Un jutjat d'Alacant anul·la el canvi de carrers franquistes perquè la competència corresponia al Ple i no a la Junta
Un jutjat d'Alacant anul·la el canvi de carrers franquistes perquè la competència corresponia al Ple i no a la Junta Europa Press

El jutjat número 4 del Contenciós-administratiu d'Alacant ha declarat nul·la la decisió de la Junta de Govern de l'Ajuntament de canviar els noms dels carrers franquistes de la ciutat en considerar que la competència per a fer-ho corresponia al ple, on estan representats tots els grups polítics, i no a la Junta de Govern.

La magistrada al·ludeix al fet que termes com reconciliació, arreplegats en la Llei de Memòria Històrica, havien d'"inspirar tot el procés de canvi de noms de la llista de carrers municipal, buscant la unanimitat i el consens entre totes les forces polítiques".

D'esta forma, la sentència, de data d'este divendres i contra la qual cap recurs en el termini de 15 dies, estima el recurs que va presentar el grup municipal del PP en el consistori contra la decisió del 15 de novembre de 2016 de canviar els noms de carrers franquistes en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

En el seu recurs, el PP va al·legar, entre altres qüestions, que la decisió hauria d'emanar del ple i no de la Junta de Govern; que no es complia amb els criteris acordats en la Comissió de Ple creada a este efecte; que s'havien canviat carrers no afectats per la Llei de Memòria Històrica; que s'aplicaven respostes diferents a casos similars i que no s'havia donat participació als afectats.

En la sentència, la jutgessa apunta que la finalitat "evident" de la Llei de Memòria Històrica i l'"esperit" de la norma queda reflectit en l'ús per part del legislador de termes com a "reconciliació" o "concòrdia", que són els que havien de "inspirar tot el procés de canvi de noms de la llista de carrers municipal, buscant la unanimitat i el consens entre totes les forces polítiques per a així complir amb el mandat legal de tancar ferides encara obertes en els espanyols, evitant nous canvis en el futur".

Així, desgrana que els grups de PSPV, Guanyar i Compromís van proposar al novembre de 2015 crear una Comissió No Permanent que plantejara al ple almenys un document "únic" amb el llistat de "carrers, símbols i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar de 18 de juliol de 1936, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista" existent a Alacant per a la seua eliminació i canvi per altres noms.

Per açò, en la sentència se subratlla que el ple es va reservar "per a si" la competència d'aprovar la proposta final de la Comissió i la fixació dels criteris per al desenvolupament dels treballs. Una reserva de competències, que la jutgessa, entén "del tot punt coherent" amb la Llei de Memòria Històrica.

Enfront d'açò, el consistori va al·legar que, segons l'Ordenança Municipal de 2009, la competència per a l'assignació de noms de carrers correspon a la Junta de Govern.

No obstant açò, assenyala la resolució que eixos "preceptes" no són aplicables a la Llei de Memòria Històrica mentre que no es refereixen a donar un nom a un carrer o una rotonda "de nova creació" o a un "canvi ordinari", si no a una llei estatal "d'especial calat i transcendència política".

Per açò, raona que és el ple on "estan representades totes les forces polítiques" l'òrgan competent per a l'adopció de l'acord i recalca que així es va entendre en un primer moment i que després, a l'octubre de 2016, va ser la Regidoria de Memòria Històrica qui "va acordar alterar tal criteri competencial" cap a la Junta de Govern.

"APROVAR-HO PER LA PORTA DE DARRERE"

El portaveu del PP en el consistori d'Alacant, Luis Barcala, ha afirmat, després de conéixer-se esta resolució que la sentència els dóna la raó perquè el tripartit en l'Ajuntament va deure portar la qüestió del canvi de noms de carrers franquistes al ple en lloc d'aprovar-ho en la Junta de Govern, i els ha acusat de donar-li llum verda "per la porta de darrere".

"El tripartit va tractar de furtar el debat sobre el canvi de carrers al ple, on estem tots i aprovar-ho per la porta de darrere ells sols", ha dit, i ha afegit que, en un tema "tan delicat", "usar el corró és alguna cosa que no podíem permetre i per açò vam posar la demanda".

Barcala espera que el tripartit aborde ara esta qüestió "amb el respecte a la llei i els acords del ple" i que comence "de zero fent les coses bé".

Consulta aquí más noticias de Alacant.