Comunitat Valenciana

La Fundació Bancaixa exposa part de l'obra de Valdés amb peces inèdites

  • El projecte, anomenat ‘Valdés. Una visió personal”, reuneix 150 obres de la trajectòria en solitari de l’artista valencià.
  • L'exposició  podrà visitar fins al 25 de març de 2018 de forma gratuïta en el Centre Cultural Bancaixa.
  • Assegura que li produeix satisfacció que obres fetes recentment coexisteixen bé amb coses que vaig fer quan tenia 50 anys".
Exposición retrospectiva de Valdés en Fundación Bancaja
Exposición retrospectiva de Valdés en Fundación Bancaja
FUNDACIÓN BANCAJA
Exposición retrospectiva de Valdés en Fundación Bancaja

Una exposició retrospectiva de Valdés recorre en la Fundació Bancaixa de València la seua visió personal i trajectòria artística en solitari, des de principis dels 80 fins a les seues creacions més actuals i en la qual es descobreix al públic una part important d'obra inèdita.

La mostra antològica 'Valdés. Una visió personal', que reuneix 150 obres, arreplega la trajectòria del valencià des del començament de la seua carrera en solitari després del seu treball en Equip Crònica fins als nostres dies, també amb peces d'aquest últim any.

Les obres seleccionades, que procedeixen de col·leccions particulars i dels fons artístics de la Fundació Bancaixa, s'exposen per primera vegada de forma conjunta i exhibeixen totes les disciplines que l'artista ha treballat al llarg de més de 35 anys de carrera, com la pintura, l'escultura, el gravat o les arts decoratives.

La presentació ha comptat amb la participació del president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; el comissari de l'exposició i catedràtic d'Història de l'Art, Kosme de Barañano i el propi Valdés, qui ha destacat que li ha produït "satisfacció" veure la coexistència de treballs recents "amb coses que vaig fer quan tenia 50 anys".

Per la seua banda, Valdés ha assegurat que després de veure el resultat de les obres, que van ser escollides pel comissari Kosme de Barañano, es va sentir "content i representat". "Vaig pensar que jo no ho hauria pogut fer per falta de neutralitat", ha afegit. "Hi ha moltes coses que estan ací que han sigut realitzades en l'últim any i fins i tot en els últims tres mesos. Açò és una cosa que m'ha produït satisfacció, veure que obres fetes recentment coexisteixen bé amb coses que vaig fer quan tenia 50 anys", ha assegurat.

Una trajectòria lligada a la història de l'art

La temàtica de la seua obra recorre el curs de la història de l'art, amb la representació de cavalls d'escultura xinesa, imatges de l'art europeu com a peces de Matisse o Klee, així com icones de la publicitat de la vida quotidiana del món americà com Mickey Mouse. No obstant açò, l'artista valencià ha assegurat que no hi ha un únic autor que li haja inspirat més. "Va a temporades", ha afegit, encara que ha indicat que hi ha certs d'artistes que han tingut una major presència al llarg de la seua obra com Velázquez o Matisse.

Així mateix, Valdés ha comentat la seua relació amb la ciutat de València. "Sempre hi ha hagut bona relació" i ha afegit haver rebut "alguna mostra d'afecte" al llarg dels anys. Per aquest motiu, ha considerat una coincidència les dues exposicions que s'han realitzat amb la seua obra en un curt període de temps en els últims mesos en la ciutat.

Per la seua banda, el president de la Fundació ha agraït a Valdés la seua presència i la seua confiança en l'entitat i ha assegurat que es tracta d'una "exposició especial". Segons Alcón, fa més d'un any la Fundació Bancaixa ja va acollir la mostra d'Equip Crònica, una antològica del "grup artístic clau en la Transició de la dictadura a la democràcia en el nostre país".

"Ara en aquesta exposició reunim l'obra que Manolo Valdés ha desenvolupat al llarg de la seua trajectòria en solitari amb una retrospectiva que recorre més de 35 anys de la seua creació artística individual, per la qual ha sigut reconegut internacionalment", ha afegit.

Segons ha assenyalat el president de la Fundació, en l'exhibició es pot observar la seua producció artística més recent amb peces de l'última dècada i fins i tot algunes inèdites realitzades aquest mateix any. "En ella podem apreciar els materials clàssics que coneixem de l'obra de Valdés però també la seua experimentació amb les seues últimes obres", ha indicat Alcón, alhora que ha ressaltat que la part actual de la seua obra "és la menys coneguda a Espanya".

Gravat i arts decoratives

"El Valdés d'aquesta exposició és un artista que ha donat via lliure a la seua genialitat artística a través de gèneres que tots coneixem de la seua trajectòria com l'escultura o la pintura, però també a través d'altres disciplines artístiques com són el gravat i les arts decoratives", ha assenyalat el president de la Fundació.

"En aquesta exposició es reuneixen totes elles per primera vegada en un mateix espai i hem comptat en el seu desenvolupament amb l'essencial aportació del seu comissari, Kosmede Barañano, una de les persones que millor coneix l'obra de Valdés", ha afegit.

La Fundació Bancaixa ofereix tallers didàctics "perquè l'obra del Valdés no siga solament gaudida pel públic amant de l'art, sinó també per milers persones de col·lectius específics als quals considerem sempre hem d'acostar a l'art". Aquesta part didàctica de la mostra ofereix tallers gratuïts per a escolars, persones amb diversitat funcional i persones en risc d'exclusió social.

L'exposició, que s'inaugura aquest dijous, es podrà visitar fins al 25 de març de 2018 de forma gratuïta en el Centre Cultural Bancaixa de dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento