Comunitat Valenciana

Un innovador sistema d'aterratge de la UPV per a experiments espacials, entre els 10 millors d'un concurs europeu

  • Stratolloon, un innovador sistema d'aterratge per a experiments espacials, ideat per Jorge Sancho Muñoz, estudiant del grau en Enginyeria Aeroespacial en l'Universitat Politècnica de València (UPV), ha guanyat el Desafiament Comunitat Valenciana del Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit (ESNC) 2017. A més, va quedar entre els 10 projectes més innovadors de tota Europa, en la final del concurs celebrada a Tallin (Estònia), segons ha informat l'entitat en un comunicat.

Segons ha explicat Jorge Sancho Muñoz, actualment els globus estratosfèrics utilitzats per a estudis espacials incorporen la seua càrrega útil -ja siga una càmera, sensors, etc- en una caixa equipada amb un paracaigudes. "En arribar a certa altitud, el globus explota; si el paracaigudes funciona bé, no hi ha problema. Però, ara com ara, en el 70% dels casos no és així, de manera que el globus -i els equips que transporta- acaben estavellant-se contra el sòl i inhabilitant-los per a altres experiments", ha exposat.

Per a evitar este i altres problemes -com que puguen estavellar-se també contra avions o altres objectes- Sancho ha ideat un sistema d'aterratge per a eixes càrregues útils pioner i amb un potencial d'aplicació "enorme" en el sector.

La clau és la substitució del paracaigudes per quatre xiquets motors, hèlixs i un sistema de pilot automàtic que permet a l'usuari guiar el globus perquè aterre en el punt exacte desitjat. "D'esta manera, cau al sòl de forma totalment controlada i segura, la qual cosa garanteix la integritat dels equips embarcats i reutilitzar estos laboratoris espacials tantes vegades com vulguem", ha apuntat Sancho.

Així, Stratolloon és el primer sistema en el món que garanteix l'aterratge controlat de les càrregues útils des del sòl a l'òrbita baixa de la Terra i viceversa. A més, incorpora una aplicació de monitoratge que roman activat durant tot el vol. I aporta dades de missió en temps real, inclosa l'altitud i la posició basats en GNSS, IMU, baròmetres i sistemes d'ultrasò.

Al concurs es van presentar un total de 321 projectes de tota Europa, dels quals solament 10 van arribar a la final.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento