Jubilats recorreran durant tres dies la Comunitat Valenciana per a demanar pensions "de qualitat"

  • Jubilats i pensionistes recorreran durant tres dies diferents punts de la Comunitat Valenciana per a demanar que les pensions siguen "públiques i de qualitat" i atenguen les "necessitats reals" dels ciutadans. Esta iniciativa s'emmarca en les marxes programades pels sindicats CCOO i UGT en tota Espanya.
Pensionistes
Pensionistes
EUROPA PRESS

Així ho han donat a conéixer este divendres en una roda de premsa el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; el secretari general de CCOO PV, Arturo León; el secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes UJP-PV-UGT-PV, José Luis Almela; i el secretari general de la Federació de Pensionistes de CCOO PV, Evaristo Soto.

En concret, les marxes estan programades para entre el 30 de setembre i el 9 d'octubre, i transcorreran per la Comunitat els dies 2, 3 i 4 del pròxim mes. "No pretenen produir llagues, sinó fer el soroll suficient perquè se'ns faça cas i posar en coneixement de la ciutadania la preocupació per les pensions", ha comentat Sáez.

La pensió mitjana a la Comunitat -contributiva- és de 967 euros, un 9% menor que la mitjana estatal i un 23% inferior a la de la Comunitat de Madrid. "És menor perquè tenim més temporalitat i atur que la mitjana i perquè els salaris són més baixos", ha exposat León.

A més, León ha manifestat que actualment la pensió mitjana a Espanya està al voltant del 78% de l'últim salari d'un treballador, i amb aplicació de les noves mesures, després de la modificació de la llei de les pensions per part del PP (2013), "es preveu que en 2050 la pensió represente el 48%, la qual cosa suposa una pèrdua d'uns 30 punts", ha dit.

Amb la reforma dels 'populars', ha indicat Sáez, es "condemna" als jubilats a una pràctica congelació de les pensions perquè s'incrementen el 0,25 quan la inflació al setembre, ha agregat, ha sigut d'1,8, "la qual cosa suposa una pèrdua important de poder adquisitiu".

Tant Sáez com León han coincidit que el sistema de pensions "no està en risc", però és "qüestió" de tornar al Pacte de Toledo i acordar els esforços "necessaris" de la societat i de l'Estat per a garantir els recursos de les pensions.

Segons el parer de León, "en un context de creixement econòmic no pareix raonable que no es trasllade el mateix a una millora per als treballadors; que no hi haja un increment de salaris i que mentre els comptes de les empreses van a l'alça, els pensionistes i la societat hagen d'assumir una retallada continuada de quanties de pensions". En opinió de Sáez, el "problema" és el repartiment de la riquesa a Espanya.

En esta línia, Almela ha demanat a l'Executiu central que "deixe de jugar ja, de sacrificar les pensions i el model que tenim". "Als pensionistes i jubilats ens tenen totalment apartats", s'ha queixat.

Per la seua banda, Soto ha assenyalat que existeix una situació "tremendament crítica" entre les persones majors, ja que més del 50% no percep ni el salari mínim interprofessional; i més del 30% té prestacions no contributives que no aconsegueixen 400 o 500 euros. "Hem d'aspirar a què les persones majors puguen viure dignament amb una quantitat de pensió suficient que els permeta viure".

RECORREGUT PER LA COMUNITAT

Respecte al recorregut pel territori valencià, està programat que el dia 2 se celebre una assemblea conjunta a Castelló i que a la vesprada hi haja una marxa a València que isca des del Monestir de Sant Miquel dels Reis fins a l'Ajuntament, on previsiblement els rebrà l'alcalde, Joan Ribó, segons ha comentat Sáez.

L'endemà, el 3, hi haurà una assemblea a València per a eixir després en direcció a la Creu Coberta i desplaçar-se a Alacant; mentre que el dia 4 començaran el recorregut fins a arribar a Múrcia. La gran concentració serà a Madrid el 9 d'octubre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento