Comunitat Valenciana

Montón justifica la presència de Puig en la negociació amb l'IVO per ser "una qüestió de govern"

  • VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
La consellera de Sanitat, Carmen Montón
La consellera de Sanitat, Carmen Montón
CONSELLERIA DE SANIDAD
La consellera de Sanitat, Carmen Montón

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha justificat este dilluns la participació del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en la negociació amb la Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO) que ha portat a l'acord d'acció concertada amb esta entitat per a l'assistència sanitària integral oncològica a la Comunitat, per ser "una qüestió de govern" que feia necessari estar "implicats a tots els nivells en el Consell".

"Era una qüestió suficientment important perquè tots i cadascun dels membres del Consell estiguérem participant", ha assenyalat la consellera, que ha apuntat que està "molt agraïda" per "la tasca" de Puig en esta negociació. Així mateix, ha afirmat que han estat "en constant coordinació per a portar esta qüestió a bon port".

Montón s'ha pronunciat d'esta manera després d'assistir a la conferència del president de la Generalitat en l'esmorzar informatiu del Fòrum Europa i després de presentar a la Diputació de València el programa d'inversions en Atenció Primària impulsat entre la institució provincial i el seu departament. La consellera ha sigut preguntada en tots dos actes per l'acord amb l'IVO i s'ha expressat en els mateixos termes.

La titular de Sanitat Universal ha manifestat que "sempre ha estat damunt la taula per part del Consell, de la Generalitat, la voluntat de continuar treballant i col·laborant amb l'IVO com l'entitat sense ànim de lucre que havíem conegut durant 40 anys els valencians i les valencianes".

"El que hem fet ha sigut en tot moment estar a disposició dels membres del patronat per a solucionar aquells dubtes que els poguera oferir el procés perquè és veritat que hi ha un canvi, un canvi legislatiu en el qual el control de l'administració va a estar més present i la derivació es fa a través del sistema sanitari públic", ha precisat.

Carmen Montón ha ressaltat així que "des de la Conselleria de Sanitat sempre hem estat a disposició del patronat" per "aclarir" qualsevol dubte que tinguera i deixar ben clar que la derivació era a través de la sanitat pública valenciana". "Sempre hem estat oberts, amb transparència, a explicar als membres del patronat" estes qüestions, ha dit.

La responsable autonòmica ha considerat que "unint a l'acte administratiu de la derivació un acte sanitari, un acte mèdic el que estem fent, fonamentalment és donar major qualitat als pacients" i "sempre" anar "en benefici de la qualitat assistencial que rebien els pacients". "Eixe és l'únic objectiu que té la Conselleria, que els pacients estiguen ben atesos i tinguen major qualitat en el procés assistencial", ha dit.

"El que va a haver-hi és el que hem plasmat en els plecs des del primer moment, una derivació per part del sistema sanitari públic i eixe és el control que nosaltres necessitàvem. No solament que hi haguera un acte administratiu sinó unir a l'acte administratiu un acte mèdic perquè l'opinió del professional sanitari és el que crec que ha de prevaldre", ha insistit.

Carmen Montón ha expressat la seua "satisfacció" per l'acord entre la Generalitat i l'IVO per a "poder col·laborar, com hem desitjat des de sempre" i treballar "amb esta fundació sense ànim de lucre", al mateix temps que ha reiterat que l'administració autonòmica "sempre" ha tingut "voluntat de col·laborar". Ha asseverat que l'acord és "bo en general i, en particular, per als pacients de la Comunitat".

La consellera ha mostrat també el seu agraïment al president de la Fundació IVO, Antonio Llombart, "el seu bon fer i el seu tremp per a portar esta situació a bon port" i aconseguir que "finalment els patrons -de l'entitat- hagen decidit continuar esta col·laboració històrica amb la Generalitat valenciana".

"UN ESFORÇ"

"Era el que nosaltres, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública desitjàvem", ha subratllat. "Mereix menció el president del patronat, Antonio Llombart, que ha fet un esforç per fer entendre al patronat esta postura", ha repetit.

Preguntada per si l'acord s'ha produït després d'haver prosperat algun tipus de modificació o annex al document inicial, Munt ha aclarit que "no hi ha cap tipus de modificació, ni de plec, ni d'annex ni de res" i ha insistit que el que s'ha donat ha sigut "un aclariment de dubtes" que "han sigut resoltes quan han entès que la derivació dels pacients es fa a través de la sanitat pública valenciana".

"Hem pogut conversar i aclarir eixe dubte i, finalment, el patronat ha decidit seguir col·laborant amb la Generalitat com una entitat sense ànim de lucre. El plec és el mateix i deia clarament que la derivació era a través de la sanitat pública. Per tant, no hi ha hagut cap modificació. Simplement s'ha explicat i amb eixa explicació s'han sentit satisfets i han fet el pas per a seguir la col·laboració", ha explicat la consellera.

Montón ha agregat que s'han complit els dos decrets "fonamentals en la norma valenciana, el de 2007, que estipula els temps de derivació, i el de 2015, que circumscriu la llibertat, la lliure elecció del pacient a la sanitat pública". "El que hem fet és complir eixos dos decrets", ha dit.

"TRANQUIL·LITAT ABSOLUTA"

Així mateix, la titular de Sanitat Universal ha assenyalat, preguntada pels passos que s'ha de donar ara, que "els que queden són els que quedaven, l'entrega hui de la documentació i la posterior firma de l'acord" per a, a partir d'ací, "començar a treballar ja amb normalitat".

Finalment, Montón ha expressat, preguntada per si tem algun recurs per part d'una altra entitat privada, la seua "tranquil·litat absoluta" respecte als termes de l'acord amb l'IVO. "No hi ha hagut cap modificació. Tot està perfectament establit com qualsevol altre procediment de l'administració", ha assegurat sobre este tema.

Per la seua banda, Antonio Llombart, que ha assistit també a la conferència de Puig en el Fòrum Europa, s'ha remès al comunicat emès este diumenge per l'IVO després d'arribar a l'acord. No obstant açò, ha declarat que "com a persona i com a valencià" s'alegra "que s'haja resolt este problema i que a partir d'este moment se seguisca col·laborant amb l'administració com ho hem fet 40 anys".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento