Comunitat Valenciana

1 Mata (PSPV) creu que es fa "un flac favor parlant de coses que no existeixen" com la DUI i demana baixar ànims

  • El síndic del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha lamentat este dimecres que les forces polítiques "fan un flac favor parlant de coses que no existeixen" com és la Declaració Unilateral d'Independència (DUI)" i ha agregat: "No la hi ha hagut ni la hi haurà perquè no hi ha mecanismes perquè això ocórrega". Així, ha insistit en la necessitat de "baixar els ànims" i començar a dialogar sobre el futur.

Així ho ha indicat Mata en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics en ser preguntat per la decisió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de dirigir-se formalment a la Generalitat perquè aclarisca si ha declarat la independència de Catalunya, com a pas previ a qualsevol de les mesures que el Govern pot prendre a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

Sobre este tema, Mata ha considerat que en estos moments s'està en un "black mirror polític" en el qual "es convoca un referèndum absolutament il·legal, que no és referèndum perquè no té garanties, no té resultats homologables, ningú li dóna conseqüència ni a Espanya ni fora d'Espanya i està suspesa la llei del referèndum i la llei de transitorietat pel Tribunal Constitucional".

Al seu juí este dimarts el Parlament català "no va aprovar res", encara que els diputats "van firmar un paper dient que per a ells s'havia declarat la independència". "El president del Govern pareix que això li'l pren de debò i li pregunta -a Carles Puigdemont- què va voler vosté dir ahir. Espanya hui està més tranquil·la que abans d'ahir. No hi ha hagut DUI. Crec que que ara toca asseure'ns a parlar en la nova configuració de l'Estat autonòmic", ha subratllat.

Per a Mata, la proposta que va llançar el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, d'impulsar uns Pactes de la Moncloa territorials és "la més transcendent que s'ha fet a Espanya" perquè és necessari "repensar l'estat de les autonomies". "No pot ser que hi haja ciutadans desiguals entre territoris i no pot ser que hi haja territoris que estan incòmodes amb el reconeixement de la seua singularitat", ha indicat, per a assenyalar que les forces polítiques fan un "flac favor" parlant de coses que no existeixen com la DUI a Catalunya que "no la hi ha hagut ni la hi haurà".

Per tant, ha considerat que si el que va haver-hi va ser una declaració d'independència implícita "no pot haver-hi respostes explícites". "Açò ja és exegesi. Si era implícita no la hi ha. Els parlaments prenen decisions votant", ha remarcat, al mateix temps que ha ironitzat en assegurar que si Mariano Rajoy, "acostumat a no fer res, seguira no fent res, potser milloraven les coses".

Preguntat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha considerat que el requeriment de Rajoy a Puigdemont no suposa la seua engegada. "Jo no acabe de creure que el de hui haja sigut engegar el mecanisme del 155, que és una qüestió molt seria i que hauria de quedar explícit para quines qüestions concretes", ha dit.

Al seu juí, el president de Cs, Albert Rivera, porta dies demanant que s'aplique per a convocar eleccions, la qual cosa considera "una antologia del disbarat" i, amb el temps, es veurà "el ridícul que és una independència sense independència".

Per tant, ha incidit en la necessitat de "baixar els ànims" perquè ja s'ha passat "el pitjor" i ara és temps de "pensar en el futur", ha dit. Per a Mata, la posició del PSOE i del PSC és "molt assenyada" i va en "la línia correcta".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento