Comunitat Valenciana

Carmen Amoraga presenta a València el seu nou treball literari, 'Basta con vivir'

  • En l'obra, l'autora valenciana parla de la possibilitat de superació i el creixement personal quan tot sembla perdut.
  • “Com a persona tinc un compromís fort amb la societat en la qual visc", assegura la també directora general de Cultura de la Generalitat Valenciana.
  • Al llarg de la seua trajectòria, l’autora ha rebut diversos guardons, entre els quals es troba el Premi Nadal, en 2014.
Portada 'Basta con vivir'
Portada 'Basta con vivir'
DESTINO
Portada 'Basta con vivir'

L'escriptora valenciana Carmen Amoraga (Picanya, 1969) acaba de publicar 'Basta con vivir' (Destino), una obra que retrata "les cares de dolor" amb una trama que inclou denúncia social. Una vegada més, la guanyadora del Premi Nadal, entre altres guardons, mira al seu voltant per a narrar "històries quotidianes". "Mai he escrit una novel·la de ficció, sinó que ficcione la vida", assevera.

Així ho ha assegurat Amoraga en una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la presentació a València del llibre. En ‘Basta con vivir', parla de la possibilitat de superació i el creixement personal quan tot sembla perdut a través de dos protagonistes: Pepa, una dona madura i frustrada, i Crina, una jove romanesa que arriba a Espanya enganyada pel seu nuvi i cau en una xarxa de tracta de persones.

Aposta per la denúncia social

"Són les dues cares del dolor: d'una banda el dolor quotidià i, per una altra, el dolor terrible d'una esclava del segle XXI", assenyala Amoraga. L'autora incideix que, en realitat, sempre escriu "la mateixa novel·la", perquè tots els seus relats "ficcionen la realitat que està al nostre voltant, històries minúscules que no són grans esdeveniments".

No obstant açò, en aquest nou volum, Amoraga aposta per una major acció i per la denúncia social. En aquest sentit, es refereix a la xacra de la tracta de persones. "Acceptar la prostitució ens embruteix com a societat", subratlla l'escriptora, que lamenta "la falta d'empatia amb les persones que viuen aqueixa tragèdia" i amb la "cosificació que es fa de les dones".

Enfront d'açò, Amoraga afirma que 'Basta con vivir’ naix del seu "compromís personal" de contribuir, amb les eines que té a mà, a "millorar la societat". I afig: "El meu compromís com a escriptora és el mateix de tots els escriptors: escriure la millor novel·la que siga capaç, però com a persona tinc un compromís fort amb la societat en la qual visc".

La seua "millor" novel·la

La novel·la suposa a més un pas en la carrera d’Amoraga, que creu que es tracta, quant a la tècnica, del seu millor treball. L'autora, que actualment ocupa el càrrec de directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, es troba ja escrivint el seu pròxim projecte. "De 2010 a 2014 vaig publicar tres obres i de 2014 fins a 2017, una; estic aprofitant l'impuls", ha assenyalat.

Carmen Amoraga és llicenciada en Ciències de la Informació i ha treballat per a radio i televisió. Ha sigut columnista en diversos mitjans com Levante-EMV, Cadena Ser, Cartellera Turia, Mujer Hoy o Harper's Bazaar Espanya. Ha sigut assessora en relacions amb els mitjans de comunicació de la Universitat de València i actualment és Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

És autora de 'Para que nada se pierda' (1997, II Premi de Novel·la Ateneu Jove de Sevilla), 'La larga noche' (2003, Premi de la Crítica Valenciana), ‘Algo tan parecido al amor' (finalista del Premi Nadal 2007), 'El tiempo mientras tanto' (finalista del Premi Planeta 2010), 'El rayo dormido' (Destino, 2012) i 'La vida era esto' (Premi Nadal 2014), entre uns altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento