Comunitat Valenciana

Ribó veu "impresentable" la tutela d'Hisenda als comptes de Madrid i anuncia moció de suport

  • "No entenem com un ministre que ha pujat el dèficit de l'Estat espanyol a nivells del cent per cent es dedica a intervenir un ajuntament" com el de Madrid.
  • Amb la moció de suport pretén mostrar el seu suport a la ciutat i rebutjar "un atac a la llibertat municipal" que arreplega "la Constitució que hem aprovat tots".
  • "L'Ajuntament ha demostrat un millor comportament en matèria d'estabilitat pressupostària que el mateix Govern o la Comunitat de Madrid" diu el regidor d'Hisenda.
L'edil d'Hisenda, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, en la roda de premsa
L'edil d'Hisenda, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, en la roda de premsa
EUROPA PRESS
L'edil d'Hisenda, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, en la roda de premsa

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat este dimecres "impresentable" la decisió del Ministeri d'Hisenda de tutelar setmanalment les operacions financeres de l'Ajuntament de Madrid i ha anunciat la presentació en el consistori valencià d'una moció de suport a l'equip de l'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, i a la seua gestió. Ribó s'ha pronunciat d'esta manera en la roda de premsa oferida per a presentar els pressupostos de l'Ajuntament de València per a 2018, preguntat per la decisió del Ministeri d'Hisenda respecte al de la capital espanyola.

El primer edil ha comentat que este ha sigut un assumpte del que s'ha parlat en la Junta de Govern extraordinària que el consistori valencià ha celebrat esta jornada per a aprovar els pressupostos del pròxim any. Joan Ribó ha expressat la "solidaritat" de l'Ajuntament de València amb el de Madrid i ha assenyalat que veu amb "incomprensió" la mesura adoptada pel departament del ministre Cristóbal Montoro.

"No entenem com un ministre que ha pujat el dèficit de l'Estat espanyol a nivells del cent per cent es dedica a intervenir un ajuntament" com el de Madrid, que "ha baixat en aproximadament 1.000 milions" d'euros el dèficit mentre "la comunitat autònoma de Madrid (PP) ho ha pujat en el mateix període en més de 2.000 milions" d'euros, ha exposat Ribó.

El responsable municipal ha agregat que "la discussió és un tema de regla de gasto, un concepte relativament complex" i ha ressaltat que des de l'Ajuntament de Madrid "es diu que s'ha fet amb els criteris" establits.

Després d'açò, l'alcalde ha afirmat que el govern que presideix a València, conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, està "absolutament en desacord" amb la decisió del Ministeri d'Hisenda respecte a Madrid perquè és "una qüestió impresentable". Ribó ha assenyalat que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha demanat "un canvi i una flexibilització d'esta regla de gasto que s'aplica 'manu militari' a Madrid".

"Pareix que l'única cosa que implica és un cert avís a navegants. Tenim la sensació de que Montoro, com no compleix el que hauria de complir, vulguera que li paguem nosaltres els seus incompliments", ha manifestat el primer edil, que ha dit que açò li pareix "absolutament intolerable". Ha destacat que "compleixen de sobra els ajuntaments i les comunitats autònomes" i que "qui no compleix amb el dèficit és Montoro, l'Estat".

"Atac a la llibertat municipal"

Joan Ribó ha anunciat la decisió del seu equip de govern de presentar en el pròxim ple de l'Ajuntament de València "una moció de suport" al consistori de Madrid. Ha apuntat que amb esta proposta es pretén rebutjar "un atac a la llibertat municipal" que arreplega "la Constitució que hem aprovat tots i que a voltes es respecta molt poc".

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda a València, el socialista Ramón Vilar, que ha comparegut en la roda de premsa amb Ribó, ha mostrat el suport del seu grup a l'Ajuntament de Madrid. Per a expressar-ho s'ha referit a les paraules de la portaveu del PSOE en eixe consistori, Purificación Causapié.

"Vaig a llegir el que ha dit la portaveu del PSOE: Considere que el requeriment de la Delegació del Govern no persegueix l'estabilitat pressupostària sinó provocar retallades socials. L'Ajuntament ha demostrat un millor comportament en matèria d'estabilitat pressupostària que el propi Govern central o la Comunitat de Madrid, les dos governades pel PP", ha assenyalat.

"Intervenció injustificada"

Vilar ha afirmat que assumeix "plenament" estes afirmacions i les declaracions de Joan Ribó sobre este tema, al mateix temps que ha valorat la decisió dels socialistes de registrar en el Congrés "una petició de compareixença urgent del ministre d'Hisenda perquè explique la intervenció injustificada en l'Ajuntament de Madrid". L'edil d'Hisenda ha considerat necessari que Cristóbal Montoro diga "en el Parlament espanyol per què és capaç d'intervenir a algú que fa menys incompliments que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento