Comunitat Valenciana

Les Corts aproven el dictamen que veu "tracte de favor" a les adjudicatàries del model residencial Blasco-Cotino

  • El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dimecres el dictamen de la Comissió d'Investigació per a l'estudi del procés d'adjudicació de places de residències d'accessibilitat per a persones depenents -creat pels exconsellers del PP Rafael Blasco i Juan Cotino- i que va concloure que va haver-hi "tracte de favor" cap a les empreses que van resultar adjudicatàries, entre elles Gerocentros del Mediterráneo, posteriorment Savia, vinculada a la família Cotino.

Este document ha sigut aprovat amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Cs i en contra del PP, que considera que "no va haver-hi irregularitats en els processos, pressions ni tractes de favor".

Entre les conclusions aconseguides i aprovades pel parlament valencià destaquen que va haver-hi "un autèntic tracte de favor" a tres empreses a les quals es van adjudicar el contracte per a la creació de 9.000 places de residència per a persones majors ja que "tant els terminis, com el preu i el nombre de places que havia de finançar la Conselleria de Benestar Social i els municipis en els quals se n'anava a situar la residència es van modificar de forma arbitrària".

Així, indiquen que van resultar adjudicatàries 12 empreses, però el 71% de les adjudicacions van recaure en tres, "el nexe de les quals era estar participades per empreses constructores que habitualment treballaven per a l'administració valenciana".

De fet, apunta que la principal empresa adjudicatària Gerocentros del Mediterráneo -posteriorment Centros Residenciales Savia- estava vinculada a la família de l'expresident de les Corts i exconseller de Benestar Social Juan Cotino, que va arribar a posseir el 39% de l'accionariat i va resultar beneficiari del 40% dels centres. "En dos anys, les residències de la família Cotino van passar de facturar 11 milions d'euros a 40 milions gràcies a les accions de l'exconseller", indica el dictamen.

Així mateix, assenyala que va haver-hi "els incompliments de les obligacions essencials del plec del contracte", que el 85% de les residències construïdes es van obrir fora de termini i que el pla aprovat pel Consell del PP "mai es va complir" ja que inicialment es van adjudicar 73 residències i 9.000 places, de les quals solament es van construir 52 centres i un total de 6.596 places.

El text conclou que el conegut com 'informe Blasco', elaborat per l'exconseller de Cooperació, va interpretar la clàusula d'exclusivitat "sense ser l'òrgan competent i sense els informes preceptiius i "va beneficiar clarament les empreses que es van acollir a ell per a exigir el concert el 100% de les places de residència, quan el plec original solament se circumscrivia a un terç".

També assenyala que l'ordre del 5 de desembre de 2007 dictada per Juan Cotino concedia "autèntics privilegis a les adjudicatària" en modificar l'objecte del contracte i reconéixer l'exclusivitat del concert fins al 100% de les places. "L'administració pública, especialment la conselleria de Benestar Social, va beneficiar per acció o omissió les residències d'accessibilitat social i especialment al grup Savia", diu el dictamen en el qual els membres de la comissió reclamen a la Generalitat que estudie "la responsabilitats de qualsevol índole que pogueren derivar-se de les accions de Cotino".

No obstant açò, el PP en el seu vot particular considera que moltes afirmacions incloses entre les conclusions estan "tergiversades" o són "falses". Així, nega tracte de favor i assenyala que en el cas de les adjudicacions a la família Cotino, l'adjudicatària va ser una "UTE que tenia tres grups integrants i un d'ells era Gesmed, a la qual estan vinculada a membres del PSOE com Joan Ignasi Pla i la participació de Cotino en Sedesa, una altra de les empreses, "era d'un 9% i per tant, en eixa pota de la UTE d'un 0,78%".

També nega que les empreses de l'expresident de la Corts augmentaren la seua facturació per les residències i justifica els retards en la construcció de centres en les "dificultats per a trobar terrenys adequats en les localitats assignades per la Conselleria".

"ES TANCA UN CAPÍTOL DE LA NOSTRA VERGONYOSA HISTÒRIA"

Durant el debat, el diputat de Cs Toni Subiela ha destacat que amb estes conclusions es tanca "un capítol de la vergonyosa història d'esta terra de gent solidària que han fet girones uns barruts plens d'ambició". "Amics i influències en lloc de

mèrits i capacitats; impunitat i incompliment en lloc de responsabilitat, mirar cap a un altre costat en lloc de mirar cap a davant. Això és el que ha passat en les adjudicacions de les places de residències", ha reprovat.

Al seu juí, este dictamen deu servir per a posar els mitjans i recursos que "eviten que uns altres sense escrúpols tornen a agafar el que no és seu" ja que ha indicat que "ha quedat demostrat" que es van produir incompliments i no va haver-hi control en l'atenció i cures als majors. "Això no és corruptela, és crueltat", ha subratllat.

Des de Podem, César Jiménez ha considerat que Cotino va idear un model que "va perfeccionar" per "traure rèdit" i ha criticat el model que va implantar i que, al seu juí, va continuar la seua successora Angélica Such i va intentar canviar Jorge Cabré sense èxit. "Va intentar salvar la situació, però no va poder i per açò potser va durar un any", ha comentat.

En similars termes s'ha pronunciat Mónica Álvaro de Compromís, qui ha indicat que les conclusions apunten clarament que el model Cotino "estava prostituït" i que la Conselleria de Benestar Social "va beneficiar el grup Savia, amb incompliments sistemàtics de les obligacions per a beneficiar uns pocs, mentre els nostres majors els importaven ben poc", ha apuntat.

Concha Andrés del PSPV ha lamentat el "desvergonyiment" amb el qual es va beneficiar les empreses que "solament volien omplir places per a guanyar diners". "Està clar que Cotino va voler enriquir de forma descarada a un grup d'empreses, especialment de la seua família. Açò va ser un negoci en contra dels interessos dels valencians i dels nostres majors", ha remarcat.

"EL MODEL COTINO ARA ÉS EL MODEL OLTRA"

Per a la diputada del PP María José Català el treball de la comissió ha sigut "decebedora" i ha etzibat als grups que han recolzat el dictamen que "els ha eixit el tir per la culata" perquè l'actual consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, "ha consolidat el model d'accessibilitat de residències" que ha qüestionat la comissió. "El model ha passat de cridar-se Cotino a ser el model Oltra perquè es fan les adjudicacions amb les mateixes empreses", ha assenyalat per a indicar que, a més, la conselleria té un contracte de 3.300 places paralitzat des de gener i 45 milions d'euros en factures en els calaixos", ha subratllat.

Al seu juí, la comissió ha sigut "un escenari circense i poc rigorós" en incorporar en les compareixença a persones mortes, ocultar d'informació i "tergiversar la compareixença d'una persona amb dades errònies d'hemeroteca", ha manifestat Catalá, qui ha insistit que el model Oltra ho ha mantingut.

"Hui acaba per a vostés el calvari de la vergonya perquè dóna la sensació de que açò no ha valgut per a res i perquè el que vostés han fet ho va fer la Fiscalia que va arxivar les diligències. Estes són les conclusions reals de la seua pel·lícula", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento