Comunitat Valenciana

Els carrers de València comencen a lluir la nova il·luminació eficient per a reduir el consum energètic

  • El consistori ha invertit 4 milions d’euros en aquesta intervenció que suposarà una reducció del consum energètic amb un estalvi econòmic d’uns 2 milions.
  • La Regidoria de Govern Interior de la ciutat ha renovat ja 18.160 punts amb tecnologies més eficients.
  • “D’esta manera lluitem contra el consum energètic excessiu i, així de pas, lluitem contra el canvi climàtic”, ha destacat Sergi Campillo.
Il·luminació per a l'eficiència enegètica
Il·luminació per a l'eficiència enegètica
Ajuntament de València
Il·luminació per a l'eficiència enegètica

El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha fet balanç de les obres del projecte de renovació i millora dels punts d'enllumenat finançat a través del programa d'ajudes per a la renovació de les instal·lacions d'enllumenat exterior, que milloren l’eficiència energètica de València –de forma que s’abaixa la factura elèctrica- i reduïxen la contaminació lumínica que patia la ciutat.

L’Ajuntament ha informat de l’estat actual d’esta important intervenció municipal, valorada en un total de quatre milions d’euros i que suposarà una reducció del consum energètic amb un estalvi econòmic d’aproximadament 2 milions d’euros en la factura de la llum. A Ciutat Vella, l’Eixample, Extramurs i Patraix, s’ha arribat ja al 75 % de l’execució del projecte; als barris de Jesús, Poblats Marítims (sud), Poblats Marítims (nord) i Camins al Grau, el percentatge se situa en el 80 %, igual que a Campanar i a la Saïdia; a Quatre Carreres el pla està executat al 60 %; igual que al Pla del Real , Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap, Pobles del Nord i Pobles de l'Oest.

Són especialment significatius els exemples de l’avinguda del Port, amb un total de 731 punts de llum renovats; l’avinguda de les Corts Valencianes, amb 531 unitats ja renovades; l’avinguda d’Aragó, amb 381, o el passeig de l’Albereda, amb 150 unitats (a les qual cal sumar 51 punts més corresponents al pont de les Flors). En total, la Regidoria de Govern Interior ha renovat ja 18.160 punts amb tecnologies més eficients. Concretament, 15.803 porten làmpada halògena metàl·lica i 2.357 són lluminàries de LED càlid.

“El canvi de lluminàries de la ciutat respon al crèdit de quatre milions d’euros que ens va concedir l’IDAE, que suposa canviar aproximadament el 30 % dels punts de llum de la nostra ciutat, que són altament contaminants per altres models que són menys contaminants i menys consumidors d’energia, i que ens permeten aconseguir un estalvi important de recursos econòmics per a destinar-los a altres necessitats. A més, d’esta manera lluitem contra el consum energètic excessiu i, així de pas, lluitem contra el canvi climàtic”, ha destacat Sergi Campillo.

Contaminació lumínica

Pel que fa al flux a l'hemisferi superior, la substitució de 4.865 fanals de tipus esfèric, que emeten llum directa cap al cel, per uns altres que tenen emissió zero directa a l’hemisferi superior, farà que es minimitze al màxim la lluminositat residual cap al cel, totalment innecessària, que suposa unes despeses econòmiques innecesàries a l’Ajuntament, i que, a més, molesta els veïns i veïnes que dormen per la nit amb les persianes alçades.

D’altra banda, cal tindre en compte que la potència total instal·lada en el conjunt del projecte passa de 8.692,94 kW a 2.116,94 kW, i això representa no sols un estalvi en potencia instal·lada, energia i costos del 76 %, sinó que implica una reducció de 6.576.000 W que, traduïts a potencia lluminosa, comporten una reducció de brillantor de 657.000.000 lúmens que deixen d’injectar-se als carrers de la ciutat, passant d’uns nivells de lluminositat en calçades i voreres que, fins i tot, triplicaven i quadruplicaven els nivells de la reglamentació actual, a uns altes ajustats al Reial decret 1890/2008, vigent des de fa 9 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento