Comunitat Valenciana

Els pressupostos de la Generalitat valenciana contemplen un augment del 4,9% en inversions reals, amb 510,9 milions

  • El projecte de pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici de 2018 contempla un total de 510,9 milions per a inversions reals, la qual cosa suposa un augment del 4,9% respecte a l'exercici anterior, quan es van pressupostar un total de 491,4 milions.
Monedes, euros, bitllets, diners
Monedes, euros, bitllets, diners
EUROPA PRESS
Monedes, euros, bitllets, diners

Així ho ha indicat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, acompanyat per la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que ha aprovat este dimarts els projectes de llei de pressupostos per a 2018 i de la coneguda com a Llei d'Acompanyament i que este mateix dimarts s'han presentat les Corts per a la seua tramitació.

En concret, el major increment inversor en valors absolut corresponen a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que augmenta un 24,6 milions d'un total de 98,8 milions, un 34,6% més. En eixe apartat, s'arreplega el Pla de Dignificació d'Infraestructures sanitàries (2016-2019) i les inversions en la Ribera amb motiu de la seua reversió.

Soler ha explicat que fins al 31 de març de 2018, quan finalitza la concessió de la Ribera, la despesa serà indirecta, a través del pagament del cánon a l'empresa concessionària. A partir d'aleshores eixa àrea de salut passarà a estar gestionada per Sanitat i la despesa serà directa, estalviant el pagament del cánon. De fet, en els pressupostos de Sanitat hi ha una partida per a inversions d'urgència en atenció primària i especialitzada de 5,7 milions per a 2018 i 1,2 milions més per a 2019.

"Volem que els ciutadans de la comarca sàpien que quan passe a servici públic directament tindran una millora de les condicions de l'atenció sanitària", ha dit Soler, que també ha explicat que es preveu també en els comptes del pròxim any recuperar 300 euros corresponents a les liquidacions de les concessions sanitàries, un "dret" de la Generalitat que espera cobrar.

No obstant açò, en termes percentuals, destaca l'increment de Vicepresidència i de Polítiques Inclusives amb un 48,4%, la qual cosa suposa 4,1 milions més fins als 12,4 milions i l'increment de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori en 14,3 milions, un 12,4% més, fins als 128,97 milions.

Pel seu les inversions per a Hisenda aconseguiran els 74,16 milions, un 4,3% més que l'exercici anterior, mentre que en Justícia arribaran als 22,2 milions, un 17,3% més i en Agricultura, medi ambient i Canvi Climàtic als 57,2 milions, la qual cosa suposa un increment del 3,5% respecte als comptes de l'exercici anterior.

En canvi, baixen les inversions reals en la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport en un 20,1% fins als 114 milions; en Economia en un 72,8% i en Transparència amb un 14,5%.

D'altra banda, les transferència de capital pugen un 17,4% fins als 598,5 milions. El 25% d'este increment correspon a la Conselleria d'Educació per a fer front al Pla d'Eliminació de Barracons que compta amb una dotació de 197,8 milions, un 13% més.

DESPESES EN FUNCIONAMENT I PERSONAL

En l'apartat de despeses, el projecte de pressupostos contempla un total de 492,8 milions d'euros per a despesa financera, la qual cosa suposa un augment del 3%, respecte a l'any anterior. L'augment és de 14,3 milions i obeïx bàsicament als costos dels interessos del deute del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Així, tots els préstecs estatals meritaran interessos per un valor de 278,4 milions amb un augment de 29,1 milions.

La despesa en el capítol de personal creix en 270,1 milions, un 4,9% més, fins el 5.784,7 milions, amb l'objectiu de garantir els drets dels empleats públics valencians. D'esta manera, la dotació garanteix la cobertura per a l'increment de fins a un 2% les retribucions dels empleats públics i inclou la carrera professional dels interins i la consolidació del personal docent en l'inici de curs de 2018.

En concret, el 90% del gasto de personal es destina a Sanitat i Educació que concentren el 46,7 i el 43,2%, respectivament, mentre que Igualtat concentra el 2% i Justícia el 3,5%.

Pel que fa a la despesa de funcionament, l'assignació puja un 7%, amb 3.286,5 milions pressupostats, la qual cosa suposa 214,3 milions més que en els comptes passats, principalment per la despesa sanitària que concentra el 76% de l'increment, 162,8 milions. El conseller Soler ha destacat que, d'esta manera, el Consell segueix amb el seu esforç de reflectir la despesa "real" de Sanitat que estava "infradotada" en els pressupostos de l'anterior etapa del PP en el Consell i per a "no recaure en enriquiments injusts" que després ixen més cars.

Altres increments importants en esta partida per a la prestació dels servicis públics són en la conselleria d'Igualtat (16,5 milions); Educació (12,3) i Justícia (7,7 milions)

Per açò motiu, ha puntualitzat que la mitat de l'increment net en compra de béns corrents i gastos de funcionament, 155 milions, corresponen a Sanitat (44,4 milions) i Educació (26,4 milions). Així mateix, incrementen en despeses Vicepresidència i Igualtat (11,5 milions) i Agricultura i Medi ambient (10,8 milions).

INGRESSOS

En els ingressos, per la seua banda, els pressupostos preveuen ingressar 3.931 milions procedents dels impostos directes, un 0,4% més, mentre que la recaptació dels indirectes pujarà un 11,5%, fins el 6.967 milions.

Així mateix, l'impost autonòmic sobre el joc creix un 69,1% el que permetrà ingressar uns 10,1 milions. Pel que fa a les taxes i preus públiques, estes augmenten un 11%, per la qual cosa la Generalitat preveu recaptar 579,5 milions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento