Educació proposa canvis en l'orde de jornada contínua per a "millorar la seua implantació"
Educació proposa canvis en l'orde de jornada contínua per a "millorar la seua implantació" GVAEDUCACIO

La Conselleria d'Educació proposarà la Mesa Sectorial d'este dijous un orde que modificarà la normativa anterior sobre jornada escolar contínua amb l'objectiu de "millorar la seua implantació i desenvolupament". Els canvis previstos afecten les activitats extraescolars i a l'autorització dels projectes, determinant un període de tres anys des de l'última votació tant si el resultat és positiu com si és negatiu.

Així, des del departament que dirigeix Vicent Marzà portaran a la taula de negociació amb els sindicats un esborrany per a modificar l'Orde 25/2016 de 13 de juny per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d'autorització d'un pla específic d'organització de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics en centres d'Infantil, Primària i Educació Especial de la Comunitat Valenciana.

En el preàmbul del nou text, consultat per Europa Press, s'argumenta que, una vegada implementada l'orde de jornada contínua des del curs 2016-2017, es considera "necessari adequar el desenvolupament del pla específic d'organització de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics en determinats aspectes a fi de millorar la implantació i el desenvolupament".

En concret, es modifiquen els articles 2, 8 i 9 de l'Orde i s'afig un annex, la redacció del qual estableix que "les activitats extraescolars organitzades en la jornada d'escolar fora d'horari lectiu no tindran caràcter lucratiu, seran d'oferta obligada per al centre i voluntàries per a les famílies. La Conselleria d'Educació regularà les característiques bàsiques que han de complir estes activitats i establirà les mesures necessàries per a garantir que cap alumne quede exclòs per motius econòmics".

Així mateix, s'estableix que, una vegada finalitzat el procés d'informació a les famílies, se sotmetrà a consulta la proposta del possible adopció del pla específic d'organització de la jornada escolar i per a l'autorització corresponent serà necessari un mínim del 55% de vots favorables de la totalitat de possibles.

Igualment, es diu que l'autorització definitiva s'estendrà per períodes de tres cursos acadèmics renovables sempre que els resultats s'ajusten als millores previstes en el pla. El resultat de la votació, tant si és favorable com si no, tindrà un validesa de tres cursos acadèmics. L'administració educativa podrà revocar l'autorització d'un centre escolar en el cas d'incompliment de les condicions establides en l'orde o si es constata que no està aplicant el pla tal com estava previst. També es podrà revocar la proposta raonada del consell escolar del centre.

"RESTA AUTONOMIA A CENTRES"

Sobre esta proposta de la Conselleria, el sindicat ANPE l'ha rebutjat en considerar que "resta autonomia als centres". Així, ha criticat "el control que es pretén sobre la decisió de les comunitats educatives", al mateix temps que ha lamentat "la falta de confiança de la Conselleria cap als centres i el professorat".

Esta entitat recorda que des que es va implantar la possibilitat de la jornada contínua en els centres valencians, quasi el 40% l'han aplicat "de manera reeixida i amb el beneplàcit de la seua comunitat educativa". Per açò, lamenten que "ara, la Conselleria pretén modificar este orde, dificultant a les comunitats educatives implantar la jornada contínua i prenent el control sobre la decisió d'estes".

Així, creuen que l'administració "pretén controlar les activitats extraescolars que els centres organitzen a les vesprades, restant així autonomia als centres, així com reservar-se el dret de revocar o modificar el projecte de jornada del centre, prenent així el control sobre la decisió de la comunitat educativa".

També enlletgeixen que es vullga "negar la votació en aquells centres on no s'ha tingut el vot favorable per a eixe curs, prohibint la votació durant els següents tres anys" i "avançar el procés de planificació dels centres sobre este tipus de jornada, dificultant així el tràmit per a la seua obtenció".

ANPE avança que demanarà a la Direcció general competent una reunió urgent per a tractar de parar estes modificacions "que atempten contra l'autonomia dels centres i contra la voluntat de les comunitats educatives que aposten per este tipus de jornada i exigirà per contra facilitar el procediment per a poder establir una jornada contínua que complint amb l'establit, puga conciliar millor la vida laboral i familiar de tota la comunitat educativa".

Insta a més els sindicats de la mesa sectorial que negociaran esta qüestió, que no permeten estes modificacions i que aposten per aquelles que faciliten la seua implantació.

Consulta aquí más noticias de València.