Comunitat Valenciana

La Llei d'Infància obligarà a l'agressor a abandonar la casa en casos de violència contra menors

  • Es tracta de "mesures que van a protegir millor enfront de la violència i també enfront de la violència masclista" als xiquets i xiquetes.
  • La norma preveu “canviar els protocols” perquè "l'Advocacia de la Generalitat puga intervenir com a acusació popular".
  • La comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista s’ha reunit aquest dimecres per a analitzar els casos d’Alzira i Elda.
Oltra en una roda de premsa després del ple del Consell
Oltra en una roda de premsa després del ple del Consell
EUROPA PRESS
Oltra en una roda de premsa després del ple del Consell

La vicepresidenta del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dimecres que la nova Llei d'Infància i Adolescència de la Comunitat arreplegarà diferents mesures en favor dels xiquets i xiquetes afectats per casos de violència, inclosa la de gènere. Així, ha avançat que la norma contemplarà que en casos de violència intrafamiliar contra els menors siga l'agressor qui deixe la casa i no els xicotets.

Igualment, ha exposat que la nova llei contemplarà als xiquets i xiquetes afectats per casos de violència com a víctimes i que es preveu "canviar els protocols" que corresponga perquè "l'Advocacia de la Generalitat puga intervenir com a acusació popular" en els judicis que se celebren per "casos d'assassinat de xiquets i xiquetes".

Oltra, que ha presidit aquesta jornada la reunió de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació, preguntada per les mesures adoptades en aquesta trobada després dels últims casos de violència de gènere registrats en les localitats d'Elda (Alacant) i Alzira (València).

"Encara estem analitzant els processos. Encara és prompte, tant en un cas com en l'altre, per a traure unes conclusions ja definitives", ha respost la responsable autonòmica, que ha comentat que "els diferents intervinents han fet els seus informes, alguns per escrit i alguns orals, que ara cal posar en comú" per a "traure conclusions".

Pacte contra la Violència de Gènere i Masclista

Mónica Oltra ha comentat que en la reunió de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista s'ha informat que en la nova Llei d'Infància i Adolescència de la Generalitat en els casos de "violència contra xiquets i xiquetes, inclosa la violència de gènere" es tractarà als menors com a "víctimes".

Així mateix, la vicepresidenta ha manifestat que s'ha indicat que l'administració autonòmica procedirà a "canviar els protocols perquè l'Advocacia de la Generalitat puga intervenir com a acusació popular" en els judicis que tinguen lloc "en cas d'assassinat de xiquets i xiquetes", també "quan estiga motivat per violència de gènere".

Mónica Oltra ha destacat, en la mateixa línia, que la futura norma determinarà, d'altra banda, que en els casos de "violència intrafamiliar, quan es done violència contra un xiquet o una xiqueta en una casa, siga l'agressor el que haja d'anar-se" de la llar i no el menor "com està ocorrent ara". "Sembla increïble que siga la víctima qui haja d'anar-se", ha censurat.

La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha ressaltat que totes aquestes qüestions estan "en l'esborrany ja de la nova Llei d'Infància i Adolescència" de la Generalitat, ha indicat que es tracta de "mesures que van a protegir millor enfront de la violència i també enfront de la violència masclista" als xiquets i xiquetes.

Connectar garbellats

Entre les mesures que es plantegen per a millorar i incrementar aquesta protecció, Oltra ha comentat que en la reunió s'ha parlat de "com connectar" garbellats i informació de diferents serveis depenents de l'administració autonòmica per a detectar i seguir casos de violència.

D'aquesta manera, ha assenyalat que, per exemple, s'ha parlat de "com connectar el garbellat sanitari amb els centres 24 hores perquè hi haja una informació ràpida" i perquè "quan el metge d'atenció Primària s'adone que pot estar davant un cas de violència de gènere" puguen iniciar-se tots els mecanismes per a la seua confirmació i tractament. "Cal veure com connectem açò en la part de competència de la Generalitat", ha dit.

Alzira i Elda

D'altra banda, ha assenyalat que està "la part que no és competència" de l'administració valenciana sinó "del Govern central". "En el cas d'Elda diguem que és el gruix de l'anàlisi que hauríem de fer perquè ací està el tema de l'actuació policial i del propi procés judicial, alguna cosa que està pendent d'analitzar", ha exposat Oltra, que ha agregat que, "en tot cas, la Delegació del Govern quan vulga ja informarà també sobre açò".

La consellera ha declarat que aqueixes són "les qüestions que estem analitzant", així com "el que ha ocorregut a Alzira i Elda". Respecte al primer d'aquests casos, la vicepresidenta del Consell ha manifestat que "no hi havia cap antecedent -de violència-".

"Ni en cap centre 24 hores ni en el garbellat de sanitat s'havia pogut detectar. Ni en l'aula, en educació. Són els tres que han emés informe", ha dit. Pel que fa a Elda, Mónica Oltra ha comentat que el cas és "completament contrari" i ha recordat que, "fins i tot, hi havia un procediment judicial en marxa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento