Comunitat Valenciana

Gascó (PP) acusa el Consell de "demonitzar" els sobrecostos en Ciegsa quan el 45% dels seus centres també tenen

  • L'exdirectora general d'Educació i actual diputada del grup 'popular' en les Corts Valencianes, Beatriz Gascó, ha acusat el Consell de "demonizar" els sobrecostos en Ciegsa quan ha indicat que en una sol·licitud firmada pel conseller Vicent Marzà s'admet que dels 16 col·legis construïts en els dos últims anys amb l'actual executiu valencià "el 45 per cent té sobrecostos i dels 18 que es troben en construcció el 40% els té".
Gascó en la Comissió de Ciegsa
Gascó en la Comissió de Ciegsa
CORTS VALENCIANES FLICKR
Gascó en la Comissió de Ciegsa

"Ens dediquem a demonitzar la tasca de Ciegsa, però després se li ressuscita i ens dediquem a demonitzar els sobrecostos però després el govern actual també els té", ha assenyalat.

Gascó ha defès que en les obres construcció de col·legis va haver "modificats d'obra" que estaven "justificats" i ha reprovat que ara "es demonitze" els sobrecostos "quan l'actual Consell els té". Així mateix, ha criticat que empreses que han sigut sancionades segueixen sent contractades per l'actual administració.

Així ho ha indicat Gascó en una compareixença en la comissió de les Corts que investiga els sobrecostos de més de 1.000 milions d'euros en l'empresa Construccions i Infraestructures Educatives S.A (Ciegsa), on ha puntualitzat que va arribar al departament d'Educació durant el mandat de José Ciscar i va continuar amb María José Catalá que li va atorgar, així mateix, les competència d'Ordenació i Política lingüística.

La diputada 'popular' ha defès que el PP va fer "un esforç titànic per a adequar un mapa d'infraestructures que estava totalment obsolet" després de l'herència del PSOE que "solament havia construït 77 col·legis". "Nosaltres vam haver de construir 622 col·legis i mentre s'està construint un col·legi els xiquets no poden estar en el carrer se'ls ha de situar en algun lloc", ha remarcat.

Així, ha admès que els barracons "potser no siguen la solució perfecta i hauríem de buscar altres alternatives; d'acord, busquem-les, però en eixe moment el nombre de prefabricades era parell al volum de les construccions educatives". "Nosaltres mai enganyem a ningú i sempre vam dir el perquè d'eixes aules i el que indigna és que la gent que va dir que venia a canviar el món ara té 15.000 xiquets en aules prefabricades i el que no pot fer és enganyar a la gent", ha subratllat.

Ha subratllat que Ciegsa era "necessària" com la "ferramenta més àgil per a construir col·legis". De fet, ha indicat que, encara que el conseller Marzà "intente demonitzarla", "té la necessitat de conviure amb ella i en la llei d'acompanyament la van a prorrogar fins el 2020 i no solament para prefabricades, sinó per a construir col·legis".

Així mateix, ha defès que l'entitat estava anualment sotmesa a "molts controls" tant de la Intervenció General de la Generalitat, auditories externes, el Tribunal de Comptes, la Intervenció General de l'Estat i la Sindicatura de Comptes que "en el seu informe deia que en eixos anys no va haver-hi excepció greu".

INFORMES "PÚBLICS I NOTORIS"

De fet, ha remarcat que estos informes eren "públics i notoris" atés que una entitat com era Ciegsa i "amb el volum de gestió tan important" que tenia els informes de control "eren fonamentals", ha assenyalat per a indicar que si haguera detectat algun fet delictiu l'haguera denunciat.

Per açò, ha considerat que és "arriscat" dir que l'entitat no se sotmetia a controls, perquè es feien "bastants" i "amb garanties tot es feia conforme a la legalitat". A més ha puntualitzat que durant les reunions del Consell d'Administració hi havia uns tècnics que "garantien la legalitat de les decisions i dels procediments".

"Jo no dic que no puga haver-hi una presumpta activitat delictiva, i espere que la justícia actue si ha d'actuar, però no pot ser que eixa presumpta activitat enverine i tire pel sòl tota l'activitat constructiva que ha sigut molta i molt important", ha reivindicat.

"NO ELS IMPORTA LA VERITAT"

D'altra banda i preguntada per la seua etapa com a coordinadora del gabinet de premsa en la Conselleria, el seu contracte i si redactava notes de premsa per a Ciegsa, Gascó ha enlletgit als diputats que li interroguen per qüestions "que res tenen a veure" amb la comissió d'investigació i que intenten "enverinar" el seu treball.

Així, ha manifestat que ella va aconseguir el lloc a través d'una empresa de treball temporal, amb un sou "molt modest" i la seua tasca com a coordinadora consistia a atendre als mitjans de comunicació, fer notes de premsa. "Es treballava de forma molt honrada, moltíssimes hores i ho intentàrem fer el millor que vam poder", ha postil·lat per a puntualitzar que ella no despatxava amb el conseller perquè eixa era la tasca del cap de gabinet.

Gascó ha manifestat tindre la sensació de que als diputats que formen part del Consell i pregunten als compareixents en la comissió "no els importa la veritat" ni "que es construïren quasi 700 col·legis amb una inversió de més de 2.400 milions" ni la gestió de Ciegsa. "Em preocupa perquè és el treball que deurien estar fent els diputats que composen esta comissió", ha dit per a denunciar que les conclusions ja estan "fetes i publicades".

En este sentit, ha indicat que en la pàgina web de Ciegsa en l'apartat de notícies hi ha una que diu que 'Amb l'operació Taula la imatge de Ciegsa i els seus gestors ha acabat per fer-se miques en constatar-se com es va utilitzar per a cobrar comissions a les constructores'.

"No hi ha cap sola prova que constate el que la Conselleria té publicat en esta web", ha remarcat. Per açò, ha considerat "lamentable" que s'utilitze a persones que estan en actiu per a "fer-los mal políticament i intentar desacreditar la seua trajectòria professional", així com que "utilitzen els diners dels valencians quan les conclusions ja les tenen posades en la pàgina web de la Conselleria".

PROBLEMES AMB LA DIRECCIÓ DE COMPAREIXENTS

Després de la compareixença de Gascó estava prevista la intervenció de l'exregidor d'Educació en l'Ajuntament de València Emilio del Toro, qui no ha assistit a la sessió a causa que no havia rebut la notificació de les Corts per un problema amb la seua direcció de residència.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento