Teatre Escalante arranca una temporada "nòmada" amb 17 espectacles en sis espais de la ciutat de València

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Presentació teporada Teatre Escalante
Presentació teporada Teatre Escalante
EUROPA PRESS

Teatre Escalante Centre d'Arts Escèniques -depenent de la Diputació de València- arranca una temporada "nòmada" amb un total de 17 espectacles, tres d'ells de producció pròpia, que es representaran en fins a sis espais de la ciutat de València com són el Palau dels Arts, la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València, el Teatre Rialto, la Sala Russafa, el Teatre Talia i Espai Inestable.

La programació de la nova temporada 2017/2018, que incidirà en la "inclusió social" i la "igualtat de gènere", es distribueix en cinc cicles de 'Música i Teatre', 'Memòria Històrica', 'Nadal a l'Escalante', 'Escena Diversa' i 'Menut Teatre' segons edats i preferències, que sumaran fins el 169 funcions -133 escolars i 36 familiars- i ja s'han reservat 20.640 entrades que suposen un 76% de l'ocupació de l'oferta.

Així ho ha avançat este dimecres el director del Centre Teatral Escalante, Josep Policarpo, en roda de premsa al costat del director de l'Escola Escalante, Andrés Poveda, la diputada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez, i els directors de dos de les produccions pròpies d'esta temporada: Rafael Calatayud de la companyia La Pavana, i Pau Pons del Pont Flotant.

Després d'estimar els tècnics que el cost de la reparació i adequació de la fins ara seu del Teatre Escalante en el carrer Landerer pot pujar fins els sis milions d'euros, l'Escalante assumeix la seua "realitat nòmada" per a esta temporada sense renunciar al seu objectiu de tornar a trobar una "sala estable" en el futur que garantisca la seua continuïtat, ha apuntat el seu director Josep Policarpo.

Per a açò altres institucions li han cedit el seu espai, algunes gratuïtament i unes altres mitjançant acords econòmics "lògics", ha explicat. I encara que els canvis d'escenari tenen coses "negatives", ha admès, també ha apuntat les "positives": en ocasions es podrà disposar d'escenaris més grans, major aforament, visibilitat i més dotació tècnica.

El director ha destacat que esta nova etapa vé marcada per la "renovació" tant en la gestió com en la programació amb l'objectiu de sumar nous públics i formar espectadors crítics i professionals íntegres. En este sentit, s'ha reformat també l'estratègia de comunicació, de manera que s'ha editat per primera vegada un vídeo, 5.000 llibrets amb la programació de tota la temporada, també disponible en la web, i es treballa l'atenció a la comunitat educativa.

El plat fort de la temporada seran les tres produccions pròpies de gran format, dos noves i una reposició: 'Pi' d'OtraDanza (Del 15 de gener al 8 de febrer), 'Les 7 diferències' del Pont Flotant (Del 26 al 28 de març i del 10 d'abril al 6 de maig), i la volta de 'L'home invisible' a càrrec de la Pavana Companyia Teatral (de el 1 al 21 de desembre).

Policarpo ha assenyalat a OtraDanza com una de les companyies "més rigoroses del panorama valencià" i ha destacat la seua permanent "cerca de diferents codis de moviment".

Sobre El Pont Flotant, ha subratllat la seua "veu personal", la "relació que estableixen amb l'espectador i l'espai" i el "humanisme crític i reflexiu" de les seues obres, en les quals aboquen la seua experiència personal. En 'Els 7 diferències', ha avançat la seua directora, el tema serà "la diferència". A través del joc i l'humor, màgia, música en directe, animacions i vídeos, els més xiquets veuran l'"esforç que fa falta per a conéixer a l'altre" i respectar la diversitat.

Quant al treball de la Pavana en 'L'home invisible', versió de l'obra d'H.G. Wells realitzada per Rodolf Sirera, Policarpo ha ressaltat que es tracta d'una peça que conjumina "ciència ficció, humor i intriga", que explica a més amb un "repartiment absolutament extraordinari". Segons el seu director, es tracta de "despertar la imaginació amb xicotetes dosis d'humor".

Pel que fa a espectacles procedents d'altres regions, molts han sigut premiats amb guardons com el Max i els Premis del Teatre Andalús, o han estat en mostres com la Fira del Teatre Europeu per a Xiquets i Xiquetes (FETEN) o la Fira de Titelles de Lleida.

Així, la programació de la temporada en el cicle Música i Teatre inclourà este mes d'octubre 'Arturo i Clementina' de Titiritrán Teatre i 'Moby Dic' de Teatre Gorakada, en el Palau dels Arts.

El cicle Memòria Històrica es traslladarà a la Sala Matilde Salvador de la Nau de la UV, amb la miliciana anarquista 'María la Javelina' d'Hongaresa Companyia de Teatre, 'Les mares preses' de Pilar Martínez Companyia o la veu del poeta 'Miguel Hernández, després de l'odi' de Crit Companyia de Teatre.

El Nadal a l'Escalante arribarà al desembre al Teatre Rialto amb el circ d''Oopart, història d'un contratemps' de Tresperté Circ Teatre, la lliçó humanista Charles Dickens 'Conte de Nadal' de Companyia Ferroviara i un tribut als Beatles amb 'Bitels per a bebés' de 'la Petita Malumaluga'.

El cicle Escena diversa s'exhibirà en la Sala Russafa de l'11 de febrer al 2 de març amb propostes que combinen reflexió i entreteniment. La companyia La Maniqué versionará els contes en 'El bosc de Grimm', mentres La baldufa Companyia de Comediants es servirà de la sabana africana per a apuntar solucions al bullying en 'Safari' i la Companyia Improvisada proposarà en 'Aigua de lluna' una faula ecologista per a descobrir valors de col·laboració, respecte a la igualtat, diversitat i amistat.

Finalment el cicle Menut Teatre dirigit a xiquets de dos a 5 anys, portarà a l'Espai Inestable al maig tres espectacles en els quals prevaldrà la poètica: 'Loo' de Ponten Pie, un document sobre com el vent desertiza, 'Líl·liput' de L'Horta Teatre, una reflexió mediambiental on els espectadors podran manipular instruments electrònics i elements de reciclatge, i 'Empremtes' de Perifèria Teatre Titelles, que indaga en l'origen de l'amistat entre l'home i el gos.

ESCOLA ESCALANTE

Per la seua banda, l'Escola Escalante de teatre donarà continuïtat a l'Escoleta, amb cursos per a menors de 17 anys, i al mateix temps que oferirà programes dirigits a persones amb diversitat funcional, per a dones en risc d'exclusió o per a víctimes de violència de gènere.

A més, esta temporada "consolida" la formació contínua de professionals de les arts escèniques amb l'objectiu de "trencar l'endogàmia i l'aïllament que hem patit en els últims 20 anys, tornar a connectar amb el món i oferir a preus assequibles, ja que es tracta d'un servici públic, instruments perquè els nostres professionals cresquen", ha subratllat Josep Policarpo.

En este sentit, el director de l'Escola Escalante, Andrés Poveda, ha avançat que es realitzaran tallers mensuals per a professionals de les arts escèniques i cinc seminaris intensius d'una setmana amb professionals destacats que desenvolupen la seua carrera fora de València. Entre els noms que participaran en l'oferta formativa ha citat Patrícia Pardo, Carles Sanjaime, Toni Miso, Francesc Fenollosa, Manuel Dueso, Andrés Lima o Carles Alfaro, entre d'altres.

Per a Poveda, esta aposta per la formació "feia falta" i ha augurat que de la trobada entre professionals del sector en estos cursos "poden sorgir projectes interessants" i els ajudarà a "reciclar-se" i a "aprofundir" en certes especialitats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento