Comunitat Valenciana

Cs i PP rebutgen recolzar una declaració institucional per a condemnar "les agressions feixistes" del 9 d'Octubre

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Imatge de la manifestació a València
Imatge de la manifestació a València
EUROPA PRESS
Imatge de la manifestació a València

Els grups parlamentaris de Cs i PP han rebutjat este dimecres recolzar una declaració institucional en les Corts Valencianes de condemna a les "agressions feixistes" registrades el passat 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, que plantejaven Podem i Compromís i que havia firmat el PSPV.

En haver sigut rebutjada pel PP i Cs i no comptar amb el suport de tots els grups no ha pogut ser presentada en la cambra valenciana com una declaració institucional, per la qual cosa els grups que l'han proposat ara valoraran com incloure esta iniciativa en un ple.

Podem i Compromís han criticat el rebuig de PP i CS a firmar el text que havien impulsat. Sobre este tema, la síndica de Cs en les Corts, María Carmen Sánchez, ha justificat el seu rebuig al text perquè considera que "s'està polititzant un tema molt seriós".

"Cal condemnar la violència sempre, vinga d'on vinga, però no podem acceptar que es parle de "gestió política ineficient" -com apunta el text- quan "hi ha detencions i una investigació en marxa". Per açò, ha avançat que Cs presentarà un text alternatiu en el qual "es condemne la violència" i que espera que compte amb "el suport de tots els grups polítics".

Per la seua banda, el PP ha explicat, en un comunicat, que s'ha oposat al text per "la falta de suport expressa en el text als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat". A més, ha criticat que la declaració institucional de Compromís i Podem "pretenia assenyalar de manera crítica l'actuació de Delegació del Govern i de la Policia" i ha recordat que en el seu moment el PPCV "ja va emetre un comunicat de condemna dels fets violents ocorreguts el 9 d'octubre, que sempre els condemnem vinguen d'on vinguen".

Per la seua banda, el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri i el portaveu adjunt de Podem, César Jiménez, han lamentat els fets ocorreguts eixe dia i han explicat que l'objectiu del text era fer "una condemna unànime" del succeït.

Des de Podem, César Jiménez ha explicat que el que es pretenia era "condemnar els incidents que va haver-hi el 9 d'Octubre", però ha lamentat que Cs i PP no estiguen d'acord amb el contingut íntegre del text al no haver-ho recolzat.

"Nosaltres volíem posar de manifest nostra posició de preocupació per la falta de gestió eficient de recursos policials

per a garantir el dret de manifestació, tant al matí com a la vesprada, i de celebrar el dia dels valencians", ha assenyalat Jiménez.

Per la seua banda, Ferri ha explicat que l'objectiu del text era fer "una condemna unànime" del que va ocórrer el dia de la Comunitat Valenciana que "hauria d'haver sigut un dia de festa, celebració, pau i eixir al carrer amb felicitat" i, en canvi, ha lamentat que es va convertir en una altra cosa amb "insults i amenaces" en la Processó Cívica.

"A la vesprada no es va poder dur a terme una manifestació convocada legalment i comunicada a Delegació del Govern perquè una sèrie de violents feixistes van eixir al carrer a impedir-la", ha lamentat.

PASSIVITAT DE DELEGACIÓ DEL GOVERN

"Això és el que nosaltres volíem amb açò", ha remarcat Ferri, qui ha admès no entendre "la passivitat" d'eixe dia de la Delegació del Govern "a l'hora d'utilitzar bé els pocs recursos policials amb els quals comptava per a evitar que estos ultres arribaren" a la manifestació.

"Hem vist vídeos de la policia envoltant a estos ultres que anaven cap a on començava la manifestació. Açò per a mi és molt greu i estos policies no deurien haver-los deixat continuar. Són actuacions que deuríem condemnar perquè no pot ser que no es puga dur a terme una manifestació convocada legalment i pacífica per part de gent violenta que no vol escoltar les idees d'uns altres", ha lamentat.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Concretament, la declaració institucional indica que el passat 9 d'Octubre va estar marcat per "la violència feixista" i indica que ja durant la Processó Cívica va haver-hi "insults, amenaça i intents d'agressió", mentre que, a la vesprada, quan tenia lloc la manifestació

es van produir "agressions i palisses".

"Molts ciutadans van ser agredits simplement per les seues idees i la seua implicació política i van veure obstaculitzat el seu dret a una marxa pacífica", recalca el text.

"Mentre avança en les investigacions policials i judicials dels fets, les quals han agafat ritme després d'uns primers moments de lentitud i indecisió, les Corts volen manifestar la seua preocupació per la ineficient gestió per part dels comandaments polítics dels efectius de les forces de seguretat disponibles, a pesar de ser conegut l'ànim per generar conflictes dels grups simpatitzants de partits de la ultradreta", subratlla.

Així, lamenta que per eixa "falta de previsió", la Comunitat Valenciana va acaparar l'atenció mediàtica i política "quedant tocada la imatge d'un dia que deuria ser de celebració per a tot el poble valencià". "Els valencians no podem acceptar que es vincule el 9 d'octubre amb accions de grups d'extrema dreta que són violents i minoritaris i que, en cap cas, són representatius de la nostra societat", subratlla.

En este sentit, el text posa l'accent que "no es poden tolerar els intents d'interrompre el normal exercici d'expressió dels valencians que han volgut sumar-se lliurement a les manifestacions convocades dins del marc de reivindicació democràtica en un entorn de respecte i convivència".

A més, recorda que l'article 21 de la Constitució reconeix el dret de reunió "pacífica i de manifestació", per la qual cosa l'estat "ha de vetlar per a assegurar el seu lliure exercici en un entorn de seguretat i amb plenes garanties". Per açò, la declaració pretenia que les Corts mostraren la seua "ferma condemna" contra estos incidents i el seu rebuig als missatges d'odi dels "grups feixistes".

"Els valencians som un poble obert, orgullós de la seua diversitat, que vol la democràcia i que desitja viure conforme als valors de pluralitat, igualtat i convivència. El conjunt dels diputats de les Corts volem declarar que el 9 d'octubre és un dia per a l'alegria i la celebració comuna, un dia que ha de servir per a commemorar tot el que ens uneix com a poble i ens cohesiona com a societat. No permetrem que una minoria d'intolerants segreste este dia tan simbòlic per a tots nosaltres", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento