Comunitat Valenciana

El barri valencià del Cabanyal es regenera amb la participació de fons europeus

  • L'Ajuntament presenta als veïns els primers 24 projectes seleccionats, que sumen 3,97 milions d'euros enguany.
  • El futur del barri passa per la regeneració de la zona, no solament des del punt de vista urbanístic, sinó també social, cultural i de convivència. 
  • Les actuacions suposen una inversió total de 30 milions d'euros fins a l'any 2020, cofinançats al 50% entre l'Ajuntament i la Unió Europea. 
Imatge del barri del Cabanyal, ajuste carrer Lluís Despuig
Imatge del barri del Cabanyal, ajuste carrer Lluís Despuig
EUROPA PRESS
Imatge del barri del Cabanyal, ajuste carrer Lluís Despuig

Reurbanització de carrers, projectes culturals, socials i de parcs i jardins. Aquestes seran les primeres 24 actuacions de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral (Edusi) que l'Ajuntament de València i la Unió Europea van a començar a desenvolupar en el barri del Cabanyal.

Una vegada derogat i descartat el pla de l'anterior Govern local del PP, que preveia l'enderrocament d'un miler d'habitatges per a obrir l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, els plans de l'actual Consistori passen per la regeneració de la zona, no solament des del punt de vista urbanístic, sinó també social, cultural i de convivència.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va presentar ahir dilluns als agents ciutadans del barri aquestes primeres operacions, en un acte celebrat en l'Ateneu Marítim en el qual van participar fins a 10 regidors de l'equip de Govern, responsables de les diferents àrees que executaran els projectes. Les entitats socials que van acudir a la reunió

es van implicar en el procés participatiu que va donar lloc a la iniciativa VaCabanyal.

Ribó va informar a les organitzacions del barri sobre els primers projectes que s'escometran en el Cabanyal-Canyamelar, que suposen una inversió total de 30 milions d'euros fins a l'any 2020, cofinançats al 50% entre l'Ajuntament i la Unió Europea a través dels fons Feder.

"Dignificació de tota la façana marítima"

Aquestes són les primeres 24 actuacions d'un total de 47, de les quals 39 està previst que arranquen enguany. El pressupost del Edusimper a aquest exercici 2017 ascendeix a 3.976.000 euros. Els veïns també disposen d'una nova pàgina web, dissenyada per tècnics municipals, en la qual s'ofereix informació.

Aquesta estratègia, juntament amb altres iniciatives, tracta de compensar el dèficit d'inversions i d'atenció a col·lectius socials durant les dues últimes dècades, durant les quals el propi Ajuntament va comprar habitatges per a posteriorment tancar-los o derrocar-los, ja que es trobaven en la zona per on havia de discórrer la prolongació de l'avinguda.

Aquesta dinàmica va provocar la degradació d'una àmplia zona del barri, principalment en aspectes relacionats amb la convivència (tràfic de drogues, problemes de sorolls). Aqueixa àrea és hui coneguda com la «zona zero». «Estem embarcats en un projecte ambiciós de dignificació de tota la façana marítima de la ciutat, i el Cabanyal-Canyamelar és un puntal en açò. Estem abordant la regeneració d'aquest barri marítim emblemàtic de la ciutat, des de diversos eixos i de la manera més transversal possible», va afirmar Ribó.

Entre els projectes concrets ja dotats pressupostàriament per a enguany estan la millora energètica de la Llotja de Pescadors (900.000 euros), reforma del Mercat del Grau (169.000), la creació d'una Oficina d'Orientació a famílies en situació de vulnerabilitat (344.500), la rehabilitació de la Casa dels Bous (90.000) i l'espai verd esportiu El Clot (70.000 euros).

Una estratègia transversal

Projectes. Els fons es dedicaran també a formació digital dels veïns i comerciants, a administració electrònica, a la redacció d'un centre de dia per a majors i a l'accés a les TIC.

Àrees. Es contemplen intervencions en l'eliminació de la bretxa digital, mobilitat sostenible, reducció d'emissions de CO2, augment de les energies renovables i intervencions en les edificacions del barri.

Contra la degradació. S'incentivaran el foment cultural i la regeneració física, econòmica i social del Cabanyal mitjançant programes de rehabilitació, reconstrucció i accés a l'habitatge.

Inclusió. Una altra de les potes del programa serà la lluita contra l'exclusió social, tant des del suport a les famílies com des de la prevenció i la perspectiva de gènere.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento