Comunitat Valenciana

Un pacient acoltella dos sanitaris quan l'anaven a assistir en la seua casa de l'Eliana

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

Un home de 32 anys, que patia un brot psicòtic, va agredir este dijous amb dos ganivets, un d'ells perniler, dos sanitaris que s'havien desplaçat la seua casa d'una urbanització de l'Eliana (València) per a atendre'l, segons han informat fonts municipals.

Segons estes fonts, la mare del pacient va avisar el centre de salut a la vesprada d'este dijous que el seu fill es trobava "molt alterat" i estava patint un brot psicòtic i fins a allí es va desplaçar un equip sanitari de quatre persones.

En arribar el jove va agredir la infermera amb un ganivet en la cuixa causant-li una ferida lleu. El conductor de l'ambulància va tractar aleshores de defendre la seua companya i va rebre una ganivetada en el cap per la qual va haver de rebre huit punts de sutura. El jove, després d'estes agressions, es va escapar de l'habitatge.

La Policia Local va muntar un dispositiu de cerca i va aconseguir detindre'l sense que el jove oferira resistència. El xic va quedar ingressat en la unitat de psiquiatria d'un centre hospitalari.

Per la seua banda, des del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) ha precisat que en la telefonada, que es va rebre sobre les 18.00 hores, s'especificava que el pacient no presentava agressivitat, per este motiu segons protocol, es remetera l'avís al Centre de Salut de l'Eliana, des d'on se sol·licita una unitat de Suport Vital Bàsic al CICU. En els casos en els quals s'especifica que el pacient està agressiu, puntualitzen, s'activa el suport del cos de seguretat que corresponga.

Va intervindre una unitat de Suport Vital Bàsic (SVB), dotada de dos tècnics especialistes sanitaris (un d'ells conductor) i de metge i infermera del Centre de Salut de l'Eliana.

En arribar al domicili del pacient, este va agredir la infermera que va ser defesa pel conductor del SVB. Va ser aleshores quan este va resultar ferit en el cap per arma blanca. La mateixa infermera va assistir el conductor, que no va precisar ser traslladat a cap centre hospitalari. També va intervindre una unitat del SAMU, que va traslladar el pacient psiquiàtric a l'Hospital de Lliria.

REACCIONS

Per la seua banda, després de conéixer estos fets, el sindicat CSI·F ha exigit a Conselleria de Sanitat que es coordine amb les diferents forces de seguretat perquè el personal sanitari acudisca amb agents a les atencions que puguen comportar un perill. De la mateixa manera, reclama la creació d'una categoria professional pròpia per a este personal.

Sobre este tema, considera que l'administració ha de previndre els riscos que pateixen els treballadors, i recorda que "la perillositat no resulta inherent a l'exercici de la sanitat". En este sentit, ha apuntat que la consideració que té el personal sanitari d'autoritat pública "no serveix de res ni no va acompanyada d'actuacions encaminades a la protecció davant agressions i a la prevenció".

Per açò, ha insistit que en les atencions a domicili, davant qualsevol dubte en l'avís, els professionals sanitaris "sempre acudisquen acompanyats de forces de seguretat". A més, ha apuntat que "el col·lectiu d'atenció continuada és el que pitjors condicions laborals i retributives pateix en el conjunt de la sanitat valenciana" ja que "ni tan sols compten amb una categoria professional pròpia.

Així, ha apuntat que conselleria, com vé insistint des de fa temps el nostre sindicat, hauria de "reconsiderar la creació d'eixa categoria professional o del servici d'urgències d'atenció primària".

Per la seua banda, des del Col·legi d'Infermeria de València s'ha remès una carta a la Conselleria en la qual se sol·licita l'actualització dels protocols de seguretat per al personal sanitari.

En la mateixa línia, el Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova) demanda "una major protecció per als professionals d'Infermeria amb la finalitat de garantir la seua seguretat i integritat física en l'àmbit laboral", al mateix temps que lamenta i condemna este incident.

L'entitat reclama a l'administració "que complisquen els protocols de seguretat per a evitar estes agressions i que les mateixes siguen considerades com a atemptat a l'autoritat en compliment de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana".

"Al costat d'açò, ens vam sumar a la petició realitzada per carta a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per part del Col·legi d'Infermeria de València en la qual s'insta a l'actualització dels protocols existents per a evitar incidents com l'ocorregut i que agents de l'autoritat acompanyen als professionals sanitaris en situacions de risc potencial com la qual ens ocupa i que ha derivat en l'agressió a la nostra companya i al conductor de l'ambulància".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento