Comunitat Valenciana

León (CCOO PV) lamenta que el Pressupost de Generalitat Valenciana per a 2018 està "condicionat" per l'infrafinançament

  • El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha valorat este dimecres l'"evident esforç" del Govern valencià per incrementar les partides per a polítiques socials i creació d'ocupació en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2018 encara que ha lamentat que estan "absolutament condicionats" pel "infrafinançament" i les "infrainversions", motiu pel qual ha fet una crida a acudir a la manifestació per un #FinançamentJust el 18 de novembre.
Assemblea en CCOO PV
Assemblea en CCOO PV
Europa Press
Assemblea en CCOO PV

El líder sindical ha realitzat estes declaracions en roda de premsa al costat del secretari general de CCOO, Unai Sordo, en el marc de l'assemblea de delegats i delegades preparatòria de la manifestació per un #FinançamentJust, a la qual han assistit també el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mónica Oltra, i l'alcalde de València, Joan Ribó, a més d'alguns consellers.

León ha manifestat la seua "profunda preocupació" perquè la segona despesa més important de tots els comptes públics està destinat al pagament del deute i els seus interessos, "un llast per a qualsevol societat", ha apuntat, que suma més de "5.000 milions d'euros, el 9,2% més que el que suposa el pressupost de la Conselleria d'Educació. És una barbaritat, una anomalia que ha de corregir-se", ha avisat.

Per al secretari general de CCOO PV, els Pressupostos posen de manifest la necessitat d'un canvi en el sistema de finançament autonòmic: "És necessari garantir la prestació de serveis públics i introduir estímuls en l'economia dirigits al canvi de model de producció". Per açò, ha fet una crida a participar en la manifestació del dissabte 18 a València, que reclamarà un finançament just.

Segons León, encara que "durant molts anys s'han fet inversions que probablement no han sigut adequades, la Comunitat no té un problema de despesa", és més, gasta "un 9% menys que la mitjana de CCAA". "Encara que s'hagen fet inversions amb poc sentit", el seu problema és "d'ingressos", a causa de l'"infrafinançament" i a les "infrainversiones".

"SITUACIÓ INDECENT"

En este sentit, Arturo León ha repassat les xifres econòmiques de la Comunitat Valenciana, on la dinàmica de creixement econòmic per damunt del 3%, vé acompanyada no obstant açò per un atur del 17,50%, una temporalitat del 31% i una "contractació en condicions pitjors que abans de la crisi".

La renda per càpita és 2.500 euros inferior a la renda mitjana estatal i 210.000 persones segueixen sense cobertura, al no obtindre cap tipus de prestació o subsidi.

L'assemblea de delegats i delegades preparatòria de la manifestació per un #FinançamentJust, ha arrancat amb la intervenció del president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mónica Oltra, i l'alcalde de València.

El primer a parlar ha sigut l'alcalde Ribó, qui, igual que el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha reivindicat la necessitat de "recuperar l'agenda social". Segons l'edil, després d'anys de pèrdua de drets i capacitat adquisitiva dels treballadors "ja no podem perdre més".

Després d'ell ha comparegut la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, -afiliada a CCOO PV des de fa anys- qui ha criticat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "amenace" amb que "ens hem d'ajustar encara més o tanca l'aixeta o intervé, com en l'Ajuntament de Madrid".

A més, ha lamentat haver-se assabentat de l'arribada d'un nou Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a la Comunitat perquè li l'ha comunicat a la líder de l'oposició, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, amb qui es va reunir este dimarts, "quan ni es digna a rebre al president" de la Generalitat.

També el cap del Consell, Ximo Puig, ha incidit que "ací hem aconseguit alguna cosa històrica, que no es robe", per a després valorar el paper dels sindicats i la patronal en la convocatòria de la mobilització del 18N per a reclamar un finançament just, alguna cosa que "afecta el dia a dia" de tots els valencians i valencianes.

En este sentit, ha subratllat la necessitat d'un nou model territorial federal que garantisca la igualtat d'oportunitats de tots els espanyols i ha alertat que "l'Estat vol afeblir l'estat autonòmic per a afeblir l'estat de benestar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento