Comunitat Valenciana

La jutgessa investiga tres persones més per usar recursos de l'IVAM per a promocionar la carrera de 'Rablaci'

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
EUROPA PRESS
Rablaci, a l'entrada dels jutjats

La titular del jutjat d'Instrucció número 21 de València, que s'ocupa de les presumptes irregularitats en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant l'etapa al capdavant de la institució de Consuelo Ciscar, ha decidit investigar altres tres persones: una extreballadora de la SGAE en Xinesa i representant de la Xangai International Culture Association (SICA) i al seu marit, així com a un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística del fill de l'exdirectora, Rafael Blasco Ciscar, 'Rablaci'.

En una interlocutòria, datada i facilitada este dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la jutgessa acorda dirigir la investigació penal contra estes tres persones. En el cas de la col·laboradora de Consuelo Ciscar i el seu espòs, per la presumpta comissió d'un delicte de malversació de cabals públics, un altre de prevaricació i un altre de falsedat documental. Pel que fa al fotògraf, li investiga per la seua presumpta implicació en un delicte de malversació de fons públics. Així mateix, la jutgessa demana informació sobre els comptes bancaris.

Estes tres noves investigacions se sumen als 10 imputats que obren en la causa: 'Rablaci'; la seua mare, Consuelo Ciscar; els que van ser subdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM. Són ja de 13, així, els investigats en la causa.

La decisió de la jutgessa es fonamenta en dos informes aportats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF). El primer d'ells es refereix al paper exercit per una representant de la Xangai International Culture Association i al seu marit per a impulsar la carrera de 'Rablaci' -fill de Consuelo Ciscar i de l'exconseller del PP Rafael Blasco, a la presó pel frau de les ajudes a la cooperació- en el país asiàtic.

La instructora, una vegada analitzada la informació de la Policia, creu que hi ha indicis suficients que apunten al fet que, malgrat que el marit de l'extreballadora va ser contractat per l'IVAM per a la gestió d'espais d'exposicions del museu a la Xina -pel qual va cobrar 280.000 euros en successius anys- va ser realment la seua dona la que realitzava gestions.

La jutgessa reprodueix alguns dels correus electrònics localitzats pels investigadors, que evidencien que el paper desenvolupat per esta dona per a la promoció de la carrera de 'Rablaci' pel continent asiàtic "va ser de vital importància, en ser la mateixa membre de la SICA, òrgan al que va ocultar que 'Rablaci' era el fill de Ciscar".

En un d'estos emails, la col·laboradora li diu a l'exdirectora de l'IVAM que "ha perdut el nord i se t'oblida que el més important de tot és haver ficat a la Xina a un magnífic artista amb un xicotet problema, que té 21 anys, i això ací és més que impossible, igual algun dia t'ho diu un tocacollons dels quals t'agrada envoltar-te i t'ho crees, perquè ja veig al fet que a mi no".

"EM SOBRA LA MARE DE LA PANTOJA"

I afig: "Em sobra la mare de la Pantoja, o siga tu, en cada inauguració; em sobra el pare de l'artista, que tampoc pinta gens en la inauguració, tornat a insistir-te que estic a la Xina i que ací si inaugura el cònsol d'Espanya, encara que siga un tocacollons com és el cas que ens ocupa, o l'ambaixador és el que dóna prestigi a l'artista enfront dels xinesos. D'altra banda, si l'artista no li presenta l'IVAM i no és fill de ningú (com ja m'han preguntat) quina c... pinta la directora de l'IVAM en totes les inauguracions".

Esta informació es contradiu, apunta la instructora, amb el declarat per la dona, qui va negar haver realitzat funcions relacionades amb la coordinació cultural i la gestió d'espais expositius a Àsia per a l'IVAM i solament va reconéixer haver ajudat "puntualment" a l'artista i de forma "absolutament desinteressada".

No obstant açò, per a la jutgessa, "existeixen múltiples correus units a l'Ofici de la UDEF sobre els quals s'assenten tals fets indiciarios que condueixen a la imputació" de marit i dona, "tenint en compte que en cap d'ells se li esmenta a ell en les gestions encomanades per l'IVAM i sí en tots a ella, que era amb qui el personal de l'IVAM contactava per a totes estes qüestions".

En definitiva, afig, malgrat que l'espòs va ser contractat per l'IVAM per a la cerca d'espais expositius en el continent asiàtic, "no pareix que el mateix haja desenvolupat tasca alguna sobre este tema, tot i haver facturat a l'IVAM estos servicis, i per contra sí pareix ser que va anar la seua esposa qui, tenint en compte els seus contactes en el continent asiàtic com a membre de la delegació xinesa de la SGAE com en el SICA per a executar tal funció, aprofitant al mateix temps tal posició envers açò, i sempre a les ordres de la senyora Ciscar Casabán, fer coincidir les exposicions que itineraba l'IVAM per Àsia amb l'exposició 'Matèria i Esperit' del Blasco Císcar".

FOTOGRAFIES PER ALS CATÀLEGS

Pel que fa al fotògraf, la jutgessa creu que va poder desenvolupar actuacions "per ordres" de Consuelo Ciscar per a promocionar la carrera artística del seu fill, "en concret fent les fotografies que posteriorment es publicaven en els catàlegs de les seues respectives obres i no cobrant per açò gens" ni de 'Rablaci' ni de la seua mare.

Agrega que existeixen múltiples correus posats de manifest per la UDEF en l'indicat Ofici, en els quals es constata que, malgrat l'al·legat pel fotògraf, que va afirmar que el servici prestat a Rablaci va ser de caràcter docent, en realitat no va ser tal i que va ser qui va fer les fotografies tot açò als ordes de la Consuelo Ciscar, insisteix.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento