Comunitat Valenciana

La Ciutat de les Arts entra en beneficis i augmenta un 18% la venda d'entrades

  • L'entitat ha aconseguit reduir l'aportació de la Generalitat Valenciana 21 milions i entrar en beneficis positius bruts d'explotació.
  • El 40% el públic és internacional, principalment italià amb un 29%, seguit de francesos, russos, britànics, alemanys, holandesos i americans.
  • Segons el director general, s'ha aconseguit reforçar el paper divulgador científic i convertir el recinte en "un espai icònic d'un turisme de qualitat".
CACSA
CACSA
EUROPA PRESS
CACSA

El nou Consell d'Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) ha aconseguit en estos dos anys augmentar un 18% la venda d'entrades, reduir l'aportació de la Generalitat 21 milions i entrar en beneficis positius bruts d'explotació, que enguany serà de 400.000 euros enfront dels 816.000 euros de l'anterior perquè este exercici comptable s'escometran la majoria de gastos i ingressos previstos.

Així, ho han traslladat este dimarts en roda de premsa el director general de CACSA, Enrique Vidal, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en la qual han anunciat que abans de final d'any se sabrà de forma oficial si finalment CaixaForum s'instal·larà en l'Àgora o serà una altra entitat de "prestigi internacional" ja que "ara com ara no hi ha cap paper firmat".

Vidal ha explicat que les converses estan "molt avançades" i s'estan estudiant "esborradors" ja que CaixaForum ha iniciat una espècie de concurs d'idees amb despatxos d'arquitectes per a triar quin tipus de receptacle es col·loca dins de l'Àgora. No obstant açò, ha apuntat que ha de parlar amb "moltíssima precaució" fins que estiga oficialment tancat l'acord.

En qualsevol cas, ha recordat que el compromís és de donar un ús a este espai, que ha costat més de 100 milions als valencians, perquè era "una vergonya" que l'Àgora "estiguera sense tancar amb una lona". Per açò, si no culmina l'acord amb CaixaForum s'oferirà a una altra entitat. Les obres per a acabar l'immoble, una vegada decidit que no es tancaran les lamel·les amb l'acord de l'arquitecte Santiago Calatrava, suposaran una inversió de 4,6 milions.

Per la seua banda, fonts de Presidència de la Generalitat han recalcat que el procés per a la instal·lació del CaixaForum en l'Àgora continua amb "total normalitat" i s'han remés al protocol subscrit al març. El dia 31 d'aquell mes el president de la Generalitat, Ximo Puig, es va reunir amb el president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé, i després de la trobada el cap del Consell va explicar que s'havia firmat l'acord perquè l'Àgora es convertisca "en la locomotora cultural de la Comunitat Valenciana".

Va detallar aleshores que comptaria per a la seua posada en marxa amb una inversió inicial de 18 milions d'euros per part de la Fundació 'la Caixa', que també invertirà almenys 5 milions d'euros a l'any per al manteniment, la programació i el funcionament del centre. L'objectiu és que puga inaugurar-se en 2020, va dir.

Ingressos anuals

Per altra banda, Vidal ha destacat en la roda de premsa que CACSA ha aconseguit uns ingressos anuals de 17 milions a pesar que compten amb una plantilla prop d'un 60% inferior a la qual tenien fa dos anys. "Jo em crec açò", ha recalcat. Així, l'EBITDA, benefici brut d'explotació, ha passat d'estar en negatiu en 2015, 1,2 milions, a positiu: 816.000 euros en 2016 i 400.000 quan es tanque l'any pels moviments comptables. "L'important és que esta tendència positiva estiga consolidada en 2019", ha recalcat.

De forma paral·lela, s'ha mostrat "molt orgullós" per haver reduït "la dependència" amb la Generalitat i que CACSA "coste així cada any menys als valencians". En concret, s'ha passat de 40 milions en 2015 a 19 enguany.

Per la seua banda, la venda d'entrades entre Oceanogràfic, Hemisfèric i Museu s'espera que cresquen un 18% respecte a 2015 i aconseguisquen els 2.350.000 bitllets amb un benefici superior als 7 milions. A més, l'índex de satisfacció s'espera que arribe enguany al 90%. "No solament fem més sinó bastant bé", ha recalcat. De la mateixa manera, ha augmentat en notorietat i s'ha situat com el quart millor Museu d'Espanya en el rànquing Travellers Choice de Tripadvisor.

Eixos avanços s'han aconseguit gràcies a "una millora reputacional" de CACSA que ha passat de ser coneguda per "els seus problemes" a ser "un element més" de la Comunitat Valenciana. De fet, Colomer ha ressaltat que el 40% el públic és internacional, principalment italià amb un 29%, seguit de francesos, russos, britànics, alemanys, holandesos i americans. Així mateix, ha recalcat que encara que estiga a València ciutat CACSA és "patrimoni de tots els valencians, que ho han pagat" i ha d'actuar com "un element de vertebració del territori".

Transparència i divulgació científica

D'altra banda, Vidal ha destacat que a més de la rendibilitat econòmica s'han complit amb els altres dos eixos marcats pel nou Consell d'Administració: reforçar el paper divulgador científic i ser "un espai icònic d'un turisme de qualitat". Per a açò, han creat un portal de la transparència perquè quede clar que ja "no hi ha res rar".

Han potenciat els continguts, la qual cosa ha permés més d'1,1 milions d'entrades venudes durant 2016 i 2017 en el Museu, i que més de 650.000 espectadors hagen vist les vuit projeccions de l'Hemisfèric, així com haver potenciat els continguts artístics en els espais exteriors amb obres d'escultors de la talla de Manuel Valdés, Sebastiao Salgado o Ruud Kuijer. A més, han iniciat obres per a adaptar-se al segle XXI. En l'Oceanogràfic amb noves exhibicions per a espècies i noves instal·lacions audiovisuals, que seran sufragades pel nou gestor, Avanqua mentre que les bàsiques seran a càrrec de CACSA.

En el Museu s'alçaran dos nous recintes expositius polivalents amb unes condicions tècniques adequades per a acollir exposicions de prestigi, pressupostades en poc més d'un milió. Finalment, s'està concloent l'Àgora, estarà llest abans del pròxim estiu, i el seu entorn en el qual s'invertiran prop de mig milió en l'obertura del passeig Museu-Àgora i la connexió Oceanogràfic-Àgora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento