Comunitat Valenciana

La llei d'acompanyament inicia el seu camí gràcies als ex de Cs davant l'abstenció de Podem

  • "Som respectuosos amb l'Acord del Botànic, però no amb els partits, sinó amb la voluntat de la gent que ens va posar ací, no és un acord de camarilles", ha dit Antonio Montiel.
  • Manolo Mata ha preguntat si creuen que val la pena per una taxa amb la qual es podrien recaptar 40 milions d'euros "arruïnar un pressupost de 20.000 milions".
  • Segons Eva Ortiz, el Consell pretén "regular tots els àmbits" de la vida dels valencians, a través de la nova radiotelevisió o el "sectarisme" en els col·legis.
Votació en les Corts Valencianes
Votació en les Corts Valencianes
FLICKR CORTS
Votació en les Corts Valencianes

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat les esmenes a la totalitat a la llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, més coneguda com a Llei d'Acompanyament, presentades pel PP i Ciutadans, en una votació en la qual han cobrat especial protagonisme els quatre diputats no adscrits ex de Ciutadans, els vots dels quals han sigut claus per a no retornar el text al Consell, davant l'abstenció de Podem.

Durant el debat del projecte de llei s'ha especulat amb la possibilitat de que la llei no continuara la seua tramitació parlamentària davant l'anunci de Podem que s'abstindria, molt crític amb la posició del PSPV sobre la taxa turística. El diputat Antonio Montiel ha assegurat que "contra la prepotència del poder és necessari un poquet d'humilitat" i ha advertit: "La supèrbia és roiníssima per a governar en minoria, recorden que no tenen majoria".

Després de recordar que la seua formació mai va donar un "xec en blanc" al Consell, ha reivindicat "negociació sense vetos previs" sobre un impost del que es va dir que es parlaria. "L'única cosa que demanem és que es complisquen els acords", ha incidit, per a agregar que no veu "cap problema" perquè eixa taxa puga aplicar-se i que l'únic és que "part del PSPV té un problema amb Hosbec (l'associació hotelera de Benidorm), té por d'abordar reformes estructurals".

"No és un acord de camarilles"

"Som respectuosos amb l'Acord del Botànic, però no amb els partits, sinó amb la voluntat de la gent que ens va posar ací, no és un acord de camarilles", ha justificat Montiel, que també ha demanat "velocitat, ambició i profunditat" en les reformes del Consell, que ara presenta molts projectes de llei que no va elaborar l'any i mig anterior.

De fet, el PP li ha demanat el suport a l'esmena presentada no per a recolzar als 'populars', sinó perquè el Consell mereix "un escarment". "Van massa sobrats i ho saben", ha recordat la seua portaveu adjunta, Eva Ortiz.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha respost Montiel que si roïna és la "supèrbia de les minories", tampoc val "la supèrbia intel·lectual del que creu que té raó en tot" i ha incidit que enguany el Consell ha presentat les lleis de pressupostos i d'acompanyament "més podemitzades" de totes. A més, ha insistit en preguntar si creuen que val la pena per una taxa amb la qual es podrien recaptar 40 milions d'euros "arruïnar un pressupost de 20.000 milions".

Tots dos també han mostrat les seues discrepàncies respecte a la línia de subvenció de 3 milions a Air Nostrum, que rebutja el PP igualment, i que Mata ha equiparat a la qual rep Ford i que s'atorga a una empresa valenciana "que no va a fer cap espoli". Per a Podem, que siga una companyia de bandera no és raó suficient i ha apuntat que seguint eixe argument "després vindrà Balearia".

Abrupte final de la presentació de Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat el projecte de llei, que "aprofundeix en l'esperit del Botànic", i ha destacat que per primera vegada no es regula en ella cap taxa, seguint les recomanacions del Consell Jurídic Consultiu (CJC), que són regulades en una llei pròpia, creada ad hoc.

Ha repassat algunes de les modificacions legislatives que contempla, entre elles la fiscalitat del joc, la reforma per a poder convertir l'IVF en banc públic, la delegació de competències per a dur a terme el pla Edificant, la prestació farmacèutica en centres sociosanitaris o la integració del personal de la Ribera després de la reversió a la sanitat pública.

El ple ha començat amb polèmica quan el conseller s'ha passat un minut del seu temps d'intervenció i s'han escoltat xiulets des de la bancada 'popular', davant el que Soler ha assenyalat que deixava de parlar després d'esta "mostra de roïna educació". Ortiz ha replicat que podria ell també "respectar esta Cambra" atés que un dia abans també va sobrepassar en dos minuts explicant els pressupostos i Mireia Mollà (Compromís) ha qualificat de "vergonya" l'ocorregut.

PP: un consell "esgotat"

La diputada del PP ha assegurat que esta llei representa "la imposició, caos i sectarisme" i ha lamentat que s'inclouen modificacions a lleis el canvi de les quals s'està tramitant ja en el Parlament, la qual cosa ha considerat una "falta de respecte" a la institució. Així, ha indicat que l'esmena ho és, en realitat, a un Consell "caòtic, esgotat i sectari" i ha avisat de la inconstitucionalitat d'alguna de les seues mesures, com la regulació del model de prestació farmacèutica que afecta centres privats o la regulació d'horaris comercials.

Ortiz s'ha referit també al fet que en esta llei es pretén "camuflar les despeses de caixa fixa perquè no es paguen obligatòriament l'any en què es realitzen" i ha preguntat "en quina dècada pagaran el pròxim estenedor de 10 euros que compren per caixa fixa, el kit kat, el torró gurmet o la funda de quatre euros del mòbil de la Conselleria d'Educació".

També ha censurat que "el banc públic sempre torna a casa per Nadal" però "no podrà ser mai i ho saben" perquè no tindrà fitxa bancària per a operar i "és un fracàs a Catalunya", a més de ressaltar que novament es prorroga l'activitat de Ciegsa, qüestió que també ha posat en dubte Podem. Al seu juí, el Consell pretén "regular tots els àmbits" de la vida dels valencians, a través de la nova radiotelevisió, el "sectarisme" en els col·legis i en el temps d'oci "imposant on, quan i a qui cal comprar".

Mireia Mollà ha defés les mesures que contempla la llei i sobre la regulació del model farmacològic ha dit que es tracta d'evitar que les persones en centres privats assumisquen un "repagagament" i se'ls posa en el centre, al mateix temps que ha explicat que el banc públic no necessitarà fitxa bancària perquè no es dedicarà a captar dipòsits, sinó al suport als sectors productius valencians. "No hem succeït a un govern, hem succeït a un règim", ha agregat Mata, que ha criticat que el PP "tinga la barra" d'al·ludir a 30 barres de torró.

À Punt i Mediapro

En este punt, el PP ha criticat que la directora general de la nova radiotelevisió pública, Empar Marco, "fa apologia del secessionisme" i ha preguntat sobre la condonació del deute per part de Mediapro a l'actual Consell quan existia un pleit en curs. "Li anem a donar contractes a Imagina València TV?", la seua filial a la Comunitat, ha preguntat, per a tot seguit assenyalar que a esta empresa se li ha donat ja un programa per 190.000 euros. El PP ha posat açò en mans dels seus advocats: "El condonar deute i després adjudicar contractes té un nom".

Mata ha indicat que els 'populars' haurien de "callar" perquè "van comprar drets del València, Levante i Vila-real per 430 milions i després els van revendre a Roures (propietari de Mediapro) per 224", i ha indicat que l'empresa va perdonar al Consell el deute posant "el comptador a zero".

Impost de successions i donacions

Des de Ciutadans, Antonio Woodward, ha criticat, entre altres qüestions, les al·lusions a un banc públic que és "irreal" i ha incidit en la necessitat de regular l'impost de successions i donacions en determinats casos, com el de familiars no directes que hereten després d'haver estat cuidant i convivint amb la persona abans de morir. També troben a faltar mesures fiscals per a combatre la despoblació.

"Jo crec que que és un impost just", ha respost Mata, que ha indicat que amb els límits actuals afecta 13.000 de 156.000 contribuents i ha dit que "no és just que tornàrem a l'època feliç" en la qual la bonificació al 99% feia que "la gent que tenia molt que donar donava sense cap cost fiscal".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento