Comunitat Valenciana

El Consell aprova el projecte de Llei de creació del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat

  • Es traslladen les competències en esta matèria a un organisme independent i s'amplien els mecanismes d'accés i garanties de la ciutadania, segons oltra.
  • El CACV podrà adoptar resolucions de caràcter vinculant dirigides als operadors a fi de garantir el compliment de la legislació vigent.
  • També promourà l'adopció de codis deontològics i normes d'autoregulació del sector audiovisual, especialment en matèries de publicitat i de continguts.
Oltra després del ple del Consell
Oltra després del ple del Consell
EUROPA PRESS
Oltra després del ple del Consell

El Consell ha aprovat este divendres el projecte de Llei de creació del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), autoritat audiovisual independent que s'encarregarà de vetlar en l'àmbit dels mitjans audiovisuals valencians pel respecte dels drets i llibertats reconeguts en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia.

D'esta forma, es traslladen les competències del Consell en esta matèria a un organisme plural i independent i s'amplien els mecanismes d'accés i garanties de la ciutadania en la seua relació amb els mitjans de comunicació audiovisuals, al mateix temps que es democratitza i reforça la independència de l'espai comunicatiu audiovisual de la Comunitat Valenciana, ha explicat la vicepresidenta, Mónica Oltra.

Amb este nou text legal es compleix el mandat de l'Estatut d'Autonomia, que atribueix a la Generalitat en el seu article 56 les competències per al desenvolupament legislatiu i l'execució del règim de radiodifusió i televisió en el territori valencià i emplaça a aprovar un text legal de creació del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana que es confirme amb una majoria de tres cinquens en les Corts Valencianes.

El nou organisme també es contempla en l'article 5 de la Llei del Sector Audiovisual i en la disposició addicional setena de la recent Llei del Servici Públic de Radiodifusió i Televisió d'Àmbit Autonòmic.

La futura llei asseurà les bases legals per a la creació i funcionament del CACV, que es configura com una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, amb plena capacitat, autonomia orgànica i funcional per a l'exercici de les seues funcions i independència respecte de qualsevol ingerència o control polític en les seues decisions.

Este òrgan exercirà les seues funcions en l'àmbit de la prestació dels servicis de radiodifusió sonora, televisió i qualsevol altre format de comunicació audiovisual destinats a la comunicació de masses, tant si els servicis són gestionats directa o indirectament per les administracions públiques de la Comunitat, com en virtut de qualsevol títol habilitant atorgat per la mateixa, així com en aquells altres que, per aplicació de la normativa vigent, queden sotmesos a l'àmbit de gestió i tutela de la Generalitat.

Funcions

El CACV podrà adoptar resolucions de caràcter vinculant dirigides als operadors a fi de garantir el compliment de la legislació vigent en l'àmbit de les seues competències i d'atendre les queixes formulades pels usuaris dels servicis de comunicació audiovisual.

Especialment, adoptarà resolucions que contemplen les mesures necessàries per a neutralitzar els efectes de la difusió o la introducció en la programació o la publicitat de missatges o continguts que atempten contra la dignitat humana i el principi d'igualtat, molt particularment quan estos missatges o continguts hagen sigut difosos en horaris d'audiència de públic infantil o juvenil, restablint els principis que s'han vist lesionats.

Així mateix, s'encarregarà de garantir els drets de la joventut, la infància i adolescència, de persones majors, amb diversitat funcional, migrants i altres col·lectius necessitats d'una major protecció, pel que fa als continguts de la programació i a les emissions publicitàries. Igualment, vetlarà per la igualtat de gènere a través de la promoció d'activitats, models socials i comportaments no sexistes en el conjunt de les programacions que s'ofereixen a la Comunitat Valenciana, així com en la publicitat que s'emeta.

També haurà de vetlar en les seues resolucions per l'adopció de les mesures necessàries per a garantir la presència del valencià en la producció i en la difusió de continguts audiovisuals.

El CACV incidirà, especialment, en la protecció d'aquells drets relacionats amb la lliure expressió d'idees i opinions, la lliure producció, creació i difusió de continguts per qualsevol mitjà de difusió, el dret dels ciutadans a rebre una informació veraç i la seua compatibilitat amb els principis de pluralisme i lliure concurrència en el sector audiovisual, així com pel compliment de les funcions de servici públic assignades als mitjans de comunicació públics.

Sobre tot açò, també podrà sol·licitar de les altres autoritats reguladores o de les administracions públiques amb competències en mitjans de comunicació audiovisual les emissions dels quals es difonguen a la Comunitat i no queden subjectes a l'autoritat del CACV, l'adopció de les mesures adequades davant les conductes contràries a la legislació relativa a la programació i publicitat audiovisuals, així com interessar del Ministeri Fiscal la seua actuació en els casos en què les conductes detectades puguen ser susceptibles de sanció penal.

Vigilar el compliment de la funció de servici públic

Igualment, promourà l'adopció de codis deontològics i normes d'autoregulació del sector audiovisual, especialment en matèries de publicitat i de continguts. Entre altres funcions, s'encarregarà d'atorgar els títols habilitants que corresponguen als prestadors d'àmbit local i autonòmic del servici de comunicació audiovisual i de vigilar el compliment de la funció de servici públic que tenen encomanada els prestadors del servici públic autonòmic.

S'ocuparà també de l'adequació dels recursos públics assignats per a açò, així com d'aprovar els plecs de condicions dels concursos d'atorgament de llicències de comunicació audiovisual que corresponguen en l'àmbit competencial de la Generalitat i de concedir les llicències que habiliten per a prestar el servici de comunicació audiovisual.

Així mateix, els correspondrà assessorar a Les Corts i al Consell en les matèries relacionades amb el sector audiovisual i, en particular, s'ocuparà d'emetre un informe previ sobre els projectes i disposicions que puguen afectar el sector audiovisual, de proposar el Consell l'elaboració de disposicions de caràcter general relatives a l'activitat audiovisual i de remetre anualment a Les Corts i al Consell i presentar davant la comissió corresponent de Les Corts un informe sobre la seua actuació i la situació i perspectives del sector audiovisual.

Informes

A més, remetrà periòdicament a Les Corts i al Consell els informes sobre el compliment del mandat marc i del contracte programa dels mitjans de comunicació autonòmics de titularitat pública. Igualment, tindrà competències per a atorgar i renovar les llicències que habiliten per a prestar el servici de comunicació audiovisual i gestionar el registre autonòmic de prestadors de servicis de comunicació audiovisual.

D'altra banda, l'aprovació de la futura llei no suposarà un major cost per a les arques públiques, ja que no implica un augment de les comeses que correspon realitzar a la Generalitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual, sinó que estes competències es traslladen a una entitat de dret públic.

El CACV estarà compost per set membres triats entre persones de reconegut prestigi i que acrediten, fefaentment, un mínim de 15 anys d'experiència professional en el sector de la comunicació audiovisual o exercint l'activitat docent i investigadora en l'àmbit de la comunicació audiovisual.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento