Comunitat Valenciana

València obri la consulta ciutadana per a triar la destinació de 7 milions en inversions

  • L'Ajuntament llança la tercera edició de 'decidimVLC', que deslliga els projectes i el pressupost dels districtes amb una perspectiva "més de ciutat".
  • Els veïns poden realitzar les seues propostes i recolzar fins a cinc projectes.
  • Aquest mes es poden presentar propostes, al novembre s'estudiaran i al desembre es votaran en les juntes de districte i centres de joventut.
  • Els 16 projectes del Govern local (reurbanització de Giorgeta-Pérez Galdós, banys públics en el riu...) necessitaran 200 vots, el doble que els ciutadans.
La concejala de Participación Ciudadana, Neus Fábregas, ha presentado este miércoles la tercera Consulta Ciudadana de Inversiones del Ayuntamiento de València.
La concejala de Participación Ciudadana, Neus Fábregas, ha presentado este miércoles la tercera Consulta Ciudadana de Inversiones del Ayuntamiento de València.
20MINUTOS.ES
La concejala de Participación Ciudadana, Neus Fábregas, ha presentado este miércoles la tercera Consulta Ciudadana de Inversiones del Ayuntamiento de València.

Els veïns de València ja poden proposar projectes d'inversions per a decidir la destinació de 7 milions d'euros, la quantitat que destina l'Ajuntament de la ciutat als anomenats pressupostos participatius. La tercera edició de decidimVLC arriba amb novetats, ja que els responsables de l'àrea de Participació han optat per canviar la filosofia d'inversions per barris a una visió més global de ciutat, amb el que les propostes i el pressupost es deslliguen dels districtes.

La regidora de Participació Ciutadana, Neus Fábregas, ha presentat les novetats de la consulta que ha començat aquest dimecres. La primera és que la pàgina web del procés participatiu, decidimVLC, ja ofereix informes d'execució actualitzats cada mes sobre l'estat de les dues consultes ciutadanes anteriors. Aquests apartats permeten als veïns comprovar el grau de realització dels projectes en quatre fases: redacció, contractació, execució i executat.

En segon lloc, el propi Ajuntament realitzarà propostes d'inversió fetes des de les pròpies regidories. Per a aquesta edició són 16 projectes, que inclouen la reurbanització de l'eix Giorgeta-Pérez Galdós, el carril-bici de Serradora o la instal·lació de banys públics en el Jardí del Turia, entre uns altres. Els projectes presentats pel Consistori necessitaran 200 vots, el doble que les propostes ciutadanes (100).

A més, es va a provar un programa pilot d'urnes digitals per a la votació i el recompte. "Si funcionen, l'any que ve s'implantaran" d'una manera més general, ha dit Fábregas. Les proves, sense validesa per a la consulta d'aquest anys, seran el 9 de desembre en la plaça de la Verge, de 17.00 a 20.00 hores, i el 12 de desembre, de 10.00 a 13.30 hores en la plaça de l'Ajuntament. Per a aquesta edició, la votació seguirà sent presencial i es realitzarà en les juntes municipals de districte i en els centres municipals de Joventut.

Fábregas ha insistit en la perspectiva "més conjunta i de ciutat" de la consulta, que deixa de tenir adscripció per districtes. És a dir, qualsevol persona major de 16 anys i empadronada a València podrà presentar un projecte i votar fins a cinc propostes, encara que no siguen del seu barri.

Calendari

El full de ruta del procés participatiu comença aquest mateix dimecres 18 d'octubre amb la presentació i suport de propostes de projectes, fins al 8 de novembre. Del 9 al 30 d'aqueix mes, s'estudiarà la viabilitat des del punt de vista tècnic per part dels serveis municipals. Les propostes ciutadanes viables i les de l'Ajuntament amb més de 200 suports passaran a la votació ciutadana de l'1 al 15 de desembre. D'aquesta manera, les propostes s'ordenaran de més a menys vots i se seleccionaran fins a esgotar els 7 milions d'euros de pressupost.

Agilitar els tràmits administratius

Fábregas ha realitzat una crida a la participació ciutadana, "especialment a la joventut, perquè comence a sentir que la ciutat és seua", ha afirmat. El Consistori confia a agilitar els processos administratius, ja que hi haurà menys projectes per a tramitar. "L'any que ve, les regidories ja tindran els diners dels projectes aprovats en el pressupost, de manera que al gener de 2019 ja es puguen tramitar", ha afegit la regidora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento