sorprèn este anunci perquè el PP "no té un projecte territorial per a la Comunitat Valenciana més enllà de l'asfíxia" i ja van advertir del risc de l'incompliment del termini acordat. Ara, ha apuntat, "el principal objectiu dels valencians ha de ser traure al PP del govern". A més, ha destacat que "posar de manifest que les maniobres d'Isabel Bonig amb el ministre seguien una lògica partidista" perquè després de la seua trobada "res ha millorat".

Per a la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, es tracta de "una roïna notícia per a la Comunitat Valenciana" i ha demanat "responsabilitat" en el compliment dels terminis i "serietat" davant un problema "real" per a les comunitats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento