Pablo Rus Broseta, nou director musical i pedagògic de la Jove Orquestra de la Generalitat
Pablo Rus Broseta, nou director musical i pedagògic de la Jove Orquestra de la Generalitat GVA

En una primera fase, es van establir les necessitats de la JOGVA a través de diverses reunions amb diferents agents vinculats a esta orquestra, que depèn de l'Institut Valencià de Cultura, on es van determinar els criteris per a aconseguir tindre un perfil òptim de la direcció. Així mateix, es van rebre currículums i propostes de projecte per a la direcció musical i pedagògica de la formació, que han sigut analitzats exhaustivament.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l'Institut Valencià de Cultura, ha destacat que "ha sigut molt difícil triar un, ja que hem rebut projectes molt ambiciosos amb punts de vista molt diversos". La candidatura de Pablo Rus Broseta ha sigut escollida, segons Landete, perquè oferia "un projecte per a dos anys, extensibles a quatre, que incorpora un vessant pedagògic molt interessant per al sector".

Rus Broseta és, des de l'any 2015, director associat de la Seattle Symphony. Ha dirigit diversos programes per a esta formació musical i ha col·laborat amb diferents solistes com Yo-Yo El Mi, Renée Fleming, Beatrice Rana o Edgar Moreau.

Ha col·laborat amb orquestres tan destacades com la WDR Sinfonieorchester Köln, la BBC Symphony, l'Orquestra Simfònica de Radio Televisión Española, l'Ensemble Intercontemporain, l'Orquestra Filharmònica de Buenos Aires i l'Orquestra Simfònica de Porto.

Rus va estudiar composició i saxòfon a València. Posteriorment es va formar com a director d'orquestra en el Conservatori de Lión, en el Conservatori d'Amsterdam i en la Universitat der Künste de Berlín. En 2011 va fundar a València el Grup Mixtour, un 'ensemble' que presenta una programació eclèctica i oberta.

JOVE ORQUESTRA

Creada per la Llei Valenciana de la Música al maig de 1998, té com a principal objectiu la formació de músics menors de 26 anys mitjançant trobades i tallers dirigits per destacats professionals.

A més, la JOGV manté des de la seua fundació un ferm compromís per difondre la música dels compositors valencians i impulsar la tasca de nova creació, així com per oferir l'oportunitat de perfeccionament als joves directors. El seu director musical i pedagògic va ser, des de 1999 fins el 2017, Manuel Galduf, càrrec que ara ocuparà Pablo Rus Broseta.

Ha celebrat trobades per tot el territori valencià: Alacant, Altea, Borriana, Carcaixent, Castelló, Cullera, la Vila Joiosa, Llíria, Rafelbunyol, Requena, Sant Vicent del Raspeig, Sogorb, Torrevieja, Xàtiva i València, entre d'altres. A més, han col·laborat amb músics de gran rellevància internacional com José L. García Asensio, Félix Institutor, Mihai Dancila, Alfonso Ghedin, Agustín León Llaura, Llaura Malikian, Franco Petarcchi, Mstislav Rostropóvich, Irvine Ariditti, Joan Enric Lluna, Vicent Prats, Klaus Thunemann, o amb grups com Quartet Canals, Quartet Quiroga, Quintet Cuesta, Spanish Brass-Luur Metals o Amores Grup de Percussió.

Han estrenat obres com la versió de Vladímir Vasílev del ballet 'Romeo i Julieta' de Serguei Prokofiev, dirigida per Mstislav Rostropóvich en el Teatre Principal de València, o, en col·laboració amb el Ballet de la Generalitat, 'El pájaro de fuego' d'Ígor Stravinski i 'Bolero' de Maurice Ravel. Ha actuat també en el Teatre Monumental de Madrid, en el Festival Internacional de Música de Galícia, en el FEX-Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, en el Festival de Música d'Alacant i en el Festival Sagunt a Escena.

Consulta aquí más noticias de València.