Comunitat Valenciana

Arranca la VII temporada de Sala Russafa amb un concert que reivindica una precursora del feminisme

  • La Sala Russafa de València arrancarà diumenge que ve, 1 d'octubre, la seua VII temporada amb espectacle musical 'Mujeres Bolero', que realitza un homenatge a Gertrudis Gómez de Avellaneda, novel·lista, dramaturga i poetisa cubana que es va establir a Espanya a mitjan segle XIX i que està considerada una de les precursores del feminisme.
Mujeres Bolero
Mujeres Bolero
SALA RUSSAFA
Mujeres Bolero

Així, la sala teatral del barri de Russafa torna a la càrrega amb l'activitat 'Alcem el teló', que inaugura la seua programació després del descans estival i el pas del Festival Russafa Escènica per les seues instal·lacions.

"L'any passat ja vam fer algunes accions ajuste a la dona, com l'espectacle 'Moby Dick (el mal amor)' i la taula redona sobre la violència de gènere, o la celebració del 8 de març amb un debat sobre el paper femení en la cultura valenciana", recorda Juan Carlos Garés, director del centre.

"La nostra activitat com a centre cultural -afig- sempre té una part d'implicació social que para nosaltres és natural i lògica, hem fet funcions benèfiques per a ONGs, hem col·laborat amb col·lectius i ara comencem la nostra setena temporada reivindicant el lloc de la dona en la intel·lectualitat a través de l'homenatge a esta autora i precursora del feminisme en el nostre país, una figura que pensem que no està suficientment reconeguda".

Considerada un dels majors exponents del romanticisme hispanoamericà, Avellaneda va exercir el periodisme, va escriure la primera novel·la antiesclavista en el món, va ser la primera dona a postular-se per a la Real Academia de la Lengua Española i també la primera a ser rebutjada pel seu sexe, recorden els responsables del centre cultural a través d'un comunicat.

El concert 'Mujeres Bolero' fa un recorregut per la música tradicional cubana a través dels seus poemes, convertits en lletres de cançons en les quals es reflecteix el caràcter rebel i apassionat d'esta escriptora, capaç de viure fora de les convencions i desafiar els rols imposats al seu gènere. Bell Simón posa la veu i Juan Castillo és l'encarregat de la direcció musical d'esta proposta que compta amb una banda d'instruments de corda, vent i percussió.

'CICLE DE COMPANYIES NACIONALS'

La programació teatral de Sala Russafa té una de les seues primeres cites amb la setena edició del seu 'Cicle de companyies nacionals'. "És una selecció de peces de companyies de mitjà format, amb una trajectòria solvent i reconeguda i treballs de bona factura escènica però que, curiosament, quasi mai poden mostrar les seues propostes a València. Amb este cicle volem oferir un xicotet panorama, alternatiu als grans muntatges i noms mediàtics, del que s'està coent en l'escena espanyola", assenyala el director del centre.

Del 6 d'octubre al 26 de novembre podran veure's set espectacles, sis d'ells estrenes a la Comunitat i/o València, vinguts des de Sevilla, Saragossa, Badajoz Madrid, Barcelona i Toledo.

El cicle s'inaugura la setmana vinent amb la companyia sevillana La Imperdible, que en 2012 es va fer amb el Premi del Públic de Sala Russafa gràcies a un muntatge de 'Pareja Abierta'. A més, ha visitat el centre cultural en diverses ocasions amb propostes com 'Los Monólogos de la Vagina' o 'Mozart vs Salieri'.

En el seu retorn estrena a la Comunitat Valenciana una proposta en la qual s'endinsa en un dels pilars de la literatura universal, 'La Divina Comedia' de Dante Alighieri, una fascinant descripció del pas del purgatori a l'infern i, finalment, al paradís en un èpic poema.

Altres propostes d'este cicle per al mes d'octubre serà el retorn a València de 'Sigue la tormenta', dels saragossans Tranvía Teatro; així com les estrenes d''Un encuentro con Miguel Hernández', de la companyia de Badajoz Guirigai; i de 'La Teatropedia', dels madrilenys Teatro Defondo.

Ja al novembre, la formació madrilenya Tarambana estrenarà '¿Hamlet es nombre o apellido?', els barcelonins Titzina Teatro faran el mateix amb 'Distancia 7 minutos' i des de Toledo arribarà l'estrena de l'adaptació teatral de la novel·la 'La voz dormida', realitzada per Euroscena.

TEATRE FAMILIAR I ALTRES PROPOSTES ESCÈNIQUES

El començament de l'activitat d'esta setena temporada de Sala Russafa també engega la programació familiar, que començarà en la segona quinzena d'octubre amb les propostes de dos destacades companyies. La Gotera de Lazotea, una de les més consolidades en l'escena de titelles espanyola gràcies a les seues 36 anys de trajectòria, estrenaran a la Comunitat 'El caso del fantasma percursionista', mentre que els bascos Teatro Paraíso, Premi Nacional de les Arts Escèniques, presentaran 'Lunaticus Circus', realitzada en col·laboració amb els belgues Les Ateliers de la Colline.

L'oferta escènica d'este primer mes inclourà una obra que suposa una telefonada d'atenció sobre la crisi migratòria en l''Especial Refugiats'. La formació valenciana Col·lectiu Fracassades oferirà dos passades de 'Los invitados', una proposta realitzada a partir d'històries reals recollides després de la trobada amb un pescador de l'illa de Lesbos i una octogenària que van ser nominats al Premi Nobel de la Pau en 2016 per salvar a centenars de persones.

L'agenda es completa amb el començament de la seua línia docent. Comença el Taller de Teatre per a Adults No Professionals, impartit per l'actriu i directora Iria Márquez, i el Curs de Teatre per a Xiquets i Xiquetes que ofereix l'actriu Amparo Vayá. A més, el ballarí i coreògraf Toni Aparisi arranca les seues classes de Dansa per a No professionals i de Ioga Dinàmic.

Al gener donarà començament el Postgrau de Teatre per a Professionals, dirigit per l'actor, director i dramaturg Chema Cardeña qui, al costat d'Aparisi va a impartir el nou Taller de Dansa-Teatre, dirigit actors i ballarins professionals, que també s'engegarà amb l'inici de l'any. I al llarg de 2018 es realitzaran els cursos monogràfics Cant en les Arts Escèniques, Escriptura Teatral i Interpretació Audiovisual.

"La faceta docent ha anat creixent des que arranquem la nostra activitat, els cursos d'interpretació tenen un gran acolliment però també altres disciplines com la dansa. I per a esta setena temporada hem creat noves propostes perquè volem potenciar esta àrea, que ens permet estar en contacte amb persones que estimen les arts escèniques no solament com a espectadors, també participant en elles de manera amateur o com a professionals. Per a nosaltres, és una altra manera de contribuir al desenvolupament de la nostra escena, en la qual posem grans esforços", apunta Chema Cardeña, responsable de la línia docent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento