Comunitat Valenciana

CEV avisa que les conseqüències del procés català poden "aguditzar" la "ralentització" de demanda interna i externa

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Port de València
Port de València
PUERTO DE VALENCIA
Port de València

La Confederació Empresarial Valenciana (CEV) adverteix que les conseqüències encara no quantificables del procés català poden "aguditzar" la "ralentització" de la demanda interna i externa de l'economia, juntament amb altres "forces econòmiques" de diferent signe, com la moderació de la política expansiva marcada des del BCE, l'impacte del Brexit o les repercussions del viratge proteccionista de la política de Donald Trump.

Així ho reflecteix en el seu informe de conjuntura i perspectives econòmiques de setembre-octubre de 2017, en el qual no obstant açò preveu que, malgrat estos riscos externs, l'avanç de l'economia valenciana podria situar-se enguany en taxes superiors al 3,2 per cent, un impuls el sosteniment del qual permetrà la generació d'ocupació neta, i augura que la taxa de parada podria situar-se per davall del 17% al desembre. Així mateix, calcula que la inflació podria tancar l'any entorn del 0,7%, amb una taxa mitjana anual propera a el 1,9%.

La CEV apunta que l'economia valenciana va mantindre durant el segon trimestre de 2017 el "bon to" dels anteriors i podria haver crescut a taxes intertrimestrals pròximes a l'1%, si bé les dades d'octubre mostren una "lleu ralentització", tant en activitat com en ocupació. D'altra banda, afig que, a pesar del "continuat avanç" de l'economia, l'elevada taxa de parada -onze punts per damunt de la taxa prèvia a l'inici de la crisi- així com els baixos nivells de renda disponible "impedixen donar per finalitzada la crisi econòmica i social".

Tant el consum de les llars -principal component de la demanda interna- com la inversió empresarial "van mantindre el seu dinamisme durant el segon trimestre de l'any" i en l'àmbit públic, va destacar la inversió, encara que des de "nivells mínims", i el consum públic, que també va mostrar una "millorança". Pel costat de l'oferta, el sector primari segueix sumit en una "crisi estructural i amb falta de suports".

En el cas de la indústria, va continuar amb una evolució "positiva i estable" i segueix mostrant major fortalesa i dinamisme que la mitjana nacional, especialment en les branques de "fusta", "taulells", així com "material i equip electrònic". Per contra, "cuir i calçat", "química" i "material de transport" estan mostrant signes "de decreixement".

En la construcció, la licitació oficial, partint de "mínims històrics", està creixent a taxes "molt acceptables" i l'edificació de vivendes, després d'un llarg període, torna a registrar taxes positives. Així mateix, destaquen les "excel·lents" dades del sector turístic, tant en termes de visitants, amb un nou rècord, com en despesa.

En la demanda externa, va començar a mostrar una "pèrdua de dinamisme" ja que entre gener i agost, les exportacions van avançar un 1,7%, 7,4 punts per davall de la mitjana nacional. Per contra, les importacions van avançar en el mateix període un 9,2%. La Comunitat Valenciana ha descendit al quart lloc del rànquing nacional en exportacions amb algunes de les principals partides -"automòbil", "béns de consum durador" i "manufactures de consum"- que pateixen una reculada en termes interanuals.

Segons la CEV, excepte "productes ceràmics i similars", cap partida important està mostrant un "dinamisme rellevant". Per contra, les importacions sí estan creixent, destacant "semimanufacturas no químiques" i "productes energètics" i, a major distància, "productes químics" i "sector automòbil".

EIXIDA DE LA CRISI

Amb tot, per a la CEV, l'eixida definitiva de la crisi "requereix l'adopció de reformes a nivell institucional, fiscal, laboral i en educació". Al seu juí, pujades salarials a l'entorn de la forqueta que es proposa des de la patronal (per davall de la inflació esperada i, en part, lligades a les millores en la productivitat) "suposarien un impuls per a la nostra demanda interna i facilitarien l'avanç cap a un nou model productiu, innovador i inclusiu", juntament amb les altres reformes.

Per als empresaris, en tot cas, el canvi de model, que ha de ser "consensuat i abordat amb una estratègia que fomente la innovació", la internacionalització i la formació, "resulta imprescindible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento