Comunitat Valenciana

L'eliminació dels aforaments, la llei de Joventut i la de Renda Inclusiva, la setmana vinent a debat en les Corts

  • El ple de las Corts Valencianes de la setmana vinent, que se celebrarà el dimecres 25 i el dijous 26 d'octubre, debatrà sobre l'eliminació dels aforaments, la Llei de Joventut, la Llei de Renda Valenciana Inclusiva, la de la Sindicatura de Comptes i la llei de Paritat Institucional.

Així ho ha acordat la Junta de Síndics que ha establit l'ordre del dia del pròxim ple, en el qual els grups no presentaran proposicions no de llei per la prioritat que tenen els projectes legislatius. Referent a açò, la síndica de Ciutadans (Cs) en el parlament valencià, Mari Carmen Sánchez, ha mostrat el seu "malestar" per no poder presentar iniciatives parlamentàries que són "la forma de demostrar el nostre treball", ha indicat.

Igualment, la portaveu del PPCV en les Corts, Isabel Bonig, ha lamentat que els grups del Botànic "hagen impedit portar a ple la proposta de respatler a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". "No ens deixen debatre sobre açò i dóna la sensació que el partit socialista no vol manifestar-se sobre açò i no anem a debatre-ho en este període de sessions", ha criticat.

No obstant açò, la portaveu de Cs ha celebrat que la proposta de la seua formació per a eliminar els aforaments polítics es debata en el ple de la setmana vinent, la qual cosa ha considerat "positiva" perquè "ha arribat el moment de posar el debat damunt de la taula".

En este sentit, ha defès "la importància de suprimir privilegis polítics" i ha lamentat que esta figura jurídica s'haja utilitzat "com un escut per a obstaculitzar processos judicials en casos de corrupció". Per açò, espera que els grups que sustenten al Consell "recapaciten i recolzen la proposta, com van defendre en la campanya electoral".

Des de Podem, el seu síndic, Antonio Estañ, ha considerat que iniciar el debat sobre els aforaments és "favorable" i els agrada, encara que ha puntualitzat que ara cal veure com es "concreta".

Igualment, Fran Ferri, de Compromís, s'ha mostrat "a favor" d'iniciar este debat i ha recordat que en la legislatura passada el seu grup ja va presentar una iniciativa sobre esta qüestió, encara que ha mostrat els seus dubtes sobre si el mètode és el "adequat" atés que ja existeix una comissió en les Corts sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia que tracta este tema.

"Ens reunirem com grup i decidirem el nostre vot, però Compromís ha estat a favor sobre este tipus de debat i segurament votarem a favor, però este camí triat comporta una sèrie de qüestions que hem de valorar", ha explicat Ferri.

ESTUDIAR "AMB MOLTA CAUTELA"

Per la seua banda, el portaveu de PSPV, Manolo Mata, ha incidit que "és un tema que cal estudiar amb molta cautela" perquè, encara que es parla moltes vegades que és un privilegi polític, "la realitat és que és un privilegi de la ciutadania i una garantia democràtica per a preservar que els jutges d'instrucció no puguen condemnar ni detindre un representant polític si no és en una instància un poquet més reflexiva, precisament per a preservar la independència del poder legislatiu".

Açò sí, Mata ha valorat de forma "positiva" el seu debat i reflexió "encara que posteriorment puguem esmenar-la en el tràmit parlamentari". "Evidentment igual per a tots els delictes no és necessari que les causes es traslladen als TSJ, però no ens oblidem que el problema dels aforaments no són els aforaments en si, sinó que en els últims anys hi ha hagut un devessall de diputats i diputades i gent aforada cometent delictes", ha conclòs.

"DESASTRE DE GESTIÓ"

D'altra banda, Bonig ha denunciat la paràlisi que pateixen les Corts i ha acusat el president de la institució, Enric Morera, de "dificultar la tasca dels parlamentaris amb el seu desastre en la gestió". "El 5 de setembre formulem nombroses preguntes a Sanitat i a data de hui, 42 dies després, ni tan sols s'han publicat en el butlletí oficial perquè comence el termini. També hi ha retard considerable en la transcripció de les actes de les comissions el que repercuteix en la nostra tasca. Més gestió, menys viatges i més treballar", ha reprovat.

A més, ha explicat que el PPCV ha formulat altres dos queixes: una al Conseller de Transparència pel retard en l'enviament a la Comissió d'Hisenda dels comptes que hauria de fer-se mensualment i que no s'envia escudant-se en motius tècnics i una altra per la vulneració del reglament en la Llei del taxi en acceptar esmenes una vegada finalitzat el període de debat. "Se salten el reglament i no gestionen pareixent-se cada vegada més al parlament català", ha postil·lat.

"SÍNDICA DE QUEIXES"

Sobre este tema, Ferri ha qualificat a la presidenta del PPCV com "la síndica de les queixes" perquè "fa un any es queixava que el Consell no enviava lleis a estes Corts i ara que envia lleis, Bonig es queixa".

"Jo li preguntaria a la 'síndica de queixes' si vol que incomplim el reglament, que diu ben clar que les iniciatives legislatives tindran prioritat en la tramitació i inclusió de l'ordre del dia sobre la resta d'assumptes", ha subratllat Ferri per a assenyalar que es queixa perquè "no té més aportacions que fer".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento