Comunitat Valenciana

La Diputació de València anima als pares a buscar noms i cançons de bressol en valencià

  • Els centres mèdics repartiran de forma gratuïta 5.000 lots elaborats per la corporació provincial amb motiu de la campanya 'La benvinguda a casa'.
  • La iniciativa inclou consells per a estimular la lectura, ajuda per a triar noms en valencià i un llibre-CD amb cançons de bressol tradicionals en esta llengua.
  • 'Benvinguda a casa' vol demostrar que "volem acollir de la manera més dolça possible" però també fomentar l'ús del valencià, segons Immaculada Cerdà.
Imatge del lot per a la campanya 'La benvinguda a casa' de la Diputació
Imatge del lot per a la campanya 'La benvinguda a casa' de la Diputació
EUROPA PRESS
Imatge del lot per a la campanya 'La benvinguda a casa' de la Diputació

La campanya 'La benvinguda a casa', impulsada per la Diputació de València a través de la Unitat de Normalització Lingüística, anima els pares d'esta província a buscar noms en valencià per als seus fills i a cantar-los cançons tradicionals en esta llengua. Així mateix, busca fomentar l'ús del valencià i convida a fomentar l'hàbit de la lectura des del naixement.

Així ho han explicat este dilluns el diputat provincial de Cultura, Xavier Rius, i la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística de la institució provincial, Immaculada Cerdà, durant la presentació de la iniciativa en l'Hospital General Universitari de València. Al costat d'ells han comparegut la directora mèdica d'este centre sanitari, Pilar Canelles, i la cap del seu servici de Pediatria, Empar Lurbe.

La campanya, que compta amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, arribarà als pares i mares, especialment als nous i als futurs, a través de comares que treballen en els hospitals i en els centres de salut de la província de València. Estos professionals repartiran de forma gratuïta 5.000 lots elaborats per la corporació provincial amb motiu de la campanya.

Es tracta de caixes que després de la frase 'Que bonic és criar, acaronar, educar i estimar en valencià' i amb la imatge d'una mare mirant al seu fill en el bressol i la d'uns avis mostrant paraules relacionades amb la infància en valencià faran arribar als pares consells per a estimular la lectura, ajuda per a triar un nom en valencià a través d'un fullet editat al costat de l'AVL, i el llibre-CD 'Bressolant' amb cançons de bressol tradicionals en esta llengua.

'Bressolant'

El llibre-CD, editat per la institució provincial en col·laboració amb Andana editorial, inclou textos de Josep Vicent Frechina i il·lustracions d'Irene Bofill. Les cançons es poden escoltar també, però no descarregar, a través de la web habilitada per la Diputació de València, anomenada també 'Bressolant' o comprar per mitjà de l'editorial.

El disc el componen onze cançons versionades per veus com Mara Aranda, Eva Dénia, Pep Gimeno 'Botifarra', Dani Miquel, Cristina Blasco o Tatiana Prada de Conflent. La web 'Bressolant' mostra també textos divulgatius recollits en la tesi doctoral de Vicent Garcés sobre les cançons tradicionals valencianes i les seues diferents versions, que es poden consultar en esta pàgina.

El lot inclou, així mateix, tres productes relacionats amb la infància fabricats per empreses valencianes, en concret, un colgador de xumets amb la frase 'Parla'm! Entenc el valencià', un pitet amb la imatge de productes usats pels bebés i el seu nom en valencià i un adhesiu per al cotxe amb el text 'Somriu! Valencians de viatge'.

Xavier Rius ha destacat tant la importància de conservar les tradicions valencianes entre els qui són naturals de la província de València com que gent que s'ha traslladat a viure a ella des de diferents llocs "puga conéixer-les i transmetre-les també als seus fills".

El diputat ha ressaltat que el material que es difondrà per mitjà de 'La benvinguda a casa' es traslladarà també als servicis de promoció del valencià dels diferents ajuntaments de la província perquè puguen "personalitzar-la" i "singularitzar-la" amb la mateixa fi en els seus respectius àmbits.

Rius ha agraït la implicació de tots els col·laboradors de la campanya i de l'Hospital General Universitari de València, que "des del primer moment" que es va proposar la iniciativa va manifestar el seu suport. Igualment, ha al·ludit a la "relació especial" entre este centre sanitari i la Diputació. "D'ací també la idea de presentar-la ací", ha dit.

"Humanitzar"

La directora mèdica de l'hospital ha agraït a la corporació provincial la proposta i ha assegurat que serà "molt ben rebuda per les famílies", a més de valorar "la tendresa que transmet". La cap del servici de Pediatria, per la seua banda, ha donat l'"enhorabona" per la campanya i ha considerat que forma part de l'objectiu de "humanitzar cada vegada més l'experiència de la maternitat i la paternitat".

"El repte de hui en dia de la Pediatria no és solament la intervenció mèdica sinó també arribar a aspectes socials", ha dit Lurbe, que ha subratllat la necessitat de treballar perquè "la pediatria i l'edat infantil siguen etapes de les més felices de la vida" i ha valorat que la campanya acoste les arrels "de la nostra cultura". "Combinada amb la medicina va a ser un maridatge excel·lent", ha agregat.

"Donar valors"

Pel seu costat, la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística de la institució provincial ha assenyalat que la campanya ha anat arreplegant idees conforme s'ha anat pensant i dissenyant. "És una caixa oberta que espera noves idees i suggeriments", ha exposat. Al seu torn, ha afirmat que "la salut té molt a veure amb la bona higiene familiar", que "va més enllà de donar aliments" perquè suposa "donar valors".

Immaculada Cerdà ha apuntat que la 'Benvinguda a casa' vol demostrar que "volem acollir de la manera més dolça possible" però també fomentar l'ús del valencià, de les seues lectures, de les cançons de bressol tradicionals valencianes i de noms vinculats a localitats, territoris i tradicions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento