Comunitat Valenciana

Ficiv reivindica la dona en el cinema infantil i projecta la premier 'La bola dorada' de Maite de Austri

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Cartell de la bola daurada, estrena mundial en Ficiv
Cartell de la bola daurada, estrena mundial en Ficiv
FICIV
Cartell de la bola daurada, estrena mundial en Ficiv

La III edició del Festival Internacional de Cinema Infantil de València (Ficiv), que va arrancar el 23 d'octubre amb sessions a escolars i té el seu plat fort este cap de setmana per al públic general, reivindica el paper de la dona en este sector amb l'estrena mundial de 'La bola dorada' de la guanyadora de dos Goya Maite de Austri, a qui també dedica una retrospectiva sobre la seua filmografia especialitzada en cinema per a xiquets.

A més, la cineasta participarà en el fòrum 'Va de dona' al costat d'Agurtzane Instxaurranga, també nominada enguany per als Goya com a directora de 'Teresa y Tim'. Les dos han comparegut en roda de premsa al costat de l'exdirector del Festival de Cinema de Sant Sebastià, Luis Gasca, i el secretari de l'European children's film association Felix Vanginderhuysen, -els quatre formen el jurat que premiarà per primera vegada un llargmetratge infantil en el certamen-.

Han intervingut també el director de Ficiv, Marcos Campos; el director de la Filmoteca, José Luis Moreno, i El Corte Inglés que aporta els 1.000 euros per al concurs de curtmetratges de 'stop motion'.

Maite de Austri, que s'ha mostrat "molt honrada" amb la retrospectiva que li dediquen, ha subratllat que sempre treballa "ex professo" per als xiquets, no per a tots els públics, i ha valorat que Ficiv "cuide eixos futurs espectadors" que són "el futur".

Sobre la seua experiència en el món del cinema infantil ha admès que és "un món molt masculí, més que el de ficció", ha assegurat. "De per si mateix és un mitjà difícil" i en les pel·lícules per a xiquets "bastant difícil aconseguir finançament". Durant tota la seua vida, ha relatat, ha trobat "verdaderes dificultats per a traure avant" les seues cintes.

Així, ha volgut reivindicar que "cal recolzar este tipus de cinema" i ha assenyalat que encara que ixen normatives de discriminació positiva cap a la dona "no són molt efectives" i fins i tot a voltes "contradictòries". Per exemple, en les ajudes al cinema infantil femení no s'inclou l'animació, ha criticat.

El fet d'haver sigut guardonada amb dos Goya per 'El regreso del viento del norte' (1995) i 'Que vecinos tan animales!' (1999) no ha canviat la situació, ha dit: "Sempre que pose un projecte en marxa sent que comence de zero", ha assegurat.

En la mateixa línia, la cineasta Agurtzane Instxaurranga ha cridat l'atenció sobre un estudi que apunta que únicament existeixen tres dones que hagen realitzat un llargmetratge d'animació, elles dos i una més. No obstant açò, els Goya li han permès guanyar "visibilitat" i hui estar en Ficiv, ha valorat.

Amb el fòrum 'Va de dona', Ficiv pretén "obrir una finestra" al cinema que realitzen les dones, ha apuntat el director del certamen Marcos Campos.

No serà est l'únic fòrum del festival, que porta també a l'exdirector del Festival de Sant Sebastià, Luis Gasca, per a desvetlar "el camí" que va recórrer fins a aconseguir l'estrena mundial de 'Star Wars' en aquell certamen, "una pel·lícula en la qual no creia ningú" en aquell moment, ha recordat Gasca.

FICIV CREIX FINS A SUMAR 17 PEL·LÍCULES

El director de Ficiv, Marcos Campos, ha volgut donar a conéixer l'estat del festival, que enguany aconsegueix les seues millors xifres amb la projecció de 17 pel·lícules (set en 2016), cinc exposicions, dos fòrums i l'assistència de més de 30 col·legis i 4.000 escolars, enfront dels 1.500 de la seua primera edició.

A més, ha ressaltat que enguany, "per primera vegada" en la història del festival, es premiarà un llargmetratge infantil amb un guardó a manera de 'falla' elaborada per Mar Revert i Manolo Mangraner. Per a la pròxima edició Campos espera comptar amb un patrocinador per a poder dotar-ho econòmicament.

Competeixen per l'estatueta, el guanyador de la qual es donarà a conéixer en la gala de clausura este diumenge, la japonesa 'Gatos. Un viaje de vuelta a casa', la mexicana 'Tresoros', l'equatoriana 'Instantánea' i l'argentina Anida y el circo flotante'. Totes elles, ha destacat el president del jurat Luis Gasca són "interessants" perquè "obrin nous horitzons".

Compiten por la estatuilla, cuyo ganador se dará a conocer en la gala de clausura este domingo, la japonesa 'Gatos. Un viaje de vuelta a casa', la mejicana 'Tesoros', la ecuatoriana 'Instantánea' y la argentina 'Anida y el circo flotante'. Todas ellas, ha destacado el presidente del jurado, Luis Gasca, son "interesantes" porque "abren nuevos horizontes"

Mostrar comentarios

Códigos Descuento