Comunitat Valenciana

El musical poètic ¡Oh Cuba! descobreix el Lorca "més inèdit, sensual i compromès" a l'Olympia

  • El cantant Antonio Carmona i Diego Franco componen la música, mentre la coreografia està a càrrec d'Adrián Galia.
  • Compta amb un elenc de 21 artistes en escena espanyols i cubans, encapçalats per l'actriu Loles León.
  • L'actriu ha comentat que espera que marque "un abans i un després" en la seua carrera i ha assegurat està sent el paper "més important" que ha fet.
Loles León i Francisco Ortuño en l'Olympia, Oh Cuba!
Loles León i Francisco Ortuño en l'Olympia, Oh Cuba!
EUROPA PRESS
Loles León i Francisco Ortuño en l'Olympia, Oh Cuba!

'¡Oh Cuba!', un espectacle musical i de dansa amb textos inèdits de Federico García Lorca, evoca "els millors dies" de la vida del poeta, els que va viure a l'Havana, per a descobrir a la seua faceta "més inèdita, sensual i compromesa" a través dels seus versos, amanits amb la dansa de ballaors de flamenc i del Ballet Español de Cuba, que se citaran en el Teatre Olympia de València del 16 al 26 de novembre.

L'obra, que arriba a la capital valenciana després d'un rotund èxit de públic en els Jardins del Generalife de Granada, compta amb un elenc de 21 artistes en escena espanyols i cubans, encapçalats per l'actriu Loles León, que desperta una faceta interpretativa per a ella "inèdita" i es converteix en 'el follet' del poeta per a narrar la seua història.

El cantant Antonio Carmona i Diego Franco componen la música, mentre la coreografia està a càrrec d'Adrián Galia i el ball és de Maribel Gallardo juntament amb el Ballet Español de Cuba, dirigit per Eduardo Veitía. Tots ells baix la direcció d'Ortuño Millán, que este dijous ha presentat l'espectacle en la capital valenciana acompanyat de la seua protagonista, Loles León.

Ortuño ha assegurat que en '¡Oh Cuba!' es produeix "màgia" i el públic rep "una destralada al cor" al mateix temps que reflexiona amb la "raó pura i poètica" de Lorca. És un muntatge amb "sabor cubà, flamenc i poètic" i música en directe d'arrels africanes. Fins ara, ha dit, no s'havia fet un muntatge que repassara l'estada de Lorca a Cuba, "una enorme experiència" per al poeta en la qual "troba realment el seu pols, la seua sexualitat", ha subratllat el director.

Com a "follet" de Lorca, Loles León va explicant, recitant i fins i tot cantant sobre l'escenari els motius que porten Lorca a romandre en l'illa de Cuba. Segons l'actriu, la "brisa suau de la illa", el seu sabor, la seua gent, la seua filosofia... fan que en ell "brolle alguna cosa que estava reprimida a Granada".

"Un abans i un després" per a Loles León

Esta obra tracta de mostrar la poesia de Lorca, ha apuntat, però amb un muntatge "sorprenent i molt diferent", com també "inèdita" és la faceta que ella mateixa mostra en el seu registre interpretatiu, ha apuntat.

L'actriu ha comentat que ha treballat "molt dur" en este projecte, que espera que marque "un abans i un després" en la seua carrera i que ha assegurat està sent el paper "més important" que ha fet. León, que ha celebrat que viu un dels seus millors moments en la professió, ha confessat que té moltes ganes de tornar a l'Olympia i poder "donar-ho tot" als espectadors valencians, un public que segons ha dit té una "tradició immensa" en el seu gust pels musicals.

Hollywoos, "entre tots denunciar els abusos"

Nouvinguda de Hollywood, Loles León ha sigut preguntada per les denúncies d'abusos sexuals d'actrius contra el productor Harvey Weinstein, i si a Espanya es viuen situacions semblants, una cosa que si escau no li ha succeït "mai", ha dit. No obstant açò, ha lamentat que açò és un "alifac en el qual hauríem de treballar tots perquè desaparega".

"Açò no solament succeeix en el món del cinema, ocorre en totes les empreses" en tots els espais de "poder". "El tauró gran es vol menjar al xicortet", ha advertit. Enfront d'este tipus de situacions, ha instat a "conscienciar-nos tots". "Si et passa denúncia", ha animat. El fet que Hollywood haja denunciat és important, ha sostingut, perquè "transcendeix a nivell mundial". "Cal denunciar-ho. Des de sempre hi ha hagut desaprensius que han abusat del poder i crec que el que hem de fer entre tots és denunciar-ho", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento