Fiscalia creu que poden existir fets delictius comesos a través d'una empresa del 'ionki dels diners'
Fiscalia creu que poden existir fets delictius comesos a través d'una empresa del 'ionki dels diners' EUROPA PRESS

Així consta en una interlocutòria, amb data 22 de setembre, en la qual la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de València acorda no prorrogar el secret de les actuacions de la peça separada del conegut com 'cas Valmor', en contra del criteri del fiscal.

En la peça principal estan investigats l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps; l'exconsellera d'Esports Lola Johnson; i l'expilot Jorge Martínez Aspar per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

Després de diferents investigacions, el fiscal va presentar un escrit a la jutgessa en el qual considerava "necessari" el manteniment de la mesura de secret de la peça fins a l'anàlisi de la documentació i la pràctica de diligències. Agregava que podien existir "altres il·lícits penals" comesos a través de Thematica Events S.L. -investigada en l'operació Taula dins del cas Imelsa- i, en concret, va sol·licitar el bolcat d'un servidor informàtic confiscat.

La jutgessa ha declinat el seu requeriment i contesta que "partint que el secret podria donar lloc a indefensió de les parts, especialment als investigats, i que esta mesura ha de ser proporcionada i raonada", no veu raons que justifiquen la necessitat de pròrroga del secret.

I agrega: "El fet de l'existència de l'empresa Thematica Events, que podria enquadrar-se dins d'un altre tipus d'operacions ja analitzades en actuacions, podria suposar la investigació d'altres fets delictius però no directament connectats amb la inicial investigació que va donar lloc a l'obertura de diligències per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)".

LA QUERELLA

La querella de Fiscalia Anticorrupció que va donar origen a esta causa es va centrar en quatre aspectes fonamentals, entre ells, el contracte firmat entre Valmor i l'empresa pública Circuit del Motor per a organitzar la Fórmula 1, pel qual la mercantil no va pagar "ni un euro", en perjuí dels fons públics, i l'ordre perquè la Generalitat es constituïra com a avalista de Valmor sense seguir el procediment administratiu fixat en la Llei d'Hisenda de la Generalitat i la Llei de Pressupostos de 2011.

Els altres dos són, segons la querella, l'ordre que Camps va donar a Johnson, malgrat que no tenia competència per a açò, perquè firmara el contracte de 19 de juliol de 2011 pel qual el Govern autonòmic prestava l'aval a l'empresa; i l'assumpció per part del Consell del cànon anual de 26 milions de dòlars "sense assumir cap dret".

Consulta aquí más noticias de València.