Comunitat Valenciana

FFiscalia creu que va haver falsejament de processos de contractació i participació de Camps per a beneficiar Valmor

  • L''expresident' va negociar amb Ecclestone una comissió de cinc milions d'euros per a Valmor
Camps Saluda A Ecclestone En El Valencia Street Circuit
Camps Saluda A Ecclestone En El Valencia Street Circuit
GVA
Camps Saluda A Ecclestone En El Valencia Street Circuit

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Fiscalia Anticorrupció creu que en el cas de la Fórmula 1, segons es desprèn d'un informe de la UDEF, hi ha diversos fets de caràcter delictiu com falsejament de processos de contractació del Gran Premi d'Europa; benefici al pilot Jorge Martínez 'Aspar' a través de la seua empresa Box55 mitjançant patrocinis 'ad hoc' gestionats directament per una assessora de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps; i participació d'este últim en l'obtenció de beneficis econòmics de Valmor Sport, l'empresa organitzadora de l'esdeveniment automobilístic.

Així consta en un escrit del fiscal al Jutjat d'Instrucció número 2 de València, que instrueix la causa en la qual s'investiguen suposades irregularitats en l'organització del Gran Premi de la Fórmula 1 celebrat en la ciutat. En este procediment, el secret del qual s'ha alçat parcialment este divendres i al que ha tingut accés Europa Press, estan investigats Camps, l'exconsellera d'Esports Lola Johnson i el propi 'Aspar' per delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

En eixe escrit, de juny d'enguany, el fiscal assenyala que el passat 9 de novembre es van aconseguir 12 discos durs en la seu del Circuit del Motor i Promoció Esportiva; dos en la de Societat Projectes Temàtics i un últim en la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d'Economia.

Del bolcat informàtic de tota eixa informació, es van aconseguir 105.000 correus electrònics, de l'anàlisi dels quals es desprenen els tres fets que el fiscal considera que revesteixen caràcter delictiu. Pel que fa a Camps, assenyala un informe adjunt d'un correu de març de 2008 de Belén Reyero, assessora adscrita al Gabinet d'Organització de l'expresident.

En este correu l'aleshores assessora assenyala: "Negociació del President acceptada per Ecclestone: Que el Promotor valencià poguera vendre directament el 'Title Sponsor' -(títol de patrocinador)- i el 'Naming Right' -(drets de nom)-. Ecclestone, en la reunió celebrada a Londres el 4 d'abril de 2008 va acceptar que el Promotor venguera el Title Sponsor a Telefònica amb el mateix contingut que Telefónica té a Montmeló (va comentar literalment que d'ací podríem traure més de 5 milions d'euros). Quant al Naming Right, tenint en compte que el seu valor no era elevat, es va acordar que no es vendria a cap empresa i que el nom del circuit seria institucional".

Un informe de la UDEF que concreta la participació individual en esta causa reflecteix que Camps va intervenir de forma "directa" en el procés de negociació de les condicions de l'operació per a celebrar la F-1 a València amb el magnat de la prova, Bernie Ecclestone.

DESPLAÇAMENTS A LONDRES

Per a açò, segons la Policia, consten set desplaçaments a Londres per a reunions: 20 de juny de 2006; 24 de gener de 2007; 3 d'abril, 31 de maig i 1 de juny del mateix any; 18 de novembre de 2010 i 12 de juliol de 2011. A més, es van produir altres dos trobades a València, el 26 de juny i el 26 de setembre de 2006.

Així mateix, d'acord amb la Policia, en l'agenda de l'expresident figuren altres sis viatges a Londres, sense concretar contingut. En este cas, les matèries objecte de negociació van versar sobre el cànon a pagar pels drets d'organització de la F-1; els drets d'explotació o comercials; drets de propietat intel·lectual; títol de patrocini i explotació de la zona VIP.

L'informe de la UDEF arreplega un altre correu en el mateix sentit que l'anterior. Està datat el 14 de març de 2008 i ho remet Reyero a la representant d'AllSport, sobre la negociació del canvi de les condicions del contracte comercial principal.

"Les expectatives del Promotor durant les nostres negociacions van ser que el títol de Patrocini valia quasi 5 milions d'euros ja que se suposava que incloïa els mateixos drets per a Telefónica que en el cas del contingut del contracte per a Montmeló", va escriure, i va afegir: "Esta és el que va entendre el President, i el Promotor així que nosaltres estarem disposats a revendre este dret per no menys de tres milions d'euros".

SUPORT ECONÒMIC I NORMES

Així mateix, Camps, segons la Policia, va garantir el suport econòmic de l'administració valenciana per al finançament de la celebració del Gran Premi i va aprovar dos normes que ho van facilitar: el decret 3/2007 de 14 de març pel qual es va assignar a la Conselleria d'Infraestructures la competència per a executar les infraestructures de circuit urbà i la Llei 14/2007 de Mesures Fiscals, pel qual es declara d'utilitat pública o interés social els projectes d'obres necessaris per a la connexió de vies urbanes per on discorrerà el circuit. També el decret 15/2008 pel qual es van regular les condicions tècniques, jurídiques i administratives del GP.

"LES DATES CAL POSAR-LES SEGONS LES ADJUDICACIONS"

Sobre el falsejament de processos de contractes, posa com a exemple un correu d'una tècnic jurídica del Circuit del Motor a una persona de València Street Circuit, que assenyala literalment: "El model +- val, però no podem posar que inicien els treballs al desembre quan la invitació per a presentar l'oferta és del 2 de juny i se'ls va adjudicar el contracte el 10 de juny. Les dates cal posar-les segons les adjudicacions".

En relació amb el benefici al pilot a través de Box55, un altre correu de la llavors assessora de l'excap del Consell a una treballadora de l'Aspar Team assenyala: "Pareix que la documentació remesa és suficient. Ja estem redactant el contracte a firmar i solament faria falta que ens remeteres firmat el document adjunt (si et pareix m'ho passes firmat escanejat i l'original me'l remets per missatger i així avancem més ràpid).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento