Comunitat Valenciana

Montón defèn la llei per a garantir l'atenció al final de la vida: "No es tracta en absolut de regular l'eutanàsia"

  • La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha recordat que amb l'avantprojecte de Llei sobre els Drets i Garanties en el Procés d'Atenció al final de la vida, aprovat pel Consell al juliol d'enguany, "no es tracta en absolut de regular l'eutanàsia o el suïcidi assistit", sinó d'avançar en les cures pal·liatives i, així, "protegir la vida de les persones i garantir els seus drets".
Carmen Montón, consellera de Sanitat
Carmen Montón, consellera de Sanitat
CONSELLERIA DE SANIDAD
Carmen Montón, consellera de Sanitat

Montón ha inaugurat este dijous la jornada 'Cobertura de salut universal i cures pal.liatives', celebrada en l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES) amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que es commemora cada 18 d'octubre, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

En la seua intervenció, la titular de Sanitat ha citat un estudi realitzat fa uns anys pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre l'atenció a pacients amb malaltia en fase terminal, segons el qual el quatre per cent dels enquestats desitjava que la seua vida s'allargara de manera artificial.

Per açò, ha explicat que l'avantprojecte del Consell té per objecte regular l'exercici dels drets de la persona en el procés final de la seua vida per a "garantir el respecte a la seua dignitat i autonomia, l'expressió dels seus desitjos i valors, la seua voluntat, dins del marc legal, i vetlar per la qualitat de la seua vida" durant este procés.

La norma també pretén establir els deures que ha de complir el personal de les institucions i centres sanitaris i socials, tant de titularitat pública com a privada, que atenen a les persones en el procés final de la seua vida. Finalment, la llei fixa les garanties que han de proporcionar estes institucions i centres, ha recordat.

RESPECTE A LA LLIBERTAT, AUTONOMIA I VOLUNTAT

La nova norma proposada per la Conselleria de Sanitat té com principis bàsics tant el respecte a la dignitat de la persona en el procés del final de la vida com el respecte a la llibertat, l'autonomia personal i a la seua voluntat quant a desitjos, prioritats i valors, dins del marc legal.

També aposta pel diàleg i la reflexió conjunta amb el personal responsable de la seua atenció, així com el respecte a la intimitat de la persona i dels seus familiars o afins i a la confidencialitat de la informació clínica que hagen de rebre, d'acord amb la normativa vigent.

A açò se suma l'atenció a valors com la igualtat i no discriminació de les persones en el procés del final de la vida, a l'hora de rebre serveis de l'àmbit social o sanitari.

Al mateix temps, preveu garantir que el rebuig o interrupció d'un procediment, tractament o informació no causarà cap menyscabament en l'atenció integral en el procés del final de la vida.

La llei estableix, en definitiva, el dret de totes les persones a rebre cures pal·liatives integrals, a més del dret a l'atenció personalitzada. Es tractarà de respectar, "en la mesura del possible", el lloc triat per la persona, a través de la coordinació i cooperació entre els sistemes sanitaris i socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento