Comunitat Valenciana

La cimera d'alcaldes per l'alimentació de València crida a incloure iniciatives sostenibles en els sistemes locals

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Participants en la cimera internacional
Participants en la cimera internacional
AYTO
Participants en la cimera internacional

Els participants en la tercera Reunió Anual i Cimera d'Alcaldes del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà (MUFPP) celebrada en la ciutat de València han fet este divendres una crida per a "incloure iniciatives sostenibles i aplicables en els sistemes d'aliments locals de les ciutats" i per a enfortir "els vincles rurals urbans integrals per al desenvolupament sostenibles".

Les ciutats del Pacte de Milà apel·len d'esta manera als màxims responsables de les Nacions Unides i a totes les agències d'esta organització internacional, així com a entitats regionals, governs nacionals, governs locals de tot tipus, societat civil, socis nacionals i internacionals per al desenvolupament, al sector privat i tots els ciutadans compromesos a treballar en eixa direcció.

Estes peticions s'arrepleguen en la Declaració des de la Cimera de València: 'Enfortint el diàleg entre ciutats, territoris i governs nacionals', amb la finalitat d'afavorir sistemes alimentaris sostenibles i unir àrees urbanes i rurals de tot el món, llegida per participants en la trobada de València, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017, com a conclusió de les sessions de treball desenvolupades. En esta reunió han participat més de cent ciutats de 50 països.

De la mateixa manera, les ciutats del Pacte de Milà reunides en la capital valenciana han remès esta crida "a tots els convocants internacionals i nacionals dels processos de planificació relacionats amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) i la Nova Agència Urbana (NAU)". "Estos processos han d'incloure formal i completament als actors urbans i territorials, ampliant així els enfocaments de gobernanza per a la seua acció", precisa la declaració.

En este sentit, al·ludeix al Fòrum Urbà Mundial (Kuala Lumpur, Malàisia, febrer de 2018), el Fòrum Polític d'Alt Nivell de les Nacions Unides (Nova York, juliol de 2018) i altres processos globals importants que haurien d'incloure el treball en sistemes alimentaris regionals de la ciutat amb objectius mesurables, sostenibles i territorials".

GOVERNS "CLAU"

La declaració subratlla, com s'ha manifestat al llarg de la trobada, que "els governs locals i territorials són clau per a aconseguir progressivament el dret universal a l'alimentació i per a una vida de pau, dignitat i prosperitat per a tots".

Des de la capital valenciana s'ha convidat també a reconéixer "la implementació de l'agenda de Desenvolupament Sostenible de 2030 en els esforços passats, actuals i futurs de les ciutats" amb la finalitat de "eradicar la pobresa i promoure la prosperitat en un món canviant", "avançar cap a societats sostenibles i resistents", "empoderar a les persones, garantir la inclusió i la igualtat", i "conscienciar i fomentar estudis sobre estos temes".

"Estos esforços estan en marxa en moltes ciutats a través d'un marc de treball basat en els drets i en un alt grau d'inclusió social, fins i tot, en condicions adverses de volatilitat econòmica, crisi i conflictes perllongats, creixents migracions i impactes del canvi climàtic", ressalta el document.

A continuació, assenyala que sent "conscients que existeixen múltiples processos paral·lels amb oportunitats per a vincular la implementació internacional, nacional i subnacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Nova Agenda Urbana", els "governs locals i territorials no volen quedar arrere ni fora" d'ells.

En esta línia, afirma que els enfocaments "per a la gobernanza dels sistemes alimentaris han de ser més inclusius amb els actors a nivell subnacional, especialment, en la pròxima revisió i seguiment de les agendes globals que es produiran en els pròxims anys". "És necessari millorar la coordinació en estos temes, sobretot, en múltiples nivells de govern", apunta.

"MESURES PER A TRANSFORMAR"

La Declaració de València recorda que en este acord, que compta amb 159 ciutats firmants que representen a més de 450 milions de persones, es demanen "sistemes alimentaris sostenibles que siguen inclusius, resistents, segurs i diversos" per a proporcionar "aliments saludables i assequibles a totes les persones en un marc basat en els drets humans". Igualment, es reclama que estos "minimitzen els residus i conserven la biodiversitat al mateix temps que s'adapten i mitiguen els impactes del canvi climàtic".

El document destaca a més que "moltes ciutats del Pacte de Milà estan prenent mesures per a transformar els sistemes alimentaris per a vincular els sistemes de protecció social a xicotets productors familiars, augmentar l'accés a dietes saludables i sostenibles, reduir el desaprofitament d'aliments i preparar-se per al canvi climàtic" i afirma que estes són "formes d'implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, l'Acord de París i el compromís dels països per a enfortir la seguretat alimentària i la nutrició com s'estableix en la Nova Agenda Urbana (NUA), adoptada pels Estats membres de l'ONU a l'octubre de 2016".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento