Comunitat Valenciana

L'Autoritat de Transport Metropolità exigeix al Govern 38 milions d'euros

  • Des de l'entitat consideren que és una quantitat "indispensable" per a aconseguir l'objectiu de "la integració tarifària".
  • El consell d'administració, constituït este dimarts, és un "pas clau" per a poder gestionar de manera conjunta la planificació de les xarxes de transport públic.
  • La intenció és iniciar converses amb Renfe "per a permetre que s'incorpore el seu servici de rodalies a esta integració tarifària i fomentar la intermodalitat".
Consell d'Administració de l'ATMV
Consell d'Administració de l'ATMV
EUROPA PRESS
Consell d'Administració de l'ATMV

L'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) ha constituït este dimarts el seu Consell d'Administració i ha volgut deixar clar "des del minut zero" que va "alçar la veu" per a reivindicar la subvenció -abans anomenada contracte-programa- que el Govern central atorga a les xarxes de transport d'altres grans ciutats com Madrid o Barcelona. Per a l'àrea valenciana, "la tercera més important d'Espanya", exigeix 38 milions d'euros en els pressupostos de 2018, una quantitat "indispensable" per a aconseguir un dels grans objectius en les xarxes de transport: "la integració tarifària".

Així ho ha reivindicat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, després de la primera reunió del Consell d'Administració de l'ATMV, nou organisme de coordinació institucional impulsat pel seu departament per a l'exercici de les competències que, en matèria de transport i mobilitat, tenen atribuïdes la Generalitat i els Ajuntaments d'este àrea, integrada per 60 municipis.

Un pressupost de 14 milions de la Generalitat Valenciana

Amb la constitució del Consell d'Administració, l'Autoritat de Transport Metropolità de València dóna un "pas clau" per a poder gestionar de manera conjunta la planificació de les xarxes de transport públic, el disseny i l'aprovació de règim tarifari, la informació a l'usuari o la promoció i difusió de la mobilitat sostenible, ha destacat la consellera, qui ha assenyalat que es destinarà un pressupost de 14 milions d'euros en 2018 per a gastos de funcionament.

"Hem complit", ha subratllat Salvador. "La Generalitat dóna per liquidats tots els deures que tenia per a la configuració i compliment de tots els condicionants que el Govern d'Espanya demana a una autonomia perquè puga tindre eixa subvenció que demanem de 38 milions d'euros", ha assegurat.

Al Govern central "ja no li queda cap excusa -ha insistit- i ja no contemplem un altre escenari que no siga que en pressupostos d'Espanya de 2018, el senyor Rajoy pinte els 38 milions per a esta Autoritat" que "necessitem per a millorar el transport dels nostres veïns i veïnes", que abasta al voltant d'1,8 milions de persones de 60 municipis.

Viatjar amb "un mateix bitllet"

Així ha garantit que van a continuar treballant per a "fer real la integració del transport metropolità" perquè, segons ha puntualitzat, "a diferència de l'antic govern, sí creiem en l'àrea metropolitana i anem a treballar per la integració tarifària". En este punt, ha volgut recordar que en el treball per la integració tarifària, la Diputació de València ha aportat 1,8 milions d'euros per al bo transbord AB.

La consellera ha destacat el "gran avantatge" que suposaria per a l'usuari eixir "amb un mateix bitllet" de Castelló en rodalies, arribar a València, agafar el metro, l'EMT o el tramvia i moure's per l'àrea metropolitana. Precisament, en la consecució d'este "gran repte", l'Autoritat de Transport Metropolità de València es proposa iniciar converses amb Renfe "per a permetre que s'incorpore el seu servici de rodalies a esta integració tarifària i fomentar la intermodalitat". "A priori", ha apuntat Salvador, no creu que la companyia ferroviària tinga inconvenient a signar un conveni en este sentit, com ja ho té en altres ciutats, ha explicat.

María Perez Herrero, nova directora gerent

El Consell d'Administració queda conformat per 14 membres: 7 designats per la Generalitat, 2 en representació dels municipis que ha nomenat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) -l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i l'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García-, i 5 membres que en breu designarà l'Ajuntament de València, una vegada se signe el conveni, atés que el consistori té com singularitat" un operador, l'EMT. Previsiblement estos membres seran els regidors de l'equip de govern Giuseppe Grezzi, María Oliver, Vicent Sarrià, Pilar Soriano i el gerent de l'EMT València, Josep Enric García Alemany.

Per la seua banda, la nova directora gerent de l'entitat serà María Pérez Herrero, llicenciada en Economia per la Universitat de València i de Nantes. "Té diversos màsters, així com experiència professional, analista i investigadora en l'avaluació de polítiques públiques de sectors com el transport", ha destacat Maria José Salvador.

Des de juliol de 2010 treballa en el gestor d'infraestructures ferroviàries francés, a París, desenvolupant activitats d'avaluació de polítiques públiques des de la doble perspectives del regulador i de les institucions reguladores, "per la qual cosa té un perfil professional magnífic per a ocupar el càrrec que està ple de reptes", ha assegurat la consellera.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento