Comunitat Valenciana

La UPV presenta en el iGEM 2017 de Boston una màquina per a comunicar-se amb les plantes

  • Gràcies a aquest descobriment, “podríem avançar la floració d'una explotació i disposar d'una collita en un moment donat", explica Álvaro Ballesteros.
  • Un grup de 13 alumnes del centre universitari viatgen a Harvard per a participar en aquest concurs internacional.
  • La proposta presentada l’any passat a aquest certamen va obtenir una medalla d'or i dos premis especials.
Viaje de la alumnos a Boston
Viaje de la alumnos a Boston
UPV
Viaje de la alumnos a Boston

L'equip València UPV iGEM, compost per 13 estudiants de la Universitat Politècnica de València, ha desenvolupat una màquina per a comunicar-se amb les plantes i influir en el seu comportament amb la qual competirà en el iGEM 2017 de Boston. Es tracta de l'únic equip espanyol que participa enguany en el concurs de biologia sintètica del MIT.

'ChatterPlant' és la proposta amb la qual l'equip de la Universitat Politècnica de València participarà aquesta setmana en iGEM 2017, el certamen de biologia sintètica que organitza el Massachusetts Institute of Technology (MIT). És una interfície genètica que permet la comunicació bidireccional amb les plantes per a influir en elles i controlar la seua floració.

Aplicant polsos de llum roja en les arrels prèviament modificades, l'equip ha aconseguit intervindre en el comportament d'una Nicotiana Benthamiana, una planta de laboratori de la família del tabac. "Hem aconseguit activar la proteïna que desencadena la floració.

Açò significa que, davant condicions climatològiques extremes o de sobrepoblació mundial, podríem avançar la floració d'una explotació i disposar d'una collita en un moment donat", ha assenyalat, a través d'un comunicat, el portaveu del València UPV iGEM 2017, Álvaro Ballesteros, alumne de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Mitjà Natural.

"De fet, no solament nosaltres ens comuniquem amb la planta i modifiquem el seu comportament, sinó que també la mata ens parla a nosaltres. Ens diu si està infectada, si li falta aigua o nutrients. Tot açò a través de la Phytocomputer que hem dissenyat", ha explicat Alicia Climent, integrant del València UPV iGEM2017. L'equip es mostra molt satisfet amb els resultats que han obtingut en el laboratori.

Presentació en Harvard

Aquest dimecres parteix l'expedició de la Universitat Politècnica de València cap als Estats Units. En total viatgen els 13 alumnes membres de l'equip, dos dels tutors (Alberto Conejero i Diego Orzáez) i el vicerector d'Alumnat i Extensió Universitària, José Luis Cueto. I el dijous, l'equip presenta el seu projecte en la Universitat de Harvard davant alumnes i professors de la institució, gràcies a la mediació del consolat d'Espanya en la ciutat.

El divendres 10, serà la jornada de benvinguda a l'esdeveniment iGEM i el dissabte, a les nou del matí -hora local-, l'equip valencià farà la seua exposició davant un jurat internacional.

Durant tota la competició, el prototip estarà en funcionament, de manera que els jutges, observadors i membres d'altres universitats podran comprovar com la 'Chatte rPlant' registra paràmetres (temperatura, humitat, nivell de patògens) i accelera el procés de floració. El dilluns 13, es donaran a conèixer els finalistes i els guanyadors d'aquesta edició, triats entre els 300 equips arribats de tot el món (l'únic espanyol és el de la UPV).

Alumnes de diverses disciplines

La Universitat Politècnica de València participa en iGEM des de l'any 2006. En l'última edició, va presentar Hype-IT, un kit d'eines per a l'editat de gens en plantes emprant per a açò la tecnologia CRISPR/Cas9. La proposta va obtenir una medalla d'or i dos premis especials (Millor Hardward i Millor Eina de Programari), la qual cosa fins ara ha sigut el seu millor resultat. De les 300 universitats participants en la competició, solament tres van quedar llavors per davant de la UPV en el medaller.

En aquesta ocasió, participen 13 alumnes de la UPV de diverses disciplines (Biotecnologia, Enginyeria Informàtica, Enginyeria en Tecnologies Industrials i Belles Arts, entre altres), que porten mesos treballant en la idea. L'equip ha comptat, a més, amb el suport de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, el Consell Superior de Investigacions Científiques a la Comunitat Valenciana, la Fundació Quaes i la Càtedra Bayer, i ja ha rebut una subvenció per part de la companyia GenScript.

IGEM I generació espontània 

Des de la Politècnica recorden que iGEM UPV està emmarcat en el programa Generació Espontània de la Universitat Politècnica de València, una iniciativa que cerca fomentar i recolzar les activitats extracurriculars desenvolupades pel seu alumnat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento